Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Vasile Bănescu le răspunde celor care au criticat construcția Catedralei Mântuirii Neamului: "A critica proiectul acestei catedrale înseamnă a-i ataca pe cei cărora le este dedicată, pe eroii neamului"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO/ Vasile Bănescu le răspunde celor care au criticat construcția Catedralei Mântuirii Neamului: „A critica proiectul acestei catedrale înseamnă a-i ataca pe cei cărora le este dedicată, pe eroii neamului”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al patriarhiei, a dat detalii despre Catedrala Mânturii Neamului, care a fost slujită azi. Vasile Bănescu a declarat pentru Libertatea că toți criticii acestei construcții sunt, de fapt, criticii eroilor neamului, fiindcă acestora le este dedicată.

De Petre Dobrescu,

„Cei care au criticat acest proiect au făcut-o în necunoștință de cauză. Nu cunosc nimic despre acest proiect. A critica această catedrală, înseamnă a-i critica pe cei cărora le este dedicată, pe eroii României. Costurile sunt de 105 milioane de euro. Sunt multe proiecte care au costat mai mult și nu au o finalitate, nu au o utilitate. Cei care critică o catedrală, critică o biserică uită că viața unei persoane n-are doar o orizontală, are și o verticală. Nu putem critica o verticală a societății noastre decât punându-ne într-o situație neonorabilă. A critica o catedrală fundamentală înseamnă a critica rațiunea ei fundamentală. Această catedrală nu cea mai mare catedrală ortodoxă este cea din Belgrad, Sfântul Sava, care are o capacitate de 10.000 de locuri. A noastră are o capacitate de 5.000 de locuri. Cei care critică un simbol religios, ignoră că omul este o ființă religioasă”, a spus Vasile Bănescu, pentru Libertatea.

„Această Catedrală e gata într-o proporție covârșitoare. Se va lucra la finalizarea cupolei principale. Va urma o perioadă de trei – patru ani, când se va finaliza picturile interioare, în mozaic. Mozaicul împodobește catapeteasma, care desparte altarul de naos.

Se poate sluji în Catedrală. Slujbele se vor ține la Patriarhie. La marile evenimente se vor putea ține slujbe în această catedrală”, a spus Vasile Bănescu, pentru Libertatea.

„Ne aflăm în cea mai importantă zi din istoria acestei catedrale. Proiectul ei, cum se știe, este unul foarte adânc înrădăcinat în istorie. El începe imediat după 1877, după războiul de independență.

Atunci elitele culturale și morale României, Regele Carol I, Regele Ferdinand, ceilalți regi au spijinit deschis ridicarea unei catedrale dedicate eroilor români căzuți în războiul de independență. Așa a apărut ideea denumirii de Catedrala Mântuirii Neamului, în limbajul vremii însemnând Catedrala salvării poporului român de sub stăpânirile străine.

Acest proiect a curs în mod întrerupt, fiindcă au fost multe discuții lungi legate de amplasamentului ei. A urmat o perioadă, cea comunistă, în care nu s-a mai pus problema construirii ei”, a declarat reprezentantul BOR, pentru Libertatea.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Hramul ei este „Înălțarea Domnului”

„Orice biserică se construiește pe o înălțime dintr-o localitate, din acest punct de vedere e un loc bine ales. Aici au existat cinci biserici care au fost răstignite în mod simbolic în perioada comunismului. Trei au fost dărâmate, iar două au fost translatate în alte părți. Catedrala se află pe locul unde au fost cinci biserici.

Această catedrală are ca rațiune fondatoare principală cinstirea eroilor. Hramul ei este „Înălțarea Domnului”, adică cinstirea eroilor. Ziua eroilor în general. Lor le este dedicată, celor mai buni dintre români, care au făcut posibilă prin jertfa lor România modernă.

Ne aflăm în Anul Centenar, iar proiectul catedralei naționale deja concretizat este cel care subliniază cel mai luminos, coerent și concret Anul Centenar românesc. Nu cunoaștem un alt proiect comparabil cu proiectul acestei catedrale.

Se vorbește în zona înaltă a culturii europene despre Europa Catedralelor. Din această perspectivă, România, deși s-a integrat frumos în Europa, se integrează și în Europa Catedralelor”, a mai spus Bănescu.

Catedrala Mânturii Neamului a fost sfințită azi.


REPORTAJ/Mica Românie de la Cercul Polar. Roxana a terminat Dreptul în ţară, iar acum e în clasa întâi în Skjervøy, Norvegia – VIDEO

Despre norvegieni, de la români. Cum trăiesc, cum își educă copiii, cât beau, ce mănâncă. Și ce putem învăța noi înșine de la românii care conviețuiesc cu ei

Adevăratele meserii ale cântăreților! Muzica românească, făcută de ingineri, avocați și profesori!

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close