MENIU CAUTĂ
11 Aug. 2018 21:25

FOTO&VIDEO/ 50.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei. Manifestația a fost una pașnică

Distribuie

Un nou protest a avut loc în Piaţa Victoriei, sâmbătă seară. La evenimentul intitulat "Nu plecăm până nu plecaţi!" au fost prezente 50.000 de persoane. Mii de oameni au participat la proteste şi în marile oraşe din ţară: Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov. 

Fotografie principală: Libertatea / Vlad Chirea

Cum s-a văzut de sus protestul din Piaţa Victoriei

Operatori: George Capoianu, Robert Hanciarec

UPDATE ora 23:05. Manifestația este în continuare pașnică. O parte dintre protestatari încep să părăsească Piața Victoriei și se îndreaptă spre stația de metrou.

UPDATE ora 22:35. ISU anunță că până la această oră 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fără însă a fi vorba de agresiuni. Două persoane au fost transportate la Spitalul Elias, pentru îngrijiri medicale (un bărbat de 20 de ani, cu dureri toracice, și o tânără de 29 de ani, cu amețeli). Alte probleme medicale: atac de panică, hipertensiv, plagă la nivelul mâinii.

UPDATE ora 22:10. Pe clădirile din Piața Victoriei sunt proiectate mesaje în care oamenii sunt sfătuiți ce să facă în caz de incidente. „Dacă sunt folosite gaze, părăsiți zona”, este unul dintre mesaje.

UPDATE ora 21:25. Atmosfera devine ușor tensionată în Piața Victoriei. Un protestatar a fost ridicat de jandarmi, care au folosit gaze lacrimogene înainte de a-l imobiliza.

UPDATE ora 20:52. Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile, fluieră şi scandează „Demisia!”.

UPDATE ora 20:45. La această oră, 15.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei. Jandarmii sunt huiduiţi în continuare, după incidentele de vineri. Urmăriţi transmisia realizată de reporterul Libertatea Dragoş Sasu.

Operator: Cosmin Nistor

UPDATE ora 20:20. Atmosfera este acum paşnică la protest. Manifestanţii i-au ajutat pe jandarmi să mute gardurile, iar unul dintre jandarmi a primit o floare. Este o imagine complet diferită faţă de cea de vineri seară.

UPDATE ora 19:55. Protestatarii care se află la această oră în Piaţa Victoriei consideră că acţiunile de ieri ale Jandarmeriei Române au fost provocatoare. Urmăriţi transmisia realizată de reporterul Libertatea Dragoş Sasu.

Operator: Cosmin Nistor

UPDATE ora 19:50. La această oră, sunt mii de persoane în Piaţa Victoriei. Oamenii au venit pregătiţi cu măşti, pentru a evita situaţia de vineri, când intervenţia cu gaze lacrimogene a protestatarilor i-a luat prin susprindere pe protestatari.

UPDATE ora 18:30. Primele incidente între protestatari şi jandarmi. Un bărbat care le-a reproşat jandarmilor modul în care au intervenit vineri seară a fost ridicat şi dus la dubă, spre nemulţumirea celolalţi oameni din jur.

UPDATE ora 18:28. Un grup de muncitori au început să scoată din asfalt piatra cubică, pentru a evita incidentele de genul celor de vineri seară, când câţiva oameni au aruncat cu pietre înspre jandarmi.

UPDATE ora 17:00. Jandarmeria Capitalei a anunţat, sâmbătă, că un cuţit a fost găsit asupra unui tânăr aflat în zona Pieţei Victoria, unde se desfăşoară un nou protest.

UPDATE ora 15:25. La această oră, câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei. Jandarmii au montat deja garduri în jurul perimetrului unde se va desfăşura manifestaţia de sâmbătă seară.Un nou protest este anunţat în Piaţa Victoriei, sâmbătă seară, începând cu ora 18:00. O parte din protestatarii care au fost vineri seară la mitingul diasporei era, sâmbătă dimineaţă, în faţa Guvernului. Oamenii protestează sâmbătă şi faţă de intervenţia violentă de vineri seară a jandarmilor, care au evacuat forţat Piaţa Victoriei, după ora 23:00.

„PSD-ALDE a arătat aseară că legitimitatea lor se impune prin violenţă asupra cetăţenilor. Pentru că vrem să ne exprimăm liber, pentru că vrem să fim auziţi şi pentru că vrem să rămânem liberi, ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. Nu ne intimidaţi, nu ne este frică, puterea suntem noi! Plecaţi până nu omorâţi pe cineva!”, scriu organziatorii evenimentului.

Vineri seară, 100.000 de persoane au participat la mitingul diasporei, care s-a transformat, după ora 23:00, într-o veritabilă luptă de stradă între jandarmi şi o parte dintre protestatari. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, petarde şi tunuri cu apă pentru a goli Piaţa Victoriei de protestatari.

Victime au căzut şi protestatari nevinovaţi, care nu au provocat forţele de ordine.

Totodată, în incidentele violente din Piaţa Victoriei au fost răniţi şi doi jandarmi, cărora le-au fost furate armele. În total 452 de persoane au fost rănite, iar peste 60 au fost duse la spital.


Citeşte şi: Editorial al lui Cătălin Tolontan: ”Gazele jandarmilor vor aduce mâine de două ori mai mulţi oameni în stradă!”

Citește mai multe despre miting și piata victoriei pe Libertatea.

Comentarii