Mergi direct la conținut »
UPDATE Un avocat a atacat "taxa pe lăcomie" în justiție și cere anularea acesteia de către instanță. "Sper ca CCR să nu judece peste trei ani"
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > UPDATE Un avocat a atacat "taxa pe lăcomie" în justiție și cere anularea acesteia de către instanță. "Sper ca CCR să nu judece peste trei ani"

UPDATE Un avocat a atacat „taxa pe lăcomie” în justiție și cere anularea acesteia de către instanță. „Sper ca CCR să nu judece peste trei ani”

Avocatul Sebastian Bodu, fost șef al Fiscului, a anunțat că a atacat în instanță Ordonanța de Urgență 114/2018, prin care Guvernul a instituit ”taxa pe lăcomie” asupra băncilor.

De Daniel Ionașcu,

Acesta argumentează că în urma instituirii acesteia i-a crescut dobânda la credit și cere anularea ordonanței. Concomitent, a ridicat și o excepție de neconstituționalitate.

Bodu susține că instanța poate anula ordonanța dacă aceasta sau o dispoziție a acesteia este găsită că încalcă legea fundamentală a țării de către Curtea Constituțională a României (CCR).

„Am cerut anularea în contencios administrativ a taxei pe lăcomie, împreună cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței. Emiterea fără avizul consultativ al BCE, obligatoriu conform TFUE (Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene – n.r.), constituie motiv de nulitate. Orlando (Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor – n.r.), ne vedem la cremenal!”, a scris Bodu pe Facebook.

Contactat de către Libertatea, Bodu a afirmat că speră că CCR să admită sesizarea sa și să nu o judece peste 3 ani.

„Am constatat că a crescut dobânda la credit din cauza taxei. Asa mi-am justificat prejudiciul și interesul. Acum important e sa îmi admită sesizarea CCR și, apoi, CCR sa nu o judece după 3 ani. Fiind o chestiune cu un așa impact financiar, sper ca CCR să o judece cu celeritate”, a spus el.

„Avizul BCE este consultativ, dar obligatoriu, conform TFUE. Iar TFUE prevalează, conform Constituţiei. Deci OUG e clar neconstituțională”, punctează acesta.

Guvernul a adoptat OUG 114 la finele lunii decembrie, în ciuda faptului că mediul economic și cel academic au avertizat în dese rânduri că aceasta este toxică.

Aceasta introduce o taxă pe activele bancare care este plătită de către bănci dacă indicele ROBOR depășește 2%.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

BNR critică „taxa pe lăcomie” pentru că nu mai poate apăra leul

Banca Națională a României (BNR) a criticat direct ordonanța, afirmând că o serie de bănci vor fi afectate. Mai mult, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat în Parlament că, legând taxa de politica monetară, BNR nu va mai putea apăra leul în cazul unui atac speculativ asupra monedei naționale.

Și asta pentru că dacă BNR majorează dobânda-cheie, atunci băncile ar plăti o taxă mai mare, ceea ce le-ar decapitaliza.

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat la rândul ei taxa, afirmând că a fost impusă fără să fie consultată, iar acest lucru trebuia deoarece vizează instituții financiare și funcționarea pieței.

O ordonanță, mai multe taxe

Pe lângă „taxa pe lăcomie”, ordonanța mai aduce o taxă suplimentară de 2% în domeniul jocurilor de noroc, una de 2% în energie și alta de 3% în telecomunicații.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

Concomitent, în segmentul pensiilor de la Pilonul II, administratorii de fonduri sunt obligați să vină cu bani de acasă pentru a crește capitalul.

Deja, BNR și Ministerul Finanțelor discută despre o posibilă modificare a ordonanței în privința taxei aplicate băncilor, Isărescu cerând eliminarea titlurilor de stat, a rezervelor obligatorii și a programului Prima Casă din clasificarea activelor.

Tăriceanu cere eliminarea taxei de 2% din energie

În domeniul energetic, Călin Popescu-Tăriceanu, șeful Senatului, a afirmat deja că taxa de 2% va fi eliminată deoarece provoacă probleme companiilor din domeniu. Prima afectată este Complexul Energetic Oltenia, unde minerii au făcut grevă încă din ianuarie.

Un alt efect al ordonanței este creșterea importurilor de gaze de la Gazprom, via intermediari, acest lucru fiind avertizat încă din noiembrie.

Close
Închide
  Close