Mergi direct la conținut »
Un vulcan din Alaska este pe punctul de a erupe. Ar putea da peste cap traficul aerian global
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un vulcan din Alaska este pe punctul de a erupe. Ar putea da peste cap traficul aerian global

Un vulcan din Alaska este pe punctul de a erupe. Ar putea da peste cap traficul aerian global

Un vulcan din Alaska este pe punctul de a erupe, au anunțat specialiștii care spun că norul de cenușă provocat de acesta ar putea da peste cap traficul aerian global, scrie Reuters.

Din craterul vulcanului Cleveland, cu o înălţime de 1.730 de metri, situat într-o zonă izolată din Insulele Aleutineaflat la circa 1.500 de kilometri sud-vest de Anchorage, a început să fie aruncată lavă, semn al unei erupții iminente în perioada imediat următoare, anunță oamenii de știință de la Universitatea din Alaska.

Observatorul Vulcanologic din Alaska a ridicat gradul de alertă la „portocaliu”, un nivel aflat sub cel „roşu” care indică o erupţie în desfăşurare ce poate afecta traficul aerian.

Cleveland este unul dintre cei mai neliniştiţi vulcani din Alaska, în ultimii 15 ani înregistrându-se episoade de activitate manifestate prin seisme de magnitudini mici şi nori de cenuşă. „Este un fel de vulcan pacoste”, l-a descris omul de ştiinţă Jeff Freymueller de la Universitatea din Alaska, cercetător coordonator al Observatorului Vulcanologic din Alaska.

Un nor de cenuşă de mari dimensiuni expulzat de Cleveland ar putea perturba zborurile comerciale. Un precedent s-a produs în 2001, când vulcanul a cauzat o explozie puternică în urma căreia un nor de cenuşă a ajuns până la o altitudine de 12.000 de metri.

Anul trecut în luna mai, vulcanul Bogoslof din Alaska a erupt iar fumul gros și cenușă care s-au ridicat în aer la peste 10.000 de metri au determinat emiterea unei alerte aviatice de grad maxim -cod roșu.


Citește și: FOTO/La final de mandat, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, promovează România online. #MyRomania100, o campanie cu fotografii personale ale diplomatului


Close
Închide
  Close