Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Un copil cu sindromul Down din Botoșani a învins ”sistemul”

De Petre Dobrescu,

Andrei, un elev de 14 ani din Botoșani, diagnosticat cu sindrom Down, a fost victima unui caz clar de discriminare şi segregare chiar de către colegii de clasă, dar şi de părinţii acestora şi profesori. Cu ajutorul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități el a învins ”sistemul”.

Ad placeholder

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) castigă un nou caz de discriminare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru Andrei, băiețelul în varstă de 14 ani cu Sindrom Down din Botosani.

În februarie 2016, organizația a sesizat CNCD cu privire la situația lui Andrei, împotriva căruia s-au coalizat mai multe cadre didactice și un grup de părinți hotărâți să-l excludă pe elev din Școala Gimnazială Ion Creangă din Botoșani.

„Andrei este din nou liniştit, este din nou copilul pe care îl ştiam noi”, îşi începe povestea mama copilului, prins în urmă cu câteva luni într-un adevărat scandal mediatic.

Andrei, diagnosticat cu sindrom Down, a fost victima unui caz clar de discriminare şi segregare chiar de către colegii de clasă, dar şi de părinţii acestora şi profesori. Pentu prima dată, după mult timp, părinţii şi copilul zâmbesc din nou. Asta mai ales pentru că băiatul a fost mutat din nou la şcoala unde s-a simţit cel mai bine şi acum are un program normal, dar şi pentru că ieri, familia Păduraru a primit încă o veste bună.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat existența faptei de discriminare directă, dar si sub forma dispoziției de discriminare si încălcarea implicită a dreptului la demnitate si educație al lui Andrei.

Dincolo de constatarea acestei contravenții, sancționate cu avertisment, Consiliul a decis si dispus monitorizarea activității școlii și a măsurilor întreprinse pentru incluziune școlară timp de 1 lună.

Județul în care s-a înregistrat cea mai mare creștere de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
Recomandări
Județul în care s-a înregistrat cea mai mare creștere de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
 

„Este o veste care ne bucură. Practic CNCD contrazice total ceea ce spuneau cei de aici şi arată că băiatul nostru a fost discriminat. Este în primul rând o victorie pentru ceilalţi părinţi în situaţia noastră, care trebuie să lupte şi ei pentru drepturile copiilor lor”, a spus Dan Păduraru, tatăl lui Andrei.

Părinţii micuţului au fost pe punctul de a renunţa şi la plângere şi la procese, asta pentru că totul se răsfrângea şi asupra copilului.

„El era foarte retras, prectic toată munca de pâna atunci se irosea. Nu mai vorbea cu nimeni, era închis şi nici nu voia să spună ce se petrecea la şcoală. În cele din urmă lam dus la psiholog, iar după ce l-am mutat de la şcoală a redevenit cum era. Acum suntem bine şi ne bucurăm. Sperăm să fie un pas spre normalitate”, a spus Mihaela Păduraru.

Cei doi soţi au primit ajutorul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), care a sesizat CNCD în februarie 2016, cu privire la situația lui Andrei, împotriva căruia s-au coalizat mai multe cadre didactice si un grup de părinți hotărâți să-l excludă pe elev din Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Botoşani.

Ad placeholder

„În ciuda coalizării eforturilor reprezentanţilor şcolii Ion Creangă şi a părinţilor instigatori, care au demonizat prezența lui Andrei în fața Consiliului, probatoriul şi pledoaria reprezentanților organizaţiei noastre au făcut posibil actul de justiție pentru încă un copil victimă a intoleranței sistemului românesc de educație”, a precizat Mădălina Turza, preşedinte al CEDCD.

Deşi CNCD a votat în unanimitate condamnarea profesorilor şi părinților, autorităţile botoşănene, în schimb, nu am găsit nicio problemă la Şcoala 13 şi au preferat să rezolve problema pe ascuns, reînfiinţând Şcoala 16, unitate unde erau clase pentru copii cu nevoi speciale, fără să anunţe pe nimeni şi doar la câteva luni, după ce o desfiinţase pe motiv că este ineficientă. Andrei a urmat clasele primare la Şcoala 16, iar odată cu începerea gimnaziului, a trebuit să se mute la Şcoala 13, într-un colectiv complet nou şi fără a mai avea sprijinul profesorilor specializaţi să lucreze cu elevi cu cerinţe speciale.

Condamnat definitiv pentru corupție în 2019, secretarul de stat din Ministerul Sănătății din guvernarea Ponta continuă să fie șef la stat, încălcând sentința tribunalului!
Recomandări
Condamnat definitiv pentru corupție în 2019, secretarul de stat din Ministerul Sănătății din guvernarea Ponta continuă să fie șef la stat, încălcând sentința tribunalului!
 

Mutarea a însemnat şi începutul coşmarului pentru copil, care a trebuit să facă faţă nu doar schimbării de colectiv şi de sistem de educaţie, ci şi mentalităţilor învechite. Printre cei care l-ar fi terorizat s-ar fi aflat şi profesoara de geografie, Mihaela Filip, care ar fi făcut presiuni asupra familiei pentru a fi mutat la o altă şcoală, doar pentru că este un copil cu deficienţe şi l-ar fi discriminat pe băiat. Părinţii au cerut ajutorul Inspectoratului Şcolar, însă reprezentanţii instituţiei au spus că nu este nicio problemă. După ce, în urmă cu aproape un an, cazul a ajuns la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi în presă, Inspectoratul Şcolar a cerut reexaminarea situaţiei.

Ad placeholder

„O comisie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean a discutat cu părinții elevilor și cu profesorii care predau la clasa respectivă. Cadrele didactice și părinții acestor elevi nu au instigat la discriminare și nu au solicitat eliminarea respectivului elev din învățământul de masă. Toți elevii școlii se bucură de toate drepturile constituționale, precum și de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de beneficiar primar al educației”, a declarat la acea dată Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Ulterior Mihaela Filip a plecat de la clasa unde învăţa şi Andrei şi şi-a mutat şi copilul de acolo, spunând că altfel nu ar fi avut condiţii pentru a face performanţă.

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close