Sper ca, în anul Centenarului, să ne dăm seama de unde am plecat și să nu mai facem aceleași greșeli”. Sunt cuvintele unei tinere protestatare care și-a luat liber ca să vină în Casa Poporului. N-a fost lăsată să intre, așa că a stat pe trotuar. N-a fost violentă, n-a înjurat și n-a țipat. Și-a plâns, în sinea ei, soarta asta tristă pe care o trăiesc cei ca ea, zilele astea.

Trebuie să vedem câți mai sunt de partea noastră. Suntem din ce în ce mai puțini…”. O spune cu jumătate de voce, așa cum o spun și alți tineri cu priviri rătăcite, dar cu Codul penal în mână și în minte.

Sunt de toate vârstele acolo, după gardurile puse de jandarmi. Dincolo de Putere. Și sunt încă vehemenți. Poate, ar spune unii, naivi. Încă mai speră să se schimbe ceva în țara lor, măcar acum, de Centenar.

Ieri n-a fost Ziua Unirii, nici în calendar și nici în suflete. Pentru că am văzut, din nou, ruptura. Ieri n-am văzut o moțiune de cenzură, ci doar un alt prilej de glume în Parlament, de inovații, când, în realitate, mare parte dintre deputații și senatorii Opoziției au fost complet dezinteresați de dezbaterea din plen. Doar USR ce a mai mișcat activ. Au împărțit flori – trandafiri albi, cum altfel – au afișat bannere împotriva Guvernului și a lui Liviu Dragnea, au strigat, au huiduit. Au făcut, vorba aia, Opoziție.

PSD și ALDE nici nu mai contează. Au fost în sală, s-au uitat în telefoane, și-au așezat cămășile și sacourile și au aplaudat, din picioare, când premierul lor le-a vorbit. Că le-a vorbit prost și plictisitor, n-a mai contat. Oricum, nu era interesul lor moțiunea.

Am mai văzut ieri şi-un Parlament adjudecat de Liviu Dragnea, la masa verde. Adică a lipsit, dar l-a acaparat cu totul. Opoziția n-a mai avut voie să aducă invitați, nici măcar angajații partidelor. Ba au refuzat chiar şi accesul unui interpret pentru surdomuți, doar pentru ca venea pe listele PNL. Doar aplaudacii de partid au fost lăsați în Parlament, cât s-o aclame pe Viorica Dăncilă.

Lifturile au fost restricționate, fiind accesibile doar pentru parlamentari, nu şi pentru presă, iar jurnaliştii s-au trezit în țarcuri. Totul cu mâna nevăzută a preşedintelui PSD, căci Liviu Dragnea a stat închis în biroul său, cu vedere spre Parcul Izvor.

Ieri am văzut, din nou, Româniile paralele. Și, la finalul zilei, ajungem, cum-necum, la vorba unui PSD-ist vechi.

”Război români contra români? Nu accept așa ceva!”


Reporteri: Dragoș Sasu, Sorina Ionașc

Imagine: Cosmin Nistor, George Capoianu