MENIU CAUTĂ

UE ar putea să aprobe o aderare automată post-Brexit a unei ”Irlande unite”

Distribuie

Liderii din Uniunea Europeană vor discuta despre recunoașterea unei "Irlande unite", în ipoteza în care Irlanda de Nord și Republica Irlanda se vor uni, la summitul de mâine, de la Bruxelles. Astfel, liderii celor 27 de state UE ar pregăti un text în care ar preciza că, în ipoteza unei "Irlande unite" post-Brexit, Belfastul ar adera automat la UE, relatează The Guardian.

Irlanda ar urma să le ceară celor 26 de parteneri ai săi să accepte această idee, în timpul summitului de la Bruxelles, care are loc sâmbătă, fără ca Marea Britanie să fie prezentă. De altfel, în cadrul întâlnirii, liderii europeni vor decide poziția comună în negocierile viitoare cu Londra privind termenii în care Regatul părăsește blocul comunitar, aceasta fiind primul summitul după ce Marea Britanie a invocat articolul 50.

„Ne așteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, Irlanda unită ar fi atunci membră a UE”, a afirmat o sursă din cadrul Consiliului European, pentru AFP.

„Nu considerăm că acest lucru ar modifica mandatul de negociere (cu UE privind Brexit-ul — n.r.), ci ar fi doar o adăugare la minuta reuniunii”, a precizat această sursă, sub protecția anonimatului.

De altfel, votul britanicilor în favoarea ieșirii din UE a amânat chestiunea sensibilă a viitorului Irlandei de Nord și a frontierei sale cu Irlanda. UE consideră că aceste chestiuni privind Irlanda de Nord sunt printre cele care trebuie reglementate în cadrul negocierilor dintre Londra și Bruxelles, chiar înainte de a se discuta despre un viitor acord comercial între Regatul Unit și UE.

Citește și:

Citește mai multe despre BREXIT, Bruxelles, irlanda de nord, Summit și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii