De Mihai Niculescu,

Datele privind vindecarea de coronavirus a celor 24,963 persoane provin de la Centrul de Cercetare al Universității Johns Hopkins, iar numărul persoanelor infectate pe între globul ajunge la cifra de 80.000.

Deși 80% din cazuri sunt din China, alte țări, inclusiv Coreea de Sud, Italia, Japonia, Singapore, Iran, Thailanda, S.U.A., Taiwan, Australia, Malaezia și Germania, au raportat cazuri confirmate de infecție.

Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Coreea de Sud a raportat 763 de cazuri, devenind cea mai mare națiune din lume infectată cu coronavirus în afara Chinei. Țara a înregistrat o evoluție rapidă a cazurilor o dată cu o creștere a numărului infecțiilor în Biserica Shincheonji, din sudul orașului Daegu, potrivit Centrului pentru Prevenirea Bolilor din Coreea.

Țara de unde a pornit coronavirusul, China, are peste 80 de teste clinice în curs de desfășurare sau în așteptare privind potențialele tratamente pentru COVID-19. Noile medicamente au fost trecute pe lângă terapiile tradiționale într-un registru public al studiilor clinice din China. Deși nu există un tratament standard cunoscut, medicii fac tot ce pot să-i ajute pe pacienți, însă experții arată că doar studiile aprofundate vor determina care sunt măsurile care funcționează, arată ibtimes.com.

Potrivit cercetătorilor de la Organizația Mondială a Sănătății, s-a realizat un bilanț al studiilor clinice din China, și un protocol de studii clinice care ar putea fi trimis simultan către medici și cercetători din întreaga lume.

„Protocolul de studiu clinic al OMS este conceput să fie flexibil și să permită cercetătorilor din întreaga lume să-și prezinte rezultatele în timp real. Acesta va compara două sau trei terapii susținute de dovezi științifice, inclusiv o combinație de medicamente pentru HIV (lopinavir și ritonavir) și un antiviral experimental numit remdesivir ”, arată sursa citată.

Care este tratamentul din prezent pentru coronavirus

Conform Clinicii Mayo, tratamentul actual pentru COVID-19 este simptomatic, include calmante, antiinflamatoare, siropuri de tuse, repaus și aport de lichide.

Însă, potrivit lui Zhao Jianping, șeful echipei de studiu al coronavirusului din provincia Hubei, zona cea mai afectată din China, un grup de persoane care s-au recuperat și au fost externate din spitale după ce testul de coronavirus le-a ieșit negativ, au ieșit pozitiv la același teste, ulterior.

Deși provinciile diferite din China au criterii diferite pentru a decide dacă o persoană și-a revenit după infectarea cu coronavirus, în general, spitalele chineze au impus pacienților să iasă negativ la teste de două ori la rând și să nu prezinte simptome, în special febră. Experții avertizează că o persoană considerată recuperată poate să se întoarcă acasă și să infecteze alte persoane cu care intră în contact și sugerează că pacienții recuperați trebuie să fie izolați pentru încă câteva săptămâni.

Citeşte şi:

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

Apariția coronavirusului în Italia alertează românii și este firesc să fie așa. Ce pot face mai departe?

Dacian Cioloș, la Interviurile Libertatea: În lupta împotriva coronavirusului „autoritățile publice știu ce au de făcut”