Mergi direct la conținut »
Tarom are pierderi de aproape 200 de milioane de lei în acest an. Avertismentul ministrului Transporturilor:„La Tarom lucrurile arată foarte rău”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Tarom are pierderi de aproape 200 de milioane de lei în acest an. Avertismentul ministrului Transporturilor:„La Tarom lucrurile arată foarte rău”

Tarom are pierderi de aproape 200 de milioane de lei în acest an. Avertismentul ministrului Transporturilor:„La Tarom lucrurile arată foarte rău”

Tarom va închide cu pierderi de 190 de milioane de lei în 2019. Din acest motiv, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat pentru B1TV că va solicita un ajutor de salvare de 47 de milioane de euro și unul de restructurare de aproape 110 milioane de euro, relatează Agerpres.

De Răzvan Mihalașcu,

Lucian Bode a explicat că la Tarom este nevoie de un proces de restructurare „foarte bine definit” pentru a putea salva compania națională de transport aerian.

„La Tarom lucrurile arată foarte rău, vom închide cu 190 de milioane de lei pierderi pe acest an şi avem disponibili în jur de 20 de milioane de euro în acest moment în cont. Avem rate la Boeing, avem în evaluare achiziţia de ATR, pentru că avem acel memoradum semnat şi este clar că avem nevoie de uniformizarea flotei.(..) Noi trebuie să restructurăm această companie, dar când spun restructurare nu mă gândesc la restructurarea pe care a făcut-o Cuc de exemplu, la un moment dat, a pornit restructurarea de la 1.700 de angajaţi şi a terminat-o la 1.900. Noi pe o procedură foarte clară, nu aşa cum au declanşat-o ei, că noi dacă continuăm şi reduceam 300 de posturi, 100 efectiv, ne trezeam daţi în judecată de toţi cei pe care îi dădeam afară şi câştigau în instanţă. Vom face un proces de restructurare foarte, foarte bine definit”, a afirmat Lucian Bode, conform Agerpres.

Tarom a avut profit zero în 2018

Ministrul Transporturilor a menționat că va solicita la Bruxelles un ajutor de salvare pentru Tarom. Lucian Bode a explicat că în ultimii 10 ani nu a fost luată o astfel de măsură în așa fel încât compania națională de transport aerian să poată supraviețui.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

„Vom solicita un ajutor de salvare şi am discutat acest lucru şi la Bruxelles, pentru că această companie nu a mai solicitat ajutor de salvare în ultimii 10 ani şi să acordăm aceşti bani astfel încât cei de la Tarom să supravieţuiască. (…) Ajutorul de salvare este de 47 de milioane de euro şi aproximativ 110 milioane de euro este ajutorul de restructurare. Aceşti bani vor veni de la bugetul de stat, dar trebuie recuperaţi. Noi avem un singur obiectiv: să ţinem această companie naţională”, a explicat Bode.

Libertatea a scris încă din septembrie că TAROM pierde 4.600 de euro pe oră, iar productivitatea muncii este de până la 3,5 ori mai mică faţă de concurență.

La sfârşitul lunii august, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat într-o conferinţă de presă că 300 de posturi din cadrul TAROM vor fi restructurate de către Consiliul de Administraţie.

În 2018, la o cifră de afaceri de peste 252 de milioane de euro, TAROM a înregistrat profit zero şi o pierdere de aproape 39 de milioane de euro.

foto: Hepta

Close
Închide
  Close