UPDATE: Au fost pronunțate condamnările în dosarul Colectiv!

La termenul de judecată din 2 decembrie din dosarul Colectiv, judecătorul a anunțat că instanța urmează să se pronunțe pe 9 decembrie, însă a decis să amâne luarea unei decizii cu încă o săptămână.

La termenul de judecată din 2 decembrie din dosarul Colectiv, judecătorul a anunțat că instanța urmează să se pronunțe pe 9 decembrie, însă a decis să amâne luarea unei decizii cu încă o săptămână.

În dosar sunt judecați, printre alții, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului, precum și cei doi pompieri, Antonina Radu și George Petrică Matei, acuzați că au permis funcționarea clubului, cu toate că știau că localul nu deținea aviz de securitate la incendiu

Ce pedepse au cerut procurorii pentru cei 13 inculpați:

  • Procurorii au cerut condamnarea lui Cristian Popescu-Piedone, fostul primar al Sectorului 4, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv;
  • Tot 15 ani de închisoare au cerut și pentru trei funcționari din Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea și Ramona Sandra Motoc;
  • Procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani și 10 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă;
  • Un procuror DNA a cerut pedeapsa maximă prevăzută de legea penală pentru pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uzurpare de calități oficiale. Cei doi ar putea fi condamnați la 15 ani de închisoare;
  • Anchetatorii au cerut instanței ca Daniela Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, să fie condamnată la 14 ani și 6 luni de închisoare;
  • Pentru pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au cerut câte 12 ani și 10 luni de închisoare;
  • Procurorii au solicitat condamnarea lui Cristian Niță, directorul firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists , la cinci 5 de închisoare pentru tăinuirea unor probe.

Procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, timp de doi ani, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu, informează Agerpres.

În instanță, un procuror DNA a cerut ca pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei să fie condamnați pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uzurpare de calități oficiale. Aceștia ar putea fi condamnați la 15 ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de legea penală.

Antonina Radu a declarat în instanță că nu era în atribuția ei să întocmescă fișe privind clubul Colectiv. La precedentul termen, avocata acesteia a precizat că „ISU s-a constituit parte civilă în acest dosar doar la presiunea DNA” și că „nu putea fi sistată activitatea clubului, pentru ca nu exista bază legală. Radu Antonina era de la Serviciul Prevenție, nu de la structura de avizare – autorizare.

Alți oameni ar fi trebuit să fie în fața dumneavoastă astăzi”, i-a spus avocata judecătorului, la termenul din 2 decembrie.

Și celălalt pompier, George Petrică Matei, a susținut că este nevinovat, afirmând că nici el nu știa despre existența clubului Colectiv și că nu are nicio legătură cu izbucnirea incendiului.

Acuzaţi de abuz în serviciu și uzurpare a funcției

La 9 zile după tragedia din Club Colectiv, căpitan Radu Antonina, ofiţer activ în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) şi căpitan(r) Matei George Petrică, fost ofiţer activ în cadrul ISUBIF, au fost reţinuţi de procurorii DNA.

La 2 decembrie 2015, cei doi au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracţiunilor de abuz în serviciu și uzurpare a funcției.

Conform rechizitoriului, Radu Antonina şi Matei George Petrică, „în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, cu bună ştiinţă, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv în control la S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. București, au întocmit în numele acestei societăți comerciale și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă, au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu.”

Cei doi lucrau şi pentru firma unui fost pompier

După ce intrau în club ca pompieri, Radu şi Matei deveneau civili şi întocmeau contracte pentru S.C. GSS Management Protection S.R.L., o societate privată a unui fost angajat al ISUBIF care se ocupa de întocmirea dosarelor P.S.I..

La 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel București a dispus restituirea cauzei la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. Dosarul a fost retrimis în instanţă după 8 luni.

Din acest dosar a fost disjunsă, în decembrie 2015, cauza referitoare la sponsorizările primite de ISUBIF şi de cinci asociaţii profesionale, „despre care există indicii că în perioada 2014 – 2015 au primit sume de bani cu titlu de sponsorizare la mai multe persoane juridice după ce, în prealabil, acestea au făcut obiectul unor verificări pe linia securităţii la incendiu, existând premisele neîndeplinirii corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare cu atribuţii de control ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov”, se preciza în rechizitoriu.

Ce pedepse ar putea primi cei doi pompieri

Pentru abuzul în serviciu, Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Pentru cei doi pompieri, dar şi pentru Piedone şi funcţionarele de la primărie, procurorii au cerut aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, care majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei.

În plus, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea DNA de schimbare a încadrării faptei în „abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, situaţie în care limitele pedepsei se majorează încă o dată, cu jumătate.

Prin urmare, dacă instanţa va decide că ei sunt vinovaţi, cei doi pompieri ar putea primi maxim 14 ani de închisoare, doar pentru abuz în serviciu.

La această pedeapsă s-ar putea adăuga un spor de o treime din pedeapsa cu închisoarea de la unu la 5 ani, cât prevede Codul Penal pentru uzurparea funcţiei, cealaltă infracţiune de care cei doi sunt acuzaţi.

Pedepse cu închisoare, cerute de procurori pentru patronii clubului Colectiv

La precedentele termene, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani și 10 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Mai mult, anchetatorii au cerut instanței ca Daniela Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, să fie condamnată la 14 ani și 6 luni de închisoare, iar pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise la câte 12 ani și 10 luni de închisoare. De asemenea, procurorii au solicitat condamnarea lui Cristian Niță, directorul firmei de artificii, la cinci ani de închisoare pentru tăinuirea unor probe.

În instanță, procurorii au mai cerut condamnarea lui Cristian Popescu-Piedone, fostul primar al Sectorului 4, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Aceeași pedeapsă a fost solicitată și pentru trei funcționari din Primărie – Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea și Ramona Sandra Motoc.

Pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Capitală a izbucnit un puternic incendiu, în momentul în care trupa „Goodbye to Gravity” susținea concertul de lansare a noului album.

Bilanțul tragediei s-a ridicat la 64 de morți, dintre care 27 au murit pe loc, iar alte 25 de persoane în spitalele din țară și 12 pacienți în străinătate.

Pe 31 octombrie, în spitalele din Capitală erau internate 155 de persoane rănite în incendiul de la „Colectiv”.

Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului, și ascunse de superiorii lui.

Citeşte şi:

Când va avea loc premiera filmului „colectiv”. Documentarul despre cum au ”acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate” se va vedea în zeci de cinematografe din țară

Filmul „colectiv” intră în cinematografele din România pe 28 februarie 2020

Adriana Nedelea LA FIX | Jurnalistul Răzvan Luțac, despre dosarul Colectiv 2: ”Filmul a fost băgat la sertar”

Dan Puric: „Am vrut să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și l-am sunat. «Băi Gigi, te rog din suflet»” Reacția lui Becali
PARTENERI - GSP.RO
Dan Puric: „Am vrut să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și l-am sunat. «Băi Gigi, te rog din suflet»” Reacția lui Becali
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Surpriză mare la Antena 3
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Surpriză mare la Antena 3
Mesajul emoţionant scris de fiica inspectorului DSP Gorj, mort în timpul transferului: "Doare, tati, doare să ştiu că nu vei mai fi lângă mine"
Observatornews.ro
Mesajul emoţionant scris de fiica inspectorului DSP Gorj, mort în timpul transferului: "Doare, tati, doare să ştiu că nu vei mai fi lângă mine"
Horoscop 8 martie 2021. Berbecii pot găsi soluții ingenioase pentru a construi relații frumoase
HOROSCOP
Horoscop 8 martie 2021. Berbecii pot găsi soluții ingenioase pentru a construi relații frumoase
Bill Gates, avertisment privind două mari dezastre care amenință omenirea: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
Știrileprotv.ro
Bill Gates, avertisment privind două mari dezastre care amenință omenirea: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)