Mergi direct la conținut »
Călin Popescu Tăriceanu: "Nimeni, niciodată, nu poate activa articolul 7 împotriva României"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Călin Popescu Tăriceanu: "Nimeni, niciodată, nu poate activa articolul 7 împotriva României"

Călin Popescu Tăriceanu: „Nimeni, niciodată, nu poate activa articolul 7 împotriva României”

Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și liderul ALDE, a precizat într-un interviu pentru Mediafax că declaraţiile critice la adresa României, din partea unor lideri europeni, pot fi privite într-o notă electorală şi că nu există riscul activării articolului 7. Cu aceeași ocazie, el a comentat și recentul summit de la Sibiu: “un banchet organizat de domnul Iohannis pentru el şi prietenii dânsului”.

De Dragoș Tănase,

„Nimeni, niciodată, nu poate activa articolul 7 împotriva României, să fim serioşi, este nevoie de unanimitate, nimeni nu va face asta. Trebuie să vedem lucrurile în adevărata lor explicaţie: în spatele acestui mesaj e interesul domnului Frans Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene-n.r.) de a ajunge preşedintele Comisiei Europene”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în interviul acordat Mediafax, după scrisoarea adresată autorităţilor române de Frans Timmermans, în care acesta avertizează cu un mecanism mai dur decât MCV, dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare.

„Am văzut zilele trecute, atunci când a fost dezbaterea de la Bruxelles între candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene, cum domnul Timmermans a mai îndulcit tonul la adresa României. Mă întreb dacă nu cumva domnul Timmermans tocmai a înţeles că şi voturile din România contează pentru decizia privind viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Şi, cine ştie, poate până la momentul votului privind viitorul preşedinte al Comisiei Europene vom ajunge chiar să-i fim simpatici dlui Frans Timmermans”, a mai spus preşedintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu pune pe seama mişcărilor politice de formare a unui nou grup ceea ce se întâmplă azi în grupul european ALDE.

„Azi, la nivelul grupului ALDE de la Bruxelles, dacă ne uităm cu atenţie, pare că unii dintre lideri se distanţează de liberalism. Există diferite tendinţe care au început să se manifeste, să fie făcute publice, de creare a unui nou grup politic, având drept nucleu sau componente principale partidul lui Macron şi Ciudadanos, la care ar părea că sunt invitate câteva partide de stânga din grupul ALDE, poziţionate mai la stânga, pe când partidele cu tradiţii liberale mai solide nu par să fie atrase de această formulă”, a precizat el.

Summit-ul de la Sibiu este catalogat de liderul ALDE ca fiind “un banchet organizat de domnul Iohannis pentru el şi prietenii dânsului”.

“Am avut o declaraţie vagă, cu idei generale pe care le tot enunţă, dar nu le respectă. O declaraţia care vorbeşte despre căderea Cortinei de Fier, dar nu ne dă garanţia că nu se instalează, fără să se simtă, şi în spatele cuvintelor frumoase, ceea ce am putea numi o Cortină de Catifea, adică Europa cu două viteze. Căci nu am găsit nimic concret care să ne asigure că vom avea o Europă cu o singură viteză”.

FOTO: Hepta


Citește și:

Frans Timmermans explică mesajul scrisorii trimise pe 10 mai: „Nu reduceţi lupta împotriva corupţiei!”

Frans Timmermans: statul de drept din România e în pericol și se generează creșterea corupției

Tăriceanu, despre Laura Codruța Kovesi: Când anchetezi și arestezi oameni pentru că ai frustrări personale înseamnă că ai probleme psihice


 

 
 
Close
Închide