25 Aug. 2017 13:53 , de Valentina Postelnicu

Tudose, despre Pilonul II de pensii: Statul e un mai bun administrator, se vor duce mai mulți bani la Pilonul I

Distribuie

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Neptun, că în urma unor analize făcute la nivelul Executivului, s-a constatat că randamentul la Pilonul I de pensii este mai mare decât cel de la Pilonul II, care are și o componentă privată, astfel că se ia în calcul ca sumele care se varsă în Pilonul I, administrat în totalitate de stat, să fie mai mari.

S-a constatat că randamentul la Pilonul 1, care are ca reper salariul mediu pe România, este mai mare decât cel de la Pilonul 2. Am solicitat și a fost o decizie politică, ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să se facă o analiză și să se vadă dacă nu este oportun, având în vedere creșterea economică din ultima perioadă, ca sumele care se varsă la Pilonul I să fie mai mari', a spus prim-ministrul.

Mihai Tudose a precizat că decizia va ține cont de beneficiari, și anume de interesul suveran al românilor.

Este o modalitate de a crește pensia în viitor. Din acea distribuire egală, să crească sumele vărsate pe Pilonul I. Se pare că statul administrează mai bine.

El a precizat că dezbaterea a plecat de la informații potrivit cărora se dorește desființarea Pilonului II, sau că vor să ia banii, ceea ce nu este adevărat, tot ce este acolo, rămâne.

Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor. Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

Intenția a fost anunțată de Ionuț Mișa, ministrul finanțelor, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. La întâlnire ar mai fi participat și Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurăscu -vicepreședinte al ASF și responsabil cu sectorul de pensii private, dar și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției.

Și vicepremierul Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, preocuparea Guvernului privind Pilonul II de pensii.

El a afirmat, la Neptun, că Guvernul va lua o decizie, dar nu va fi o intrare brutală a statului, ci este vorba pur şi simplu de eficienţă, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine. Iar decizia vine pentru că, spune acesta, se întâmplă ceva îngrijorător la Pilonul II de pensii.

Citește și: VIDEO/ Ce spun românii despre prima doamnă a Franței? Brigitte Macron e 'style icon' și 's-a măritat bine'

Loading...
Comentarii