MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Sony cumpără EMI Music cu 2,3 miliarde de dolari

Distribuie

Grupul japonez Sony cumpără casa de discuri EMI Music cu 2,3 miliarde de dolari de la Mubadala Investment Company, fondul suveran de investiții al emiratului Abu Dhabi, devenind cel mai mare grup de muzică din lume, scrie Reuters.

Sony deține deja 30% din EMI și va prelua o participație de 60% de la Mubadala. Achiziția evaluează EMI la 4,75 miliarde de dolari.

Alte case de discuri mari la nivel mondial sunt Universal Music Group și Warner Music Group.

Aceasta este prima mare achiziție a lui Kenichiro Yoshida, noul director general al Sony, și vine după ce predecesorul său, Kaz Hirai, a readus compania pe linia de plutire.

Sony vrea să beneficieze acum de popularitatea tot mai mare a serviciilor de streaming pentru a avea surse stabile de venituri.

Surse noi de bani

Spotify, cel mai mare serviciu de streaming de muzică, s-a listat recent pe bursă, iar Sony a vândut acțiuni de aproape un miliard de dolari la aceasta. Sony investise în Spotify pe când era o companie micuță. În continuare, Sony mai deține o parte din companie.

Pe lângă Spotify, alte servicii similare sunt Apple Music, nou-lansatul YouTube Music, Amazon Music, dar și unele mai mici precum SoundCloud sau Tidal.

EMI are în acest moment o cotă de piață de 15%, iar achiziția aduce în curtea Sony peste 2 milioane de cântece, de la artiști precum Kanye West sau Sia.

Pariul pe conținutul media

Recent, Yoshida a mai făcut o achiziție în zona de conținut media: în luna aprilie, Sony a achiziționat o cotă de 39% din Peanuts Holdings, compania din spatele filmelor și benzilor desenate cu Snoopy și Charlie Brown.

Sony deține și studioul de filme Columbia, producătorul peliculelor cu Spider Man și (în curând) Venom, și deține și televiziunile AXN.

Senzori foto

Pe lângă partea media, Sony obține profituri frumoase din producerea de senzori pentru camerele foto de smartphone-uri. Compania domină acest sector și alimentează inclusiv Apple. Compania se reorientează și spre segmentul mașinilor inteligente, acestea având la rândul lor nevoie de senzori buni.

În fine, succesul de acum al Sony vine și datorită consolei de jocuri Play Station 4.

Per total, Sony estimează un profit de 6,3 miliarde de dolari pentru anul fiscal care se va termina în martie 2019.

Citește mai multe despre Japonia, Sony, Spotify și streaming pe Libertatea.

Comentarii