Mergi direct la conținut »
Testări gratuite pentru depistarea unei suferințe pulmonare

De la an la an, numărul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), boala cu multe fețe compusă în principal din două afecţiuni conexe - bronşita cronică şi emfizemul, crește alarmant. La nivel mondial sunt peste 300 de milioane de oameni cu BPOC, boală care ar putea fi tratată, dacă ar fi diagnosticată din timp. Din acest motiv, Societatea Română de Pneumologie continuă campania în cadrul căreia sunt realizate testări gratuite pentru depistarea bolii.

De Elvira Gheorghiță,

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulți cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vărstă și cu faptul că e normal să simți “ceva” dacă fumezi . Tocmai din aceste motive, încercăm să facem anual campanii de conștientizare și testări gratuite pentru depistarea BPOC . Și anul acesta, în weekendul 18-19 noiembrie, între orele 9.00-17.00, îi așteptăm pe bucureșteni  în fața magazinului Unirea (pe colțul dinspre Bulevardul Unirii) să-și facă o spirometrie. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot salva viața persoanei care se testează”, spune Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie, cu ocazia lansării campaniei ”Tu știi câți ani au plămânii tăi”, ajunsă la a IX-a ediție.

Spirometria trebuie făcută la fel ca orice altă examinare de rutină. Este un test simplu, nedureros, fără ace sau înțepături, care se face cu  ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Acesta măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira voluntar. Practic, persoana supusă acestei examinări suflă, de trei ori la rând, în spirometru cam în același  mod în care suflă șoferii în etilotest.

În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC. Medicii spun că această boală poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice putând fi lesne confundate, fie cu efectele fumatului – tuse, expectorație, fie cu cele ale înaintării în vârstă – oboseală sau senzație de sufocare.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este compusă în principal din două afecţiuni conexe – bronşita cronică şi emfizemul. Fiecare dintre cele două boli este caracterizată prin obstrucţia cronică a fluxului de aer prin căile respiratorii şi la ieșirea aerului din plămâni.

Bunicul Petre este singurul sprijin din viața Isabelei, fetița de 9 ani. Îngrozitor ce au vrut părinții să-i facă propriului copil
Recomandări

Bunicul Petre este singurul sprijin din viața Isabelei, fetița de 9 ani. Îngrozitor ce au vrut părinții să-i facă propriului copil

Cel mai des întâlnit factor de risc al BPOC  este fumatul, însă boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, poluare,  noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

Potrivit specialiștilor, în mai puțin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

Primele semne ale bolii sunt tusea cronică, expectorația, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee) instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate sau reducerea capacității de efort.

Potrivit unui studiu realizat în 2012 în România, pe un eșantion de 10.000 de români diagnosticați cu BPOC, bărbații cu vârsta cuprinsă în intervalul 40-45 ani sunt mai predispuși să sufere de această boală decât femeile. Acest lucru ar putea avea legătură și cu faptul că, de obicei, bărbații evită vizita la medicul specialist, acordând mai puțină importanță simptomelor minore și ajung la medic când boala este deja instalată

Persoanele cu risc pentru BPOC  au în general, peste 40 ani, sunt fumători sau foști fumători, au lucrat vreme îndelungată în mediu cu  fum: pulberi, poluare, noxe.

Close
Închide
  Close