Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) castigă un nou caz de discriminare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru Andrei, băiețelul în varstă de 14 ani cu Sindrom Down din Botosani.

În februarie 2016, organizația a sesizat CNCD cu privire la situația lui Andrei, împotriva căruia s-au coalizat mai multe cadre didactice și un grup de părinți hotărâți să-l excludă pe elev din Școala Gimnazială Ion Creangă din Botoșani.

„Andrei este din nou liniştit, este din nou copilul pe care îl ştiam noi”, îşi începe povestea mama copilului, prins în urmă cu câteva luni într-un adevărat scandal mediatic.

Andrei, diagnosticat cu sindrom Down, a fost victima unui caz clar de discriminare şi segregare chiar de către colegii de clasă, dar şi de părinţii acestora şi profesori. Pentu prima dată, după mult timp, părinţii şi copilul zâmbesc din nou. Asta mai ales pentru că băiatul a fost mutat din nou la şcoala unde s-a simţit cel mai bine şi acum are un program normal, dar şi pentru că ieri, familia Păduraru a primit încă o veste bună.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat existența faptei de discriminare directă, dar si sub forma dispoziției de discriminare si încălcarea implicită a dreptului la demnitate si educație al lui Andrei.

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

IMG_4581Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Dincolo de constatarea acestei contravenții, sancționate cu avertisment, Consiliul a decis si dispus monitorizarea activității școlii și a măsurilor întreprinse pentru incluziune școlară timp de 1 lună.

„Este o veste care ne bucură. Practic CNCD contrazice total ceea ce spuneau cei de aici şi arată că băiatul nostru a fost discriminat. Este în primul rând o victorie pentru ceilalţi părinţi în situaţia noastră, care trebuie să lupte şi ei pentru drepturile copiilor lor”, a spus Dan Păduraru, tatăl lui Andrei.

Părinţii micuţului au fost pe punctul de a renunţa şi la plângere şi la procese, asta pentru că totul se răsfrângea şi asupra copilului.

::placeholdeR–>

Cei doi soţi au primit ajutorul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), care a sesizat CNCD în februarie 2016, cu privire la situația lui Andrei, împotriva căruia s-au coalizat mai multe cadre didactice si un grup de părinți hotărâți să-l excludă pe elev din Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Botoşani.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”