Mergi direct la conținut »
Ce sancțiune a primit taximetristul care, în februarie, a refuzat o clientă cu autism
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ce sancțiune a primit taximetristul care, în februarie, a refuzat o clientă cu autism

Ce sancțiune a primit taximetristul care, în februarie, a refuzat o clientă cu autism

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dispus amendarea unui taximetrist cu 1.000 de lei pentru că a refuzat să transporte o persoană cu autism. Și compania de taximetrie a fost amendată cu 1.000 de lei.

De Dragoș Tănase,

”Refuzul unui taximetrist de a transporta o persoană cu autism reprezintă discriminare conform art. 2, alin. 1, și art. 10 , lit g) din 15 G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei pentru firma de taximetrie și 1.000 lei pentru șofer, cu obligația de a publica într-un cotidian național un rezumat al hotărârii și recomandarea ca în viitor să acorde servicii de taximetrie fără discriminare”, informează CNCD într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi a celor prezenți.

Libertate a scris, în luna februarie, despre acest caz. Atunci, Cătălin Rizea ne-a explicat că fiica sa de 17 ani suferă de autism și nu se poate deplasa singură.

El a spus că în dimineașa zilei de 28 februarie, a lăsat-o pe Catinca în grija a doi tutori, cu specializări în Psihologie, pentru a fi dusă la un centru de terapie.

Părintele tocmai ce se urcase în mașina personală pentru a se duce la serviciu când a observat că fiica sa și cei doi însoțitori au fost dați jos din taxi.

Bărbatul a precizat că i-a cerut explicații taximetristrului și atunci a primit o replică halucinantă.

„Mi-a zis că el nu ia handicapați, că se protejează pe el. Cum poți face asta? Nu o să rămână așa lucrurile. El (șoferul) a ridicat geamul”, a precizat părintele.

Ulterior, compania implicată în acest caz (Meridian Taxi) a revenit cu o poziție oficială, prin intermediul unui comunicat postat pe pagina de Facebook oficială a companiei, prin care își cere scuze pentru situația creată.

CNCD a amendat și o educatoare

În aceeași ședință, în care a fost sancționat taximetristul, CNCD a dispus – tot cu unanimitate – amendarea unei educatoare care a dispus mutarea unui copil cu autism la o altă grupă, pe perioada inspecției.

”Educatoarea a fost sancționată cu avertisment contravențional, iar grădiniței i s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei. Se recomandă educatoarei ca pe viitor să evite astfel de acțiuni”.


Citește și:Ce este autismul, de ce apare, cum se manifestă și cum se tratează? Psihologul Libertatea explică

VIDEO | Angajații unui spital din Marea Britanie, filmaţi în timp ce „torturau” pacienţi cu autism şi dizabilităţi de învăţare


Close
Închide
  Close