De Daniel Ionașcu,

Analiza vine după ce Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a afirmat recent că ordonanța prin care se impune ”taxa pe lăcomie” pe activele bancare impune și o analiză a Consiliului Concurenței în acest sens.

Mai mult, Vâlcov a spus că rezultatele acesteia ar trebui să fie gata în 6 luni.

„Avem o analiză pe zona de ROBOR. Ne uităm la ROBOR, nu şi la curs, pentru că au fost dezbateri în spaţiul public şi suntem foarte interesaţi să vedem efectele Ordonanţei 114 (OUG 114/2018)”, a spus Chiriţoiu.

Acuze cu privire la manipularea ROBOR

Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, a acuzat recent că indicele ROBOR este ”trucat” și a afirmat că investigația Consiliului Concurenței asupra băncilor, din perioada 2008-2011, ridică suspiciuni.

Zamfir a spus că Consiliul Concurenţei nu a sancţionat mai multe bănci suspectate că s-ar fi înţeles pentru a manipula nivelul ROBOR.

Chiriţoiu a afirmat că investigaţia de la acel moment nu a identificat dovezi în acest sens.

Isărescu nu a venit la comisie

Zamfir a spus că deține documente potrivit cărora băncile fac cartel în privința ROBOR. Acesta l-a invitat în fața Comisiei Economice din Senat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar delegația BNR nu a venit.

Indicele ROBOR reprezintă media cu care băncile se împrumută între ele. Taxa pe activele bancare, impusă de Guvern în decembrie, crește pe măsură ce crește indicele ROBOR.

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul
GSP.RO

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni
HOROSCOP

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni