Mergi direct la conținut »
Tudorel Toader prezintă proiectul de modificare a Ordonanței 7. Ce se va schimba în actul normativ
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Tudorel Toader prezintă proiectul de modificare a Ordonanței 7. Ce se va schimba în actul normativ

Tudorel Toader prezintă proiectul de modificare a Ordonanței 7. Ce se va schimba în actul normativ

Ministrul Justiției a anunțat că a fost elaborată o nouă ordonanță de urgență care va abroga mai multe prevederi ale OUG 7/2019 care au stârnit protestul magistraților. Proiectul actului normativ urmează să fie prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă.

De Răzvan Mihalașcu,

„La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-un interviu la Antena 3.

Toader susține că prin noul proiect se va rezolva și problema diferențelor salariale și a pierderilor pentru specialiștii IT din sistemul judiciar, notează Agerpres.

De asemenea, ministrul Justiției a precizat că se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

„Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ”, a mai spus Toader.

Luni, premierul Viorica Dăncilă a avut, luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţi ai asociațiilor magistraților și cu conducerile CSM și Inspecției Judiciare, pe tema OUG 7 privind modificarea legilor justiţiei, contestată de procurori şi judecători. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunţat, la final, că s-a decis abrogarea articolului din ordonanța de urgență prin care au fost aduse modificări în numirea procurorilor şefi.

În acest context, Direcția Națională Anticorupție a cerut Guvernului să abroge Ordonanța 7 deoarece intezicerea delegării procurorilor în funcții de conducere din cadrul Parchetelor va bloca activitatea instituției.

În semn de protest față de OUG 7, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis, în ședința Adunării Generale, că să-și suspende activitatea câte două ore pe zi, în intervalul 08:00 – 10:00, până pe 8 martie.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Proteste asemănătoare au loc în mai multe instituții judiciare din țară.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.


Citește și:

AUDIO: Copii umiliți de o profesoară. „Ești grasă de nu încapi în oglindă”. Un caz care arată un fenomen de care ar trebui să ne fie rușine!

Ministerul Sănătății nu a cheltuit anul trecut 38% din buget. Cu banii economisiți s-ar fi construit două spitale regionale

În numele copiilor! Mamele care au născut la Spitalul Ilfov depun plângere la poliție împotriva falsului ginecolog! Un articol emoționant de Alexandra Nistoroiu


 

Close
Închide
  Close