Rectorul Universităţii, Michael Ignatieff, a îndemnat guvernul premierului Viktor Orban să recunoască oficial faptul că instituţia sa respectă reglementările ce i se impun şi, deci, trebuie să i se permită să funcţioneze în continuare în Ungaria, potrivit Agerpres.

Ignatieff a precizat că dacă, vara aceasta, Universitatea nu va primi autorizaţia de funcţionare, va fi nevoită să se mute la Viena. Potrivit lui Ignatieff, dacă incertitudinea privind soarta instituţiei se menţine, „nu pot fi atraşi studenţi şi nu se pot face noi angajări”.

Decizia guvernului ungar va fi „un indicator crucial pentru viitoarea direcţie a acestuia şi cât de departe este dispus să meargă”, a mai spus el.

Fundaţia pentru o Societate Deschisă a anunţat, tot azi, că pleacă din Ungaria, închizând biroul din Budapesta, şi se va muta la Berlin, invocând „un climat politic şi legal tot mai represiv”. Decizia vine la scurt timp după ce premierul maghiar, Viktor Orban, a câștigat alegerile în Ungaria. De altfel Viktor Orban a avut și o reacție, după anunțul făcut de Fundația lui Soros.

Universitatea fondată la Budapesta de Soro,s la începutul anilor ’90, anunţa anul trecut, în octombrie, că a semnat un memorandum cu Bard College din New York pentru a desfăşura acolo activităţi educative, astfel încât să se conformeze unei noi legi din Ungaria în baza căreia instituţiile academice finanţate din străinătate trebuie să îndeplinească exigenţa de a avea un corespondent (sediu şi programe de studiu) şi în ţara lor de origine.

Controversata lege în acest sens a fost adoptată tot anul trecut, dar în aprilie. Termenul iniţial mai scurt până la care instituţiile de învăţământ străine trebuie să i se adapteze a fost extins până la 1 ianuarie 2019. Legea a fost criticată de Comisia Europeană, care pe 4 octombrie anul trecut a trimis Ungariei un ‘aviz motivat’, a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra unei alte legi adoptate de Budapesta, respectiv cea care impunea obligaţii specifice anumitor categorii de ONG-uri şi care, potrivit criticilor, îl vizează tot pe George Soros. Toamna trecută, Ungaria chiar anunța că va organiza un referendum împotriva lui Geroge Soros.


Citește și… INTERVIU / Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT: ,,În lipsa argumentelor, am putea discuta despre o preluare politică forţată a DIICOT”


 

În 2005 mergea la "Din Dragoste", după ce își înșelase soțul cu 2 bărbați. Uluitor ce s-a aflat acum, după 14 ani VIDEO
GSP.RO

În 2005 mergea la "Din Dragoste", după ce își înșelase soțul cu 2 bărbați. Uluitor ce s-a aflat acum, după 14 ani VIDEO