Mergi direct la conținut »
Tehnologia care-ți protejează casa, dar te face și vulnerabil. Hoții te pot spiona mai rău ca în filme
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Tehnologia care-ți protejează casa, dar te face și vulnerabil. Hoții te pot spiona mai rău ca în filme

Tehnologia care-ți protejează casa, dar te face și vulnerabil. Hoții te pot spiona mai rău ca în filme

Siguranța casei nu mai ține de încuietori și zăvoare cât mai mari și mai groase. De acum, tehnologia joacă un rol foarte important. Astfel că un sistem de supraveghere și monitorizare a casei a devenit extrem de important, mai ales în această perioadă, când obișnuim să plecăm în vacanțe și concedii.

De Paul Barbu,

Din acest motiv, în România, protejarea casei cu o soluție pe bază de tehnologie te poate ajuta și la prinderea hotului în cazul unei spargeri. Iar aici vorbim de senzori de siguranță, senzori de miscare și camere de supraveghere, dar și de un spațiu de stocare a imaginilor. Totul, la un un preț de 1.400 de lei. La toate acestea se mai adaugă și un smartphone cu o aplicație care vă va permite să vedeți ce se întâmpla în casă, chiar dacă sunteți în celalalt capăt al lumii.

Astfel că, un pachet de senzori de mișcare și unul contra intrărilor neașteptate costă undeva între 150 și 200 de lei, iar o cameră video ajunge să coste între 450 și 500 de lei. La acestea se mai adaugă și un dispozitiv de stocare a datelor video (personal cloud) care ajunge să coste până în 500 de lei, plus un hub care mai costă și el alte câteva sute de lei. Atenție, aceste costuri sunt valabile numai dacă alegeți să cumpărați fiecare dispozitiv individual, dar dacă le luați la pachet acestea devin mult mai ieftine.

Aplicație prin care controlați totul

Bineînțeles, veți avea nevoie și de o aplicație prin care să vizualizați totul în casă, iar unele astfel de programe acceptă până la 4 camere web care pot fi controlate în timp real. Aplicația MioSMART este proiectată pentru a controla cu ușurință toate aceste soluții. Aplicația dispune de funcția Grup și poate fi folosită de maximum patru utilizatori, oferind un grad de siguranță suplimentar, prin acces partajat.

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața
Recomandări

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața

„Soluțiile pentru casă sunt adesea greu de utilizat, sunt complicate și mult prea tehnice pentru consumatori. Prin gama MioSMART, introducem pe piață produse ușor de utilizat, controlabile printr-o singură aplicație și foarte simplu de configurat”, a declarat Cosmin Dobranis, Country Manager Mio pentru România şi Ungaria.

Cei de la Canary au și ei astfel de sisteme, dar sunt integrate într-un singur dispozitiv. Adică au și senzor de mișcare și video pe un singur aparat ce poate fi controlat din telefon. De asemenea, puteți alege un sistem anti-efracție dar fără cameră video, acestea sunt mult mai scumpe, dar în cazul acesta nu mai puteți vedea infractorul. Prețul lor ajunge la doar câteva mii de lei, așa cum este și cazul sistemelor de siguranță Alexor. De asemenea, odată cu un astfel de sistem va trebui să aveți și un contract cu o firmă de pază, pentru a putea interveni cât mai rapid.

Dezavantajele tehnologiei

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal
Recomandări

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal

În primul rând, dacă aveți în casă un animal, va trebui să renunțați la senzorul de mișcare pentru că acesta se va declanșa de fiecare dată când cățelul dumneavoastră se va mișca în casă, mai ales dacă este unul de talie mare.

De asemenea, nici o tehnologie nu este fără vulnerabilități, cel puțin asta au descoperit specialiștii de la Bitdefender. Criminalii cibernetici pot controla de la distanță dispozitive inteligente video și filma în timp real activitatea din locuințele utilizatorilor.

Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender au identificat o vulnerabilitate într-un model popular de cameră web și avertizează utilizatorii că, prin exploatarea acesteia, atacatorii ar putea să o transforme într-un instrument de spionaj în orice locuință.

Camera web analizată este destinată familiilor și este dotată, printre altele, cu senzori de mișcare și sunet, microfon și boxe, un set de cântece de leagăn pentru bebeluși și senzori de temperatură și umiditate, putând fi folosită atât pentru supravegherea locuinței, cât și pentru a îngriji un copil.

Astfel, atacatorii ar putea specula aceste vulnerabilități și folosi aplicația care controlează camera cu aceleași drepturi ca proprietarul de drept al acesteia. Răufăcătorii pot activa microfonul, boxele sau chiar camera, pot obține acces în încăperea copiilor și pot transmite în direct sunet și imagine pe internet.

Close
Închide
  Close