Update, 7 august 2024: Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ia în considerare convocarea unui comitet de experți pentru a se pronunța dacă epidemia de variola maimuţei, în creștere în Africa, ar trebui declarată urgență internațională.

O tulpină virulentă și mai mortală a variolei maimuţei a fost detectată atât în Kenya, cât și în Uganda în ultimele zile, după ce numărul de cazuri crescuse îngrijorător în Republica Democrată Congo (RDC), ceea ce arată că virusul se răspândeşte.

***

Ştirea iniţială: Medicul Marinescu, care a fost una dintre vocile de încredere în timpul pandemiei de COVID, a prezentat pentru cititorii Libertatea principalele aspecte ale variolei maimuței, de la simptome, la mod de transmitere, la riscuri și tratament.

Acesta a subliniat și faptul că este o mare diferență între această boală și variola umană, eradicată la sfârșitul anilor ’70, care avea o rată a mortalității mult mai mare și se transmitea mult mai ușor.

„Ar trebui să rămânem calmi și să gândim lucrurile cu prudență. În momentul de față sunt cazuri absolut izolate la nivel mondial. Nu discutăm despre o situație endemică decât în țările din Africa de Vest unde știam că există de mult. Este o infecție virală, un virus înrudit cu cel care dădea variola umană, cea pe care am reușit să o eradicăm. De cele mai multe ori sunt forme ușoare care presupun o revenire sau o refacere care durează de la câteva zile la câteva săptămâni”, a explicat medicul pentru Libertatea.

Când ar putea românii să călătorească fără viză în SUA. Noi precizări ale ministrului de externe, Luminița Odobescu
Recomandări
Când ar putea românii să călătorească fără viză în SUA. Noi precizări ale ministrului de externe, Luminița Odobescu

Acest virus are două tulpini cunoscute: una din Africa de Vest, cea descoperită și la cazurile noi din Europa, care are o mortalitatea de sub 1%, în timp ce tulpina din Congo are o mortalitate care poate ajunge și la 10%, explică medicul. Mortalitatea variolei umane era în jur de 30%.

„Despre variola maimuței vorbim din 1958, primul contact la om a fost în 1970. Este o simptomatologie care nu este în niciun caz specifică, poate să semene cu gripa – cu febră, dureri musculare, dureri articulare, stare generală modificată – ulterior cu erupții cutanate cu vezicule, care pot să creeze confuzie cu varicela”, precizează Adrian Marinescu.

Ce trebuie să știm despre variola maimuței (mpox). Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Urmele lăsate de variola maimuței pe corpul unei persoane. Foto: Profimedia

Unde se manifestă virusul mpox

Virusul se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone. Și acum, primele cazuri au fost de import, iar apoi s-a produs o transmitere unde a fost un contact apropiat.

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

Cum se transmite variola maimuţei

Variola maimuței a fost raportată în ultima perioadă în 15 țări. Franța, Belgia și Germania au anunțat vineri primele cazuri, în timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimuței, iar Spania 30. Duminică, Israel, Elveția și Austria au confirmat fiecare câte un caz.

Potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.

De exemplu, în Spania, un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid sunt investigate drept cele două mari focare de variola maimuței. Trei italieni, mai mulți spanioli și cel puțin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, între 5 și 15 mai 2022, au fost depistați cu variola maimuței

Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit.

Medicul Adrian Marinescu:
Ce spun economiștii despre amnistia fiscală dată de Guvern. Expert: „Sumele care s-au strâns acolo sunt 90% nerecuperabile. Ne îmbătăm cu apă rece”
Recomandări
Ce spun economiștii despre amnistia fiscală dată de Guvern. Expert: „Sumele care s-au strâns acolo sunt 90% nerecuperabile. Ne îmbătăm cu apă rece”
Ce trebuie să știm despre variola maimuței (mpox). Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu

Cum se manifestă mpox

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

„Nu intră în discuție o epidemie” de variola maimuţei

Peste 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până în prezent în 14 țări, iar alte peste 50, inclusiv unul în Grecia, sunt suspecte.

Medicul Adrian Marinescu îndeamnă însă la calm și precauție. El subliniază că în situația actuală în care ne aflăm nu se poate vorbi despre apariția unei epidemii. „Nu cred că intră în discuție, în momentul de față, o situație care să ducă la vreo epidemie. E doar o gândire prudentă. Alerta de la OMS ne pune în gardă și ne face să fim atenți la astfel de situații și să ne gândim și la diagnosticul de variola maimuței”.

Există vaccin pentru mpox?

Guvernul Regatului Unit spune că a cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei pentru a se proteja împotriva variolei maimuțelor, transmite BBC. În 1977, variola a fost total eradicată. De atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Variola maimuței este înrudită cu boala care a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni în secolul trecut, până la apariția vaccinului. Deși pentru variola maimuței nu există un vaccin țintit, cel al variolei poate oferi protecție.

Există vaccin, nu este țintit și specific, dar vaccinul care este folosit pentru variola umană poate fi folosit cu o oarecare protecție destul de bună, undeva peste 80%, și e de făcut mai ales pentru persoanele cu un risc mai mare, precum persoanele din sectorul sanitar. Sigur, e de luat în calcul dacă cândva vor fi mai multe cazuri, nu discutăm de cazurile de acum care sunt complet izolate.

Medicul Adrian Marinescu:

Ce o deosebește de variola umară

Spre deosebire de variola umană care a provocat ravagii secolul trecut, variola maimuței nu prezintă un risc ridicat. „E mare diferența. Acolo mortalitatea era mult mai mare și au fost situații cu totul speciale. Transmiterea se făcea ușor. Avem condiții diferite cu cazuri izolate și de cele mai multe forme ușoare”, explică medicul.

În cazul variolei maimuței, până când nu ne vom confrunta cu o creștere a numărului de cazuri, subliniază medicul, nu există motive care să provoace panică în rândul populației.

„Am avut un subiect de curând care a creat ceva panică: hepatită cu cauze necunoscute, numită și hepatita misterioasă. S-a dovedit că nu sunt cazuri frecvente sau lucruri mult diferite de ce știam anterior. Și la variola maimuței, cazuri aveam și deceniile trecute, dar erau la nivelul continentului african. Problema este că acum sunt în Europa. E foarte posibil că în viitorul apropiat să vedem că este un fenoment izolat și trebuie doar prudență”, conchide specialistul.

Persoanele în vârstă au primit deja vaccinul pentru variolă

Un mesaj similar transmite și Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, într-un mesaj postat pe pagina oficială a campaniei de vaccinare anti-Covid din România.

„Adevărul este că monkeypox (nr. variola maimuței) nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, spune medicul.

El subliniază că gradul de transmitere este foarte scăzut. În medie, o persoană infectată transmite la doar 0,32 de persoane, un grad foarte scăzut. „Evident, sunt întotdeauna posibile clusteruri. Dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare”, spune Cristian Apetrei.

La toate acestea se adaugă un avantaj: populația îmbătrânită a făcut vaccinul pentru variola umană. „Partea ce mai mișto este că oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: dacă pornește monkeypox, noi ăștia, bătrânetul, care resetăm de n-avem aer, o să scăpăm fără probleme: suntem deja vaccinați pentru variolă (cu cowpox) și vaccinul o să ne protejeze de monkeypox”.

Ultima persoană care s-a infectat pe cale naturală cu virusul variolic minor a fost diagnosticată în Somalia, în 1977, iar ultima persoană care a murit de variolă a fost o cercetătoare britanică care a contractat boala în cadrul institutului de cercetare în care lucra în 1978. Ca rezultat al succesului campaniei de eradicare a variolei, în 1979, OMS a recomandat încetarea administrării vaccinului pe scară largă, iar pe 8 Mai 1980, variola a fost declarată eradicată la nivel mondial.

Ce spune OMS despre mpox

După reuniune, reprezentanții OMS au transmis un comunicat oficial în care au subliniat că variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19 și au îndemnat oamenii să se informeze din surse oficiale cu privire la amploarea focarului în comunitatea lor (dacă există), simptome și prevenire.

„OMS lucrează cu țările afectate și cu alții pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate și pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuăm să convocăm întâlniri de experți și grupuri de consultanță tehnică (cum ar fi întâlnirea de astăzi a Grupului de consultanță strategică și tehnică privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie [STAG-IH]) pentru a împărtăși informații despre boală și strategiile de răspuns”, a informat OMS, într-un comunicat.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Comuna din România în care localnicii se bat de plăcere. Autoritățile trebuie să-i supravegheze și să nu lase situația să degenereze
FANATIK.RO
Comuna din România în care localnicii se bat de plăcere. Autoritățile trebuie să-i supravegheze și să nu lase situația să degenereze
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Gigantul din România care anunță concedieri voluntare. Angajații care pleacă pot primi până la 40.000 de euro
FANATIK.RO
Gigantul din România care anunță concedieri voluntare. Angajații care pleacă pot primi până la 40.000 de euro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
Observatornews.ro
O stea va exploda pe cer în septembrie 2024. Cum şi când se va vedea nova
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 6 septembrie 2024. Peștii sunt preocupați de anumite achiziții, de securizarea unor resurse strategice pentru ei și cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI