MENIU CAUTĂ
13 Apr. 2018 12:22

UE recomandă activarea Articolului 7 împotriva Ungariei. Reacția partidului lui Viktor Orban

Distribuie

Parlamentul Uniunii Europene a publicat, joi, un raport care acuză Ungaria de încălcări grave ale valorilor UE și care recomandă activarea Articolului 7 din tratatul blocului comunitar. Acesta prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei.

Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) au analizat joi situația politică din Ungalia, pentru a stabili dacă țara este expusă riscului de încălcare a valorilor UE.

Raportul întocmit de către eurodeputatul olandez Judith Sargentimi evidențiază îngrijorări legate de independența justiției, corupția, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităților evreiești și ale refugiaților, precum și alte probleme din Ungaria.

„Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest şi egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate”, a declarat Sargentini, scrie Mediafax.

Mai mulți parlamentari europeni au fost de acord că există 'un risc sistemic pentru democrația, statul de drept și drepturile fundamentale din Ungaria'. Alți eurodeputați au cerut ca această procedură să nu fie folosită pentru a obține avantaje politice, în timp ce unii au criticat atacurile împotriva unui guvern susținut de majoritatea populației maghiare.

LIBE va vota propunerea lui Sargentini în luna iunie, apoi rezultatul va fi supus la vot în PE, în septembrie. Pentru ca acest demers să fie aprobat, trebuie susținut cu două treimi dintre voturile exprimate și o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică cel puțin 376 de voturi.

Prim intermediul Articolului 7, un stat membru UE își poate pierde temporar drepturile de vot în cadrul Consiliului European. Articolul este declanșat atunci când un stat membru încalcă valorile europene și statul de drept.

Declanșarea Articolului 7 a fost invocată pentru prima dată anul trecut, după ce în Polonia s-au înregistrat mai multe reforme în sistemul judiciar.

Totuși, partidul de guvernământ al UE condamnă raportul din Comisia LIBE a Parlamentului European.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a condamnat raportul în care țara vecină este acuzată de încălcări grave ale valorilor UE.

Directorul de comunicare al Fidesz, Balazs Hidveghi, a spus despre documentul întocmit de către Sargentimi că este un 'raport Soros', adăugând că este 'un atac frontal' la adresa Ungariei și 'o nouă tentativă evidentă de a presa Ungaria pentru a primi imigranți'.

Totodată, Hidveghi a mai adăugat că guvernul de Ungariei, condus de Fidesz, va continua să facă tot ce este posibil pentru a proteja Ungaria de imigrație.

'Abia am terminat cu alegerile şi oamenii lui Soros de la Bruxelles au lansat deja un atac frontal împotriva Ungariei în Parlamentul European. Reprezentanţii imperiului Soros de la Bruxelles ignoră decizia luată de popor şi rezultatul alegerilor democratice din Ungaria; ei sunt supăraţi şi ameninţă în mod agresiv să reducă finanţarea Ungariei şi să-i suspende drepturile de vot. Nu vom renunţa în privinţa acestei probleme şi vom continua să luptăm împotriva presiunii din partea Bruxellesului', a declarat directorul de comunicare al Fidesz.


Euronews:Tudorel Toader vrea să aducă în țară deținuții români închiși în Elveția. „Să nu mai spună că erau în vacanță'

FOTO: EPA

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Încăierare în Parlament, între un deputat de la Putere şi unul din Opoziţie
Comentarii