MENIU CAUTĂ
18 Noi. 2014 08:40

Teodor Meleșcanu A DEMISIONAT de la Externe

Distribuie

Într-o conferință de presă susținută, astăzi, la sediul Ministerului de Externe, Meleșcanu a făcut o analiză a modului în care s-a desfășurat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în diaspora.
Acesta consideră că, deși au votat mai mulți români decât la primul scrutin - 378.011 - alegerile s-au desfășurat cu dificultate, așa că nu toți cei care au vrut să-și exercite acest drept constituțional nu au putut face acest lucru.

ÎI DĂ DREPTATE LUI Iohannis și ASCULTĂ DE Ponta

'Legea 370/2004 în forma actuală nu mai corespunde realității actuale și cerințelor demografice ale românilor din străinătate', a afirmat Teodor Meleșcanu, confirmând astfel afirmațiile de ieri ale președintelui ales Klaus Iohannis, care a cerut partidelor politice să înceapă discuțiile pe legea votului electronic și a votului prin corespondență.
În acest context, chiar dacă al doilea tur al alegerilor din diaspora a permis să voteze unui număr mai mare de români decât la primul tur, Teodor Meleșcanu spune că 'rămâne un fapt':
'Nu toți cetățenii români din străinătate și-au putut exercita dreptul de vot și acest lucru trebuie asumat. Și cum sunt un om de onoare, îmi asum acest fapt și îmi depun mandatul de ministru', a anunțat șeful de la MAE.
De altfel, înainte de cel de-al doilea tur al prezidențialelor, premierul Victor Ponta a anunțat public că, dacă vor mai fi probleme la alegerile din diaspora și 'un singur român nu va reuși să voteze', cei responsabili vor plăti cu funcțiile.
Sub o altă formă, Ponta a anunțat ieri, în prima conferință de presă de după alegeri, demisia lui Meleșcanu.
'Domnul Meleșcanu a venit în ultimul moment ( la conducerea MAE – n.r.), dar nu a venit să rămână', a spus Victor Ponta.

CE A FĂCUT BINE

Venit la conducerea MAE cu 5 zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Teodor Meleșcanu a încercat să rezolve problemele cu privire la desfășurarea votului din diaspora.
'Am identificat și am luat o serie de măsuri:
– descărcarea formularelor declarațiilor pe proprie răspundere de pe internet și completarea lor în afara secțiilor
– suplimentarea la maximum la secții a numărului de ștampile și de cabine de vot
– număr suplimentar de personal din partea MAE în afara secțiilor
– sprijin pentru derularea cât mai fluidă a votului din străinătate', a trecut în revistă ministrul demisionar.

EȘECUL

'Singurul lucru pe care nu am putut să-l realizez a fost suplimentarea secțiilor de vot. Deși am solicitat BEC (Biroul Electoral Central -n.r.) acest lucru, BEC nu a găsit cadrul legal în acest sens, în caz contrar fiind în pericol contestarea alegerilor', a spus Teodor Meleșacanu.
De asemenea, acesta  subliniat că nu a putut fi aplicată nici măsura prelungirii orarului de vot, 'întrucât contravine prevederilor legale'.

Loading...
Comentarii