Medicul Marinescu, care a fost una dintre vocile de încredere în timpul pandemiei de COVID, a prezentat pentru cititorii Libertatea principalele aspecte ale variolei maimuței, de la simptome, la mod de transmitere, la riscuri și tratament.

Acesta a subliniat și faptul că este o mare diferență între această boală și variola umană, eradicată la sfârșitul anilor ’70, care avea o rată a mortalității mult mai mare și se transmitea mult mai ușor.

„Ar trebui să rămânem calmi și să gândim lucrurile cu prudență. În momentul de față sunt cazuri absolut izolate la nivel mondial. Nu discutăm despre o situație endemică decât în țările din Africa de Vest unde știam că există de mult. Este o infecție virală, un virus înrudit cu cel care dădea variola umană, cea pe care am reușit să o eradicăm. De cele mai multe ori sunt forme ușoare care presupun o revenire sau o refacere care durează de la câteva zile la câteva săptămâni”, a explicat medicul pentru Libertatea.

Acest virus are două tulpini cunoscute: una din Africa de Vest, cea descoperită și la cazurile noi din Europa, care are o mortalitatea de sub 1%, în timp ce tulpina din Congo are o mortalitate care poate ajunge și la 10%, explică medicul. Mortalitatea variolei umană era în jur de 30%.

„Despre variola maimuței vorbim din 1958, primul contact la om a fost în 1970. Este o simptomatologie care nu este în niciun caz specifică, poate să semene cu gripa – cu febră, dureri musculare, dureri articulare, stare generală modificată – ulterior cu erupții cutanate cu vezicule, care pot să creeze confuzie cu varicela”, precizează Adrian Marinescu.

Ce trebuie să știm despre variola maimuței și ce o deosebește de variola umană, care a făcut ravagii în anii '70. Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Urmele lăsate de variola maimuței pe corpul unei persoane. Foto: Profimedia

Virusul se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone. Și acum, primele cazuri au fost de import, iar apoi s-a produs o transmitere unde a fost un contact apropiat.

Cum se transmite

Variola maimuței a fost raportată în ultima perioadă în 15 țări. Franța, Belgia și Germania au anunțat vineri primele cazuri, în timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimuței, iar Spania 30. Duminică, Israel, Elveția și Austria au confirmat fiecare câte un caz.

Potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.

De exemplu, în Spania, un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid sunt investigate drept cele două mari focare de variola maimuței. Trei italieni, mai mulți spanioli și cel puțin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, între 5 și 15 mai, au fost depistați cu variola maimuței

Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit.

Medicul Adrian Marinescu:
Ce trebuie să știm despre variola maimuței și ce o deosebește de variola umană, care a făcut ravagii în anii '70. Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu

Cum se manifestă?

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

„Nu intră în discuție o epidemie”

Peste 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până în prezent în 14 țări, iar alte peste 50, inclusiv unul în Grecia, sunt suspecte.

Medicul Adrian Marinescu îndeamnă însă la calm și precauție. El subliniază că în situația actuală în care ne aflăm nu se poate vorbi despre apariția unei epidemii. „Nu cred că intră în discuție, în momentul de față, o situație care să ducă la vreo epidemie. E doar o gândire prudentă. Alerta de la OMS ne pune în gardă și ne face să fim atenți la astfel de situații și să ne gândim și la diagnosticul de variola maimuței”.

Există vaccin?

Guvernul Regatului Unit spune că a cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei pentru a se proteja împotriva variolei maimuțelor, transmite BBC. În 1977, variola a fost total eradicată. De atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Variola maimuței este înrudită cu boala care a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni în secolul trecut, până la apariția vaccinului. Deși pentru variola maimuței nu există un vaccin țintit, cel al variolei poate oferi protecție.

Există vaccin, nu este țintit și specific, dar vaccinul care este folosit pentru variola umană poate fi folosit cu o oarecare protecție destul de bună, undeva peste 80%, și e de făcut mai ales pentru persoanele cu un risc mai mare, precum persoanele din sectorul sanitar. Sigur, e de luat în calcul dacă cândva vor fi mai multe cazuri, nu discutăm de cazurile de acum care sunt complet izolate.

Medicul Adrian Marinescu:

Ce o deosebește de variola umară

Spre deosebire de variola umană care a provocat ravagii secolul trecut, variola maimuței nu prezintă un risc ridicat. „E mare diferența. Acolo mortalitatea era mult mai mare și au fost situații cu totul speciale. Transmiterea se făcea ușor. Avem condiții diferite cu cazuri izolate și de cele mai multe forme ușoare”, explică medicul.

În cazul variolei maimuței, până când nu ne vom confrunta cu o creștere a numărului de cazuri, subliniază medicul, nu există motive care să provoace panică în rândul populației.

„Am avut un subiect de curând care a creat ceva panică: hepatită cu cauze necunoscute, numită și hepatita misterioasă. S-a dovedit că nu sunt cazuri frecvente sau lucruri mult diferite de ce știam anterior. Și la variola maimuței, cazuri aveam și deceniile trecute, dar erau la nivelul continentului african. Problema este că acum sunt în Europa. E foarte posibil că în viitorul apropiat să vedem că este un fenoment izolat și trebuie doar prudență”, conchide specialistul.

Persoanele în vârstă au primit deja vaccinul pentru variolă

Un mesaj similar transmite și Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, într-un mesaj postat pe pagina oficială a campaniei de vaccinare anti-Covid din România.

„Adevărul este că monkeypox (nr. variola maimuței) nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2, și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, spune medicul.

El subliniază că gradul de transmitere este foarte scăzut. În medie, o persoană infectată transmite la doar 0,32 de persoane, un grad foarte scăzut. „Evident, sunt întotdeauna posibile clusteruri. Dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare”, spune Cristian Apetrei.

La toate acestea se adaugă un avantaj: populația îmbătrânită a făcut vaccinul pentru variola umană. „Partea ce mai mișto este că oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: dacă pornește monkeypox, noi ăștia, bătrânetul, care resetăm de n-avem aer, o să scăpăm fără probleme: suntem deja vaccinați pentru variolă (cu cowpox) și vaccinul o să ne protejeze de monkeypox”.

Ultima persoană care s-a infectat pe cale naturală cu virusul variolic minor a fost diagnosticată în Somalia, în 1977, iar ultima persoană care a murit de variolă a fost o cercetătoare britanică care a contractat boala în cadrul institutului de cercetare în care lucra în 1978. Ca rezultat al succesului campaniei de eradicare a variolei, în 1979, OMS a recomandat încetarea administrării vaccinului pe scară largă, iar pe 8 Mai 1980, variola a fost declarată eradicată la nivel mondial.

Ce spune OMS

După reuniune, reprezentanții OMS au transmis un comunicat oficial în care au subliniat că variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19 și au îndemnat oamenii să se informeze din surse oficiale cu privire la amploarea focarului în comunitatea lor (dacă există), simptome și prevenire.

„OMS lucrează cu țările afectate și cu alții pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate și pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuăm să convocăm întâlniri de experți și grupuri de consultanță tehnică (cum ar fi întâlnirea de astăzi a Grupului de consultanță strategică și tehnică privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie [STAG-IH]) pentru a împărtăși informații despre boală și strategiile de răspuns”, a informat OMS, într-un comunicat.

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

Urmărește-ne pe Google News
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
GSP.RO
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
Imaginile pe care Nicoleta Luciu le-ar vrea ŞTERSE de pe internet! Cum arăta şi cum poza în 2002. FOTO
Playtech.ro
Imaginile pe care Nicoleta Luciu le-ar vrea ŞTERSE de pe internet! Cum arăta şi cum poza în 2002. FOTO
"Mi-a rămas căţelul, ăla care a fost devotat cu mine". Incendiu devastator în centrul Capitalei. Oamenii au fugit desculți din case, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Mi-a rămas căţelul, ăla care a fost devotat cu mine". Incendiu devastator în centrul Capitalei. Oamenii au fugit desculți din case, în miez de noapte
Horoscop 9 august 2022. Fecioarele au mintea mai limpede astăzi, dar contextul nu mai e la fel de generos, ar fi bine să-și creeze singure șanse
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2022. Fecioarele au mintea mai limpede astăzi, dar contextul nu mai e la fel de generos, ar fi bine să-și creeze singure șanse
„Lux” în Herăstrău. Oamenii au plătit avansuri de 100.000 € pentru apartamente, dar blocurile nu au ieșire la stradă
Știrileprotv.ro
„Lux” în Herăstrău. Oamenii au plătit avansuri de 100.000 € pentru apartamente, dar blocurile nu au ieșire la stradă
Dezvăluire. Planurile ascunse pe care Viktor Orban le are în România. Ce face la noi în ţară unul dintre prietenii lui
Orangesport.ro
Dezvăluire. Planurile ascunse pe care Viktor Orban le are în România. Ce face la noi în ţară unul dintre prietenii lui
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
PUBLICITATE
'Următoarele 365 de zile', mai multă dramă în povestea Laurei și a lui Massimo. Vezi un trailer sclipitor
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
PUBLICITATE
Mii de mărci și stiluri de top pentru un stil de vară excepțional
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.