De Bobi Neacșu,

Epidemia de coronavirus a infectat 45 de români (bilanț valabil miercuri seară – n.r.), dintre care 15 cazuri au fost confirmate într-o singură zi, miercuri. Două treimi dintre români se declară îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor cu privire la epidemia de coronavirus. Îngrijorarea se manifestă în proporții mai ridicate în rândul femeilor (76%) și în rândul vârstnicilor (83%), conform sondajului IRES privind percepţia românilor despre epidemia de coronavirus.

Aproape trei sferturi dintre români discută cel puțin o dată pe zi despre epidemia de coronavirus cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii.

72%

dintre participanții la studiu spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul.

Peste un sfert dintre români (30%) declară că se simt foarte informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja împotriva coronavirusului, iar 59% spun că se simt bine informați.

95% dintre participanții la studiu declară că, de la apariția primelor cazuri în România, s-au informat cu privire la evoluția bolii în țara noastră.

Ce măsuri au luat românii

  • 13% și-au anulat călătorii în țară
  • 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor
  • 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei
  • 11% și-au anulat călătorii în străinătate
Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”
Recomandări

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

 

Peste trei sferturi dintre românii care se informează despre epidemia de coronavirus COVID – 19 au ca sursă mass media, peste un sfert se informează de pe Facebook, în timp ce sursele de informare oficiale – instituții ale statului sau medicii – sunt accesate de mai puțin respondenți.

Şase din 10 români sunt îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate. De asemenea, jumătate dintre participanții la studiu se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine (51%) și în proporții similare să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%).

Principala îngrijorare a românilor în cazul în care s-ar afla în autoizolare

În cazul în care s-ar afla în situația de a fi autoizolați, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat. Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declară că nu ar avea nicio îngrijorare.

Interviu cu infirmiera care s-a enervat după ce Arafat a spus la Antena 3 că nu au nevoie de echipament: ”Afirmația lui Raed Arafat e de o inconștiență pură”
Recomandări

Interviu cu infirmiera care s-a enervat după ce Arafat a spus la Antena 3 că nu au nevoie de echipament: ”Afirmația lui Raed Arafat e de o inconștiență pură”

 

Majoritatea românilor sunt de acord cu măsurile luate de autorităţi

Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate.

81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.

De asemenea, 6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuși, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.

Peste trei sferturi dintre respondenți evaluează drept bună și foarte bună activitatea autorităților române privind măsurile preventive cu privire la această situație.

50%

dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul.

Mai multe detalii despre sondaj AICI

Citeşte şi:

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 4.057 cazuri de COVID-19 confirmate. Numărul deceselor a ajuns la 162

Cum se adaptează bucureștenii la închiderea școlilor și ce părere au despre înmulțirea cazurilor de coronavirus

Fiul pensionarului MAI lucrează în SRI, a împărțit și el mărțișoare și a mâncat la cantina instituției. Colegii săi se întreabă ce măsuri se iau

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur