Totodată, Valeriu Gheorghiță a menționat că persoanele imunizate deja cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

Doar „persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu AstraZeneca”, a subliniat medicul infecționist militar, președinte al Comitetului Național de Vaccinare.

Doctorul a precizat că vaccinarea cu un alt ser la a doua doză nu este o alternativă potrivită, pentru că nu există deocamdată date disponibile care să susţină o combinaţie de vaccinuri.

Referitor la vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a mai precizat că „suntem complet empatici cu ezitarea și cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au” și că „datoria noastră este să explicăm exact ceea ce știm în momentul de față”, dar a adăugat că „trebuie să spunem și ceea ce nu știm și unde mai așteptăm și noi, și experții internaționali răspunsuri”.

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

 • Agenția Europeană a medicamentului confirmă ca raportul benficiu-risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv.
 • În România, avem 4.500 cazuri noi COVID-19 zilnice și peste 150 de decese zilnice. La 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment.
 • Așa cum s-a susținut de către EMA, precum și de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare și deces, inclusiv prin evenimente trombotice.
 • Beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potențiale evenimente trombotice.

Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați.

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV:
 • Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire. Mai mult, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne-o dorim să o atingem.
 • Faptul că s-a ridicat acest semnal de siguranță trebuie să fie un lucru important, pentru că acest lucru dovedește că mecanismele de farmacovigilență la nivel european funcționează.

În urma ședinței de lucru de astăzi, s-a decis: se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV:
 • Persoanele imunizate cu doza I vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.
 • De asemenea, în urma investigațiilor medicale, pentru acele posibile cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin.
 • Suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au, este un lucru firesc în contextul actual. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce ştim, avem o transparenţă totală în ceea ce cunoaştem, dar în acelaşi timp trebuie să spunem şi ceea ce nu ştim şi mai aşteptăm şi noi, şi experţii internaţionali răspunsuri

Întrebat la conferința de presă dacă este posibil ca, la finalul lunii mai, obiectivul Guvernului de a avea 5 milioane de persoane vaccinate să nu mai fie atins, din cauză că 30% dintre cei programați la vaccinarea cu AstraZeneca și-au anulat programările, Valeriu Gheorghiță a spus că „Nu se pune problema să nu se poată atinge acel obiectiv de persoane vaccinate, pentru că vom avea suficiente doze de la celelalte companii, care să asigure îndeplinirea acelui obiectiv”.

Medicul militar a mai spus că mesajul este de continuare a schemei de vaccinare cu AstraZeneca, pentru că experţii anticipează că, dacă nu s-au produs evenimentele trombotice după prima doză, nu ar trebui să apară la a doua doză.

Întrebat dacă ia în calcul varianta ca oamenii să facă analize înainte de vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Analiza experților la nivel internațional pe toate cele 222 de cazuri raportate nu a identificat un profil de risc. Neexistând factori de risc identificați, nu putem recomanda un set de analize care să fie efectuate anterior vaccinării”, a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a reamintit care sunt semnalele de alarmă care, dacă apar în 14 zile de la vaccinare, trebuie să ne trimită la medic:

 • dificultăți de respirație
 • durere în piept
 • dureri abdominale persistente
 • umflături ale membrelor inferioare
 • simptome neurologice, precum durerea de cap intensă care nu cedează la tratamentele obişnuite, care se poate asocia şi cu tulburări de vedere sau apariţia unor mici pete de sânge sau sângerări în afara locului de administrare

Anunțul lui Valeriu Gheorghiță vine în contextul în care mai multe țări europene, care utilizează AstraZeneca, iau în calcul folosirea altui vaccin pentru rapel, dar și după ce EMA și OMS au transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.

La conferința de la Palatul Victoria, de la ora 16:00, vor mai participa vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Roxana Ștefania Stroe, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP, Adriana Pistol.

Pe 6 aprilie, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.

Întrebat imediat de Libertatea despre poziția României în legătură cu acest vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a spus că țara noastră va aștepta comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului și recomandările acesteia referitoare la AstraZeneca, înainte de a se lua o decizie.

Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat pe 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca.

Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.

Astăzi, 8 aprilie, a avut loc o videoconferință online susținută de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în legătură cu folosirea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca în România, au declarat surse medicale pentru Libertatea.

Citeşte şi:

DNA cere urmărirea penală a lui Florian Bodog, acuzat de abuz în serviciu și fals

Ministrul justiției, după decizia CCR: Se va ajunge la o amânare a verdictelor instanțelor

Directorul Animals International: Mii de animale au murit pe navele românești blocate șase zile în Canalul Suez

Premierul Cîțu propune deschiderea stațiunilor de pe litoral și circulație până la ora 5:00 în noaptea de Înviere

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor