Pandemia de COVID a apăsat butonul de fast-forward și a făcut oamenii să accepte lucruri pe care generații întregi le-au respins, total sau parțial.
Trei schimbări majore sunt posibile
Munca de acasă, practicată înainte de criza COVID în prea mică măsură ca să conteze, e acum aplicată la scară largă. Companiile care se temeau că acest sistem nu va funcționa, iar acum au văzut că merge, nu vor avea o problemă să extindă munca “remote” și după ridicarea carantinei, crede publicația britanică.
Pro? Se reduc costuri – cu chiria spațiului, cu mobilierul, cu consumabilele, cu facturile la lumină și căldură -, dispare timpul pierdut de angajați pe drumul de acasă la birou și înapoi.
Contra? Lipsa interacțiunii directe, printre altele. Rămâne de văzut ce va cântări mai mult în ochii angajatorilor.
Și felul în care se practică medicina a fost transformat de criza COVID.
Se schimbă lucrurile într-o săptămână cât pentru 10 ani. Acum, majoritatea consultațiilor se fac online.
Medic, pentru New York Times, citat de The Guardian:
Un doctor din Londra a dezvăluit că modul în care interacționează cu pacienții s-a modificat cu 180 de grade. Înainte, majoritatea consultațiilor erau față în față, cu pacientul prezentându-se la cabinet ori la spital, și doar pentru 1% dintre bolnavi era folosită telemedicina. Acum, procentele s-au inversat.
Experții din sănătate cred că practicarea telemedicinei va continua în foarte mare măsură și după ce va trece criza COVID.
O altă practică pe a cărei prelungire dincolo de criza COVID pariază The Guardian este supravegherea populației prin intermediul tehnologiei.
Aplicațiile dezvoltate de companii sunt folosite pentru urmărirea persoanelor cu care bolnavii de COVID au intrat în contact, pe modelul care în Coreea de Sud a dat roade în stoparea răspândirii coronavirusului: testare-urmărire-tratare.
Înainte de pandemie, populația respingea în masă un astfel de control. Acum însă, oamenii descarcă de bunăvoie aplicațiile, pe care nu le mai percep ca malefice, ci benefice, pe telefoanele lor.
Le vor dezinstala ei când criva COVID va fi de domeniul trecutului? Sau vor uita de ele? Sau vor alege să le păstreze în telefoane, speriați că o nouă calamitate poate lovi oricând, pe ideea “paza bună trece primejdia rea”?