MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

CCR a decis că se poate organiza referendum în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Judecătorii au admis sesizarea preşedintelui Iohannis

Distribuie

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare.

Judecătorii CCR au declarat neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European, prin care se interzicea organizarea unui referendum, în aceeaşi zi cu scrutinul pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea pe 17 ianuarie, cu privire la legea adoptată la finalul anului trecut care interzie organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, arăta șeful statului în sesizarea transmisă Curții.

Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la probleme de interes național se poate desfășura oricând în timpul anului.

„Prin conţinutul normativ, unele dispoziţii sunt contrare prevederilor constituţionale şi jurisprudenţei instanţei de contencios constituţional”, spunea şeful statului în sesizare, menţionând că această lege a fost transmisă de Parlament pentru promulgare pe 29 decembrie 2018.

El susţinea că articolul nou introdus privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede că „pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local”, încalcă mai multe prevederi din Constituţie.

Citeşte şi: BREXIT – Parlamentul britanic votează astăzi dacă UK iese din UE fără acord. Principalele scenarii după eșecul Theresei May

Comentarii