De Dragoș Tănase,

Concret, oficialii americani denunţă condiţiile de eligibilitate în vederea finanţării de la Fondul European al Apărării (FED), dotat cu 13 miliarde de euro, în perioada 2021-2027.

Potrivit oficialilor europeni, însă, pentru a fi eligibile pentru această finanţare, întreprinderile trebuie să aibă sediul şi infrastructurile în UE şi mai ales luarea deciziilor să nu fie controlată de către o entitate din afara blocului comunitar, relatează Digi 24.

De exemplu, potrivit noilor eglementări, filiala europeană a unui grup american, canadian, rus sau chinez nu va mai putea să acceseze finanţări europene de la FED (The Federal Reserve System, sau Federal Reserve/Sistemul federal de rezervă [monetară]). Aceste condiţii se aplică, de asemenea, firmelor britanice după ce Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană.

Un grup de ţări, condus de Franţa, vrea să stabilească reguli stricte care să conducă la îndepărtarea firmelor neeuropene. Alt grup, condus de Olanda şi Suedia, este în favoarea unei abordări mai inclusive, subliniind că Europa nu ar trebui să excludă aliaţi vechi ca Statele Unite.

La rândul său, Washingtonul susține că reglementările propuse nu vor dăuna doar relaţiilor dintre NATO şi UE, ci ar putea să arunce în urmă cu 15 ani discuţii uneori conflictuale pe tema Apărării europene.

Nemulţumirea a fost transmisă printr-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Acesteia îi este atataşată o altă scrisoare, pe un ton ameninţător, prin care se dă un ultimatum până la 10 iunie, în caz contrar se vor lua în calcul sancţiuni.

Deocamdată, la începutul acestei luni, președintele american Donald Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului. Află ce sectoare sunt vizate!

Foto: Northfoto


Citește și:

Statele Unite trimit arme și o navă de asalt în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințările Iranului. Un portavion și mai multe bombardiere sunt pe drum

Statele Unite acuză China că a închis milioane de musulmani în lagăre de concentrare

Statele Unite avertizează că ar putea urma alte atacuri în Sri Lanka


 

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."
GSP.RO

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."