Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Transplant renal robotic, realizat în premieră în România. Medici români, elvețieni și belgieni au făcut parte din echipa care a operat gratis

Transplant renal robotic, realizat în premieră în România. Medici români, elvețieni și belgieni au făcut parte din echipa care a operat gratis

Intervenția, în premieră pentru România și Europa de Est, a fost realizată la Brașov. Transplantul a fost efectuat cu ajutorul unui robot, folosit pentru a realiza implantarea ureterului în vezica urinară și pentru suturile vasculare.

Transplantul cu robotul Da Vinci a fost făcut de echipe medicale din Geneva (Elveția), Gent (Belgia), Cluj, Târgu Mureş şi Braşov.

„ANT salută iniţiativa echipelor medicale Geneva, Gent, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov care au făcut în România o intervenţie în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT – «Robotic Assisted Kidney Transplantation», în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară au fost realizate folosind robotul DaVinci. Agenţia Naţională de Transplant aplaudă iniţiativa medicilor de a opera pro bono, punând vieţile pacienţilor mai presus de orice”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, într-un mesaj pe Facebook.

Directorul executiv al ANT, Alexandra Anca Baculea, şi coordonatorul UATM, dr. Marian Stamate, au participat, în perioada 10-12 ianuarie, la cea de-a doua ediţie a maratonului de transplant renal iniţiat de Spitalul „Sfântul Constantin” Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”.

În noiembrie 2018 a fost realizat primul transplant de măduvă, realizat la Spitalul Universitar după o pauză de peste 10 ani.

sursă foto: Facebook Agenția Națională de Transplant din România


Citește și Abia acum i-au luat carnetul și l-au trimis în judecată! La trei ani după ce a călcat-o pe Ana pe trecerea de pietoni și la o lună de la articolele din Libertatea, justiția s-a mișcat


 

Close
Închide
  Close