Mergi direct la conținut »
Reacția oficială a Comisiei Europene la scrisoarea trimisă de Frans Timmermans. Care sunt principalele îngrijorări la adresa României
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Reacția oficială a Comisiei Europene la scrisoarea trimisă de Frans Timmermans. Care sunt principalele îngrijorări la adresa României

Reacția oficială a Comisiei Europene la scrisoarea trimisă de Frans Timmermans. Care sunt principalele îngrijorări la adresa României

Purtătorul-șef de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a confirmat luni scrisoare trimisă de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, în care a avertizat că CE va declanșa „fără întârziere” ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept), procedură care precede activarea Articolului 7, dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale.

De Ioana Tomescu,

„Confirmăm că această scrisoare a fost trimisă vinerea trecută și este o scrisoare care prezintă chestiunile care îngrijorează Comisia în ceea ce privește respectarea statului de drept în România”, a spus Schinas.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că principalele îngrijorări la adresa României „se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni”.

„Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept”, mai spune Schinas.

„Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

În scrisoarea adresată autorităților române, Frans Timmermans menționează că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

„În fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că anularea progreselor înregistrate în ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat şi recomandările emise pentru atenuarea acestor preocupări nu sunt abordate. (…) Din nefericire, evoluţiile recente din România au agravat şi mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. (…) Amendamentele adoptate de Parlamentul României la 24 aprilie 2019 la Codul penal român, Codul de procedură penală şi Legea specială privind corupţia adaugă la aceste preocupări. Aceste prevederi riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni, inclusiv infracţiuni de corupţie, în timp ce, aşa cum subliniază Comisia de la Veneţia, România, ca şi celelalte state, are obligaţia pozitivă de a se asigura că sistemul său penal este eficient în lupta împotriva formelor grave de infracţiuni”, se arată în scrisoarea transmisă de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”.

Scrisoarea a fost trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Foto: EPA


Citește și:

Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă modificările aduse Codurilor Penale intră în vigoare

Close
Închide
  Close