Mergi direct la conținut »
Theresa May avertizează că Marea Britanie riscă să nu iasă niciodată din UE. Premierul britanic merge pentru a treia oară, cu același acord, în Parlament
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Theresa May avertizează că Marea Britanie riscă să nu iasă niciodată din UE. Premierul britanic merge pentru a treia oară, cu același acord, în Parlament

Theresa May avertizează că Marea Britanie riscă să nu iasă niciodată din UE. Premierul britanic merge pentru a treia oară, cu același acord, în Parlament

Theresa May se va prezenta a treia oară în fața Camerei Comunelor cu acordul pentru Brexit, același care a fost respins săptămâna trecută de deputați. Acum, premierul britanic încearcă să obțină din nou sprijinul aleșilor, după o săptămână marcată de înfrângeri. Într-o încercare de a-i convinge pe parlamentari să o susțină, Theresa May a avertizat că, dacă va primi voturile necesare, Marea Britanie riscă să rămână blocată în aceste negocieri, respectiv blocată în UE.

În contextul votului programat pe 20 martie, opoziţia laburistă britanică va forţa supunerea la vot a unei moţiuni de cenzură în cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană nu va obține numărul necesar de voturi.

”Am avut deja o moţiune de cenzură. Se pare că guvernul îşi va prezenta din nou propunerile în parlament în săptămâna care vine. Presupun că va fi înfrânt din nou, întregul proces pe care îl conduce este contracronometru. Cred că în acel moment o moţiune de cenzură ar fi potrivită. Şi atunci va trebui să spunem că trebuie să aibă loc alegeri generale, a declarat Jeremy Corbyn, președintele Partidului Laburist.

Între timp, într-un editorial publicat în Sunday Telegraph, Theresa May scrie că ”Nu este un deznodământ ideal – am fi putut şi ar fi trebuit să părăsim UE pe 29 martie. Însă este ceva ce poporul britanic ar accepta dacă ar duce la livrarea Brexitului. Alternativa, dacă parlamentul nu va aproba acordul, ar fi mult mai rea”.

Vorbind despre ceea ce ar urma să se întâmple în cazul respingerii acordului pentru a treia oară, May scrie: ”Dacă propunerea ar fi să o luăm de la capăt şi să negociem un nou acord, acest lucru ar însemna o amânare mult mai lungă – care va obliga aproape sigur Regatul Unit să participe la alegerile europarlamentare din mai”.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Despre tentativele de a convinge suficienți parlamentari să-i voteze acordul, premierul a precizat: „Ştiu că voi fi nevoită să fac mai multe pentru a-i convinge pe alţii, precum şi pe cei de la DUP (Partidul Unionist Democrat – Irlanda de Nord), dacă doresc să am succes în a găsi o majoritate pentru a susţine acordul. Acesta rămâne scopul meu. Este singura cale de a ieşi din impasul actual”

Partidul nord-irlandez care sprijină guvernul minoritar al premierului Theresa May solicită un loc la masa negocierilor comerciale post-Brexit ca preţ pentru susţinerea acordată acordului negociat de şefa executivului britanic, respins de două ori de către Parlament.

Partidul Democrat Unionist (DUP) doreşte o garanţie conform căreia provincia Irlandei de Nord să nu fie tratată în mod diferit faţă de restul Regatului Unit, precum şi un loc la masa negocierilor comerciale, scrie ziarul britanic.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

„Suntem hotărâţi ca Brexitul să se producă în conformitate cu rezultatul referendumului, dar singurul mod în care aceasta se poate întâmpla şi care să fie acceptabil pentru noi este ca Regatul Unit să fie tratat ca o unitate”, a declarat pentru Sunday Telegraph vicepreşedintele formaţiunii politice nord-irlandeze Nigel Dodds.

„Guvernul se concentrează acum pe această problemă-cheie, dar declaraţiile sau angajamentele politice nu sunt suficiente”, a precizat Dodds.

Pe de altă parte, ministrul britanic al finanţelor Philip Hammond a estimat că deocamdată nu există suficient sprijin parlamentar pentru ca acordul de retragere să fie adoptat de legislativul de la Londra, dar s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul final al votului.

”Ceea ce s-a întâmplat începând de marţi este faptul că un număr semnificativ de colegi, printre care unii foarte proeminenţi care s-au exprimat public, şi-au schimbat opiniile şi au decis că alternativele sunt atât de neplăcute încât ei cred că acordul prezentat de prim-ministru este cea mai bună soluţie pentru a finaliza Brexit-ul”, a spus Hammond, într-o declaraţie pentru BBC.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

Theresa May a scris că cel mai rău lucru pentru Marea Britanie în acest moment ar fi o amânare care să oblige țara să participe la alegerile europarlamentare din luna mai. „Ideea ca poporul britanic să voteze pentru a alege europarlamentari la trei ani după ce au votat pentru a părăsi UE pare de neconceput. Nu ar putea exista un simbol mai clar al eşecului politic colectiv al parlamentului. (…) Dacă parlamentul poate găsi o modalitate de a susţine acordul Brexitului înaintea summit-ului Consiliului European, atunci Regatul Unit va părăsi UE în această primăvară, fără să participe în alegerile europarlamentare şi putem merge mai departe şi construi relaţia cu UE. Dacă nu se poate, nu vom părăsi UE timp de luni bune, sau chiar niciodată”, a concluzionat May.

Cel de-al treilea vor pentru acord va avea loc în contextul în care săptămâna trecută în Camera Comunelor au avut loc trei voturi legate de Brexit.

Marți, deputații au respins acordul de retragere al Theresei May pentru a doua oară cu 149 de voturi.  Miercuri, au votat  împotriva părăsirii Uniunii Europene fără acord. Apoi, joi, Parlamentul a votat pentru a solicita extinderea articolului 50 – mecanismul juridic prin care Regatul Unit urmează să părăsească UE.

Cele 27 de state membre UE urmează să își dea acordul pentru prelungirea termenului de ieșire în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Bruxelles pe 20 martie.

Dacă parlamentarii britanici aprobă acordul propus de May înainte de summitul de la Bruxelles, ea ar putea cere UE ca amânarea Brexitului să se facă până pe 30 iunie. În caz contrar, întârzierea ar putea fi mult mai mare, și astfel, Regatul Unit va trebui să participe la alegerile europarlamentare din mai.


Citește și: FOTO&VIDEO | Jurnalista Maria Andrieș l-a însoțit pe Dacian Cioloș în periplul său din Teleorman, județul lui Dragnea. Liderul Plus, schimb de replici cu simpatizanți PSD din Roșiorii de Vede: „Sunteți zero” / „Da, zero corupție”


 

Close
Închide
  Close