MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să demareze referendumul ”Fără penali”. PNL, reacţie acidă: „Să nu i se mai dea sfaturi şefului statului!”

Distribuie

USR aşteaptă de la preşedintele Klaus Iohannis să demareze referendumul naţional pe Justiţie, după ce Curtea Constituţională a decis că organizarea unui referendum, în ziua alegerilor europarlamentare, este legală. PNL a replicat că preşedintelui nu trebuie să i se dea afaturi cum să se cumporte în privinţa declanşării referendumului.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spus, la Parlament, că decizia CCR de miercuri ”deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai să avem şi referendumul ”Fără penali”.

„Alianţa USR-PLUS are toată încrederea că preşedintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani şi jumătate de luptă pe justiţie pe care ne-o servesc Liviu Dragnea şi PSD. În acest moment avem toate şansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze pentru fără penali”, a declarat Dan Barna, în Parlament.

Potrivit lui Barna introducând această modificare în Constituţie cei condamnaţi nu mai pot candida la următoarele alegeri.

„Un astfel de referendum va pune o presiune extraordinară la tot ce s-ar vota în Parlamentul României. Acum câteva săptămâni a fost ultima discuţie. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru că era o contestaţie la Curte şi aştepta răspunsul. Am discutat de referendumul pe justiţie şi preşedintele analizează oportunitatea. Avem o oportunitate majoră să ieşim în acest blocaj în care este societatea. Sunt optimist că dacă preşedintele va decide să iniţieze acest referenndum ar putea debloca situaţia în care se află România”, a mai spus Barna.

În replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat miercuri că ar aprecia ca preşedintelui Iohannis „să nu i se mai dea sfaturi” cu privire la modul în care se organizează referendumul pe Justiţie, afirmând că şeful statului „ştie foarte bine ce trebuie să facă”, după ce preşedintele USR, Dan Barna, a spus că se deschide calea organizării unui referendum pe Justiţie în timpul alegerilor europarlamentare.

„Ne bucurăm că sesizarea preşedintelui la legea referendumului a fost admisă de CCR, era evident încă din dezbaterile din Comisia juridică că amendamentul UDMR referitor la interdicţia organizării unui referendum în acelaşi timp cu alegerile este în mod evident neconstituţional.(…) Această procedură a fost iniţiată de preşedintele României, în mod evident şi este un referendum de consultare. Pe cale de consecinţă, este decizia preşedintelui României de a stabili când organizează acest referendum pe care preşedintele României l-a stabilit şi am aprecia ca preşedintelui României să nu i se mai dea sfaturi cu privire la modul în care se organizează acest referendum, pentru că ştie foarte bine ce trebuie să facă în privinţa acestui referendum”, a afirmat Andronache la Palatul Parlamentului, întrebat dacă PNL este de acord cu solicitarea USR către preşedintele Iohannis de a declanşa referendumul pe Justiţie pe 26 mai, atunci când au loc alegerile europarlamentare.

Judecătorii CCR au declarat neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European, prin care se interzicea organizarea unui referendum, în aceeaşi zi cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea pe 17 ianuarie, cu privire la legea adoptată la finalul anului trecut care interzie organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Citeşte şi: BREXIT – Parlamentul britanic votează astăzi dacă UK iese din UE fără acord. Principalele scenarii după eșecul Theresei May

Comentarii