Mergi direct la conținut »
VIDEO | Google lansează robo-taxiuri fără șofer
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > VIDEO | Google lansează robo-taxiuri fără șofer

VIDEO | Google lansează robo-taxiuri fără șofer

Google lansează taxiuri fără șofer în Arizona, acestea urmând să circule pe drumurile publice. Anunțul a fost făcut de către John Krafcik, directorul executiv al Waymo, divizia care se ocupă cu mașinile autonome în cadrul Alphabet, holdingul care deține Google.

De Daniel Ionașcu,

Acesta este primul test fără oameni în scaunul șoferului. Flota de mașini autonome este compusă din minivanuri Chrysler Pacifica și va fi disponibilă în metropola Phoenix, care are o climă uscată, știut fiind că sistemele automate de condus au probleme în traficul pe timp de iarnă sau prin ploaie.

Anunțul vine în contextul în care giganții IT luptă contracronometru cu producătorii auto pentru dezvoltarea de tehnologii care să permită realizarea de mașini care se conduc singure.

La cuțite cu Uber

Serviciul de transport Uber testează la rândul său mașini autonome în Pittsburg, împreună cu producătorul suedez Volvo. Google se află la cuțite cu Uber, acuzând compania de transport de furt de tehnologie, fiind vizată exact tehnologia mașinilor autonome. Google cere daune de un miliard de dolari de la Uber.

Parteneriat cu Lyft

Pe de altă parte, Google a investit în Lyft, un rival mai mic al Uber din SUA. Lyft are ca acționar și grupul auto General Motors, dar acesta a cumpărat mai multe companii din domeniul inteligenței artificiale și automatizării, astfel că va lansa propriile sisteme pe propriile mașini.

Apple, Samsung. Tesla

Pe lângă Google, și Apple dezvoltă un sistem de conducere autonomă după ce anterior a încercat să realizeze o mașină electrică. Gigantul a renunțat, însă, la idee deoarece furnizorii nu puteau să îi realizeze componentele necesare.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Concomitent, Samsung testează sisteme autonome în Coreea de Sud și statul american California. Testele vin după ce anul trecut Samsung a preluat Harman Industries pentru 8 miliarde de dolari.

În fine, producătorul de mașini electrice Tesla are deja sistemul Autopilot, care permite conducerea automată fără șofer în anumite condiții.

Avalanșă de miliarde în lumea microprocesoarelor

Pe lângă giganții IT și cei auto, mai există o categorie de companii direct interesată de domeniu: producătorii de microprocesoare.

Acestea sunt necesare pentru analizarea datelor furnizate de senzori. Intel a preluat în acest an producătorul israelian de senzori Mobileye cu 15 miliarde de dolari, iar rivalul american Qualcomm este în curs de a prelua compania olandeză NXP Semiconductors cu 38 de miliarde de dolari.

La rândul său, Qualcomm a primit o ofertă de a fi preluată cu 105 miliarde de dolari de Broadcom, un alt producător de semiconductori. Concomitent, Nvidia a lansat deja un procesor care poate face o mașină ”inteligentă”.

În fine, în domeniul software, compania candiană BlackBerry furnizează sistemul de operare QNX, care se regăsește deja pe 60 de milioane de mașini din întreaga lume.

Close
Închide
  Close