UPDATE 8 mai, ora 17:24. Potrivit estimărilor făcute de experţi militari americani citaţi de CNN, resturile rachetei vor cădea în Asia Centrală, mai precis în Turkmenistan, în prima parte a zilei de duminică, 9 mai.


Bucata de metal care va cădea pe Pământ este segmentul principal al rachetei Long March-5b și reprezintă cel mai mare obiect care intră necontrolat în atmosfera terestră în ultimele decenii.

Oficial SUA: „Sperăm să cadă în ocean”

SUA au precizat joi că urmăresc traiectoria acesteia, dar că nu intenționează să o intercepteze. „Sperăm că va cădea într-jun loc în care nu va face rău nimănui. În ocean sau ceva de genul acesta” a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Diverși experți în deșeurile spațiale susțin că obiectul va intra în atmosferă sâmbără seară sau duminică dimineață. Totuși, astfel de estimări sunt întotdeauna extrem de relative. Inițial, segmentul rachetei se afla pe 29 aprilie pe o orbită eliptică la 160-375 kilometri deasupra Pământului, dar a pierdut de atunci din altitudine. Traiectoria orbitală va continua să se descompună, în funcție de densitatea aerului și de rezistența pe care acesta o produce, afirmă specialiștii.

Cea mai mare parte a segmentului ar trebui să ardă la intrarea în atmosferă, dar există tot timpul posibilitatea ca metalele cu puncte de topire ridicate să reziste impactului.

Când un vehicul similar a revenit pe Pământ, în urmă cu un an, țevi care se presupune că au aparținut rachetei au fost identificate în Coasta de Fildeș, Africa. Probabilitatea ca cineva să fie lovit de o bucată de deșeu spațial este foarte mică, susțin oamenii de știință. În primul rând, datorită faptului că cea mai mare parte a Pământului este acoperită de ape. Apoi, pentru că mare parte a uscatului este nelocuită.

Ce mari orașe se află în zona de risc

Zona potențială în care vor cădea resturile rachetei este și mai mult restrânsă de traiectoria acestora. Specialiștii au calculat că ea este cuprinsă între 41,5 grade latitudine nordică și 41,5 grade latitudine sudică. În aria calculată, se află orașe importante, cum ar fi New York (SUA), Beijing (China), Rio de Janeiro (Brazilia), Lagos (Nigeria) sau Sidney (Australia).

China a criticat aluziile că a fost neglijentă în ceea ce privește returnarea necontrolată a unui obiect atât de mare. Mass-media naționale au descris rapoartele occidentale despre potențialele pericole drept „exagerate” și au previzionat că resturile vor cădea undeva în apele internaționale.

Publicația Global Times îl citează pe expertul Song Zhongping, care susține că rețeaua de monitorizare a spațiului din China va urmări cu atenție traiectoria obiectului și va lua măsurile necesare în cazul producerii unor daune.

Jonathan McDowell, expert de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, SUA, consideră însă că situația nu arată bine pentru China. „Este, într-adevăr, o neglijență”, a declarat el pentru BBC News. „Este a doua lansare a acestui tip de rachetă. Resturile din Coasta de Fildeș, de anul trecut, au fost de la lansarea anterioară, adică de la o rachetă identică”, a mai spus el.

Expertul a precizat că segmentul de anul trecut și cel de acum sunt cele mai mari două obiecte lăsate să intre necontrolat în atmosferă, de la momentul Skylab, în 1979. La acea vreme, fragmente ale primei stații spațiale americane, Skylab, au fost împrăștiate în Australia de Vest, atrăgând atenția la nivel mondial.

Circa 900 de resturi de rachete gravitează pe orbita Pământului

Hugh Lewis, expert în deșeuri spațiale la Universitatea Southampton, Marea Britanie, a remarcat că în peste 60 de ani zborurile spațiale au lăsat pe orbită o mare cantitate de gunoi. Responsabilitatea pentru acest gunoi aparține mai multor țări, dar în principal Rusia și SUA.

„Să ne amintim că există aproximativ 900 de segmente de rachetă pe orbita joasă a Pământului, lăsate în urmă de aproape fiecare națiune capabilă să lanseze asemenea misiuni. Ele au o greutate mai mare decât cea care este așteptată să intre în atmosferă în acest weekend”, a scris dr. Lewis pe Twitter.

Unde se află cimitirul de rachete și sateliți

Practica modernă cere acum ca resturile rachetelor să fie scoase de pe orbită cât mai curând posibil după misiune. Segmentele de bază, mai mari, revin pe pământ în mod natural, căzând în ocean sau pe uscat. Compania SpaceX lucrează la un proiect (Starship) care presupune aterizarea controlată a acestora și refolosirea lor.

Pentru celelalte segmente, care rămân pe orbită pe o anumită traiectorie, de preferință este să fie dotate cu motor, care să fie pornit pentru a fi readuse pe Pământ. De regulă, ele trebuie ghidate către Pacificul de Sud, în zona cuprinsă între Australia, Noua Zeelandă și America de Sud. Pe o suprafață de 1.500 de kilometri pătrați, această regiune a devenit un adevărat cimitir pentru resturi de rachete și sateliți.

Se estimează că aici au fost abandonate pe fundul oceanului resturi provenind din circa 260 de misiuni spațiale, mai arată sursa citată.

Citeşte şi:

Poluarea masivă din India, un factor luat în calcul de experți pentru tragedia COVID. „Orașele indiene sunt vulnerabile”

Un copil de 7 ani, în comă după un antrenament la judo. Cazul care a șocat Taiwan

„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
PARTENERI - GSP.RO
„M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc" | Scandal IMENS după decizia inexplicabilă din sportul românesc!
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Observatornews.ro
Umilită de colegi la şcoală, o fată de 14 ani şi-a pus inel gastric ca să slăbească. A murit după 2 zile, într-o clinică din Grecia
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 23 iunie 2021. Taurii dezleagă enigme vechi și deschid uși care păreau bine ferecate pentru ei
Metoda prin care o reţea de escroci a făcut mii de victime pe platforma de anunţuri OLX. Ce a păţit un tânăr din Galaţi
Știrileprotv.ro
Metoda prin care o reţea de escroci a făcut mii de victime pe platforma de anunţuri OLX. Ce a păţit un tânăr din Galaţi
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021
PUBLICITATE
(Publicitate) 10 motive pentru care Samsung Neo QLED este televizorul anului 2021