MENIU CAUTĂ
, de Răzvan Mihalașcu

Tudorel Toader ar putea fi chemat în Comisia de Disciplină de către decanul Baroului din Iași

Distribuie

Decanul Baroului Iași, avocatul Marius Sebastian Striblea, vrea să-l cheme în Comisia de Disciplină pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care este avocat de profesie.

„Având în vedere ultimele manifestări publice ale domnului Toader Tudorel, avocat suspendat legitimat în cadrul Baroului Iaşi, manifestări ce constituie, fără echivoc, afronturi la adresa avocaturii româneşti, în calitate de Decan al Baroului Iaşi, voi evalua oportunitatea discutării în Consiliul Baroului a sesizării Comisiei de disciplină. Constatând, totodată, faptul că domnia sa face grave confuzii în materia apărării din oficiu, fapt impardonabil ţinând cont de funcţia pe care acesta o ocupă, voi analiza necesitatea ca, în cadrul eventualei cercetări disciplinare, să verificăm dacă aceste confuzii au fost datorate unor ieşiri emoţionale de moment sau reflectă o carenţă în pregătirea domniei sale, ceea ce ar afecta grav calitatea unei eventuale prestaţii în cadrul profesiei de avocat”, a scris pe Facebook avocatul Marius Sebastian Striblea, decanul Baroului Iaşi (foto).

sursă foto: Facebook

Reacţia vine după ce în cursul zilei de luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirma tot prin intermediul unor postări pe Facebook, că doleanţele avocaţilor sunt „absolut nemotivate”.

„În scurt timp voi face publice solicitările absolut nemotivate ale avocaților. Ex – onorariu pentru depunere acțiune de divorț – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La întrebarea mea – este vorba doar de depunerea acțiunii sau și de susținerea acesteia în instanță? Răspuns – ” nu știu”/cel mai probabil este faptul că autorul afirmației, reprezentant al avocaților, nu dorește să îi dau numele !”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Potrivit Agerpres.ro, avocații din Baroul Iași au anunțat astăzi că au demarat un protest pentru următoarele două săptămâni. Ei vor purta banderole albe peste robele cu care vor intra în sălile de judecată, în semn de protest faţă de gestul Ministerului Justiţiei de a refuza să renegocieze majorarea onorariilor din oficiu şi de a amâna alocarea de fonduri pentru plata asistenţei judiciare la urmărirea penală, a anunţat avocatul Marius Striblea.

În acest context, șeful Serviciului de Asistenţă Judiciară din Baroul Iași, Marius Brănici, a explicat că „un avocat care este chemat să asiste un inculpat într-un proces penal, care de multe ori poate dura ani de zile, va primi din partea statului un onorariu de 30 de euro net. Asta înseamnă 141 lei”.

Avocații consideră că există o discrepanţă mare între prestaţia lor şi onorariul primit, motiv pentru care poate fi afectată calitatea apărării, „dreptul la apărare a beneficiarului final, care este cetăţeanul de rând, acea persoană care nu-şi poate permite un avocat ales”.


Citește și:

COPIII SISTEMULUI. Mădălina a fost abandonată de mamă când avea 2 ani, apoi i-a murit și tatăl. Drumul unei orfane prin viață și mama Icoana, îngerul ei păzitor

Libertatea a refăcut după 6 ani o fotografie cu aceleași personaje: trei copii romi, aruncați de stat într-un centru de plasament dur! Povestea lipsei de șansă din România

CORESPONDENŢĂ „România din Antarctica” / „Deşi suntem la capătul lumii, niciodată nu suntem singuri”

Dida Drăgan demontează zvonurile legate de sănătate, datorii și mutarea în Elveția. „Mă retrag din muzică atunci când plec la Cer”

BAFTA 2019. „The Favourite” și „Roma”, marile câștigătoare. Care e filmul cu 7 nominalizări și niciun trofeu


 

Comentarii