Mergi direct la conținut »
Statele Unite acuză China că a închis milioane de musulmani în lagăre de concentrare
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Statele Unite acuză China că a închis milioane de musulmani în lagăre de concentrare

Statele Unite acuză China că a închis milioane de musulmani în lagăre de concentrare

China ar fi închis milioane de musulmani în lagăre de concentrare, acuză Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii, prin vocea secretarului adjunct responsabil cu regiunea Asia-Pacific, Randall Schriver.

De Cristina Radu,

Acuzațiile sale riscă să sporească tensiunea din relația bilaterală americano-chineză, întrucât Beijingul este sensibil la criticile internaționale, scrie Reuters. Autoritățile chineze descriu aceste centre ca fiind de fapt centre de educare vocațională destinată stopării amenințării extremismului islamic.

Foști deținuți au declarat pentru Reuters că au fost torturați în timpul interogatoriilor din centre, stăteau în celule aglomerate și au fost supuși unui regim brutal de îndoctrinare de către partidul chinez, care i-au adus pe unii la sinucidere.

Unele dintre aceste spații sunt încercuite cu sârmă ghimpată și au turnuri de observație.

„Partidul Comunist folosește forțele de ordine pentru încarcerarea în masă a musulmanilor chinezi în lagăre de concentrare”, a spus Schriver într-un briefing organizat la Pentagon, în cadrul unei discuții despre armata Chinei. El a estimat numărul deținuților musulmani la aproape 3 milioane.

Întrebat de jurnaliști despre folosirea unui termen asociat cu Germania nazistă, Schriver a apreciat ca fiind potrivă utilizarea acestui termen, „având în vedere amploarea reținerii a cel puțin un milion, dar probabil mai aproape de 3 milioane, de cetățeni din totalul unei populații de aproximativ 10 milioane”.

Close
Închide
  Close