Premierul Dăncilă a afirmat în plen că textul moțiunii de cenzură este o ”înșiruire de falsuri”.
„Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi, făcută cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic”, a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.
”Mistificați realitatea pentru a vă prezenta propriile interese politice. În discurul dumneavoastră nu e loc de nuanțe, totul este alb sau negru, și tot ce face Puterea este rău”, a mai spus aceasta.
Șefa Executivului a precizat că demersul Opoziției reprezintă ”o aroganță incredibilă în raport cu prestația îndoielnică pe care a avut-o când au fost la guvernare”.
Premierul a afirmat că salariul minim din România este încă dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în profida majorărilor succesive din guvernarea noastră.
”Aceasta este alternativa dvs, asta vreți să oferiți românilor? Din nou haos și circ, din nou tăieri de salarii și pensii, din nou concedieri, din nou tăieri de ajutoare sociale, din nou închiderea școlilor și spitalelor sau privatizarea lor, astfel încât sănătatea și educația să devină un lux accesibil doar pentru cei cu bani? Mai grav decât această perspectivă sumbră pe care o oferiți mi se pare modul dezonorant prin care încercați să-i dezinformați pe români. Sunt multe, multe minciuni, distorsionări sau mistificări în cuprinsul moțiunii. Oriunde a-i pune degetul pe text dai peste o minciună sau o intoxicare. Mi-ar lua, deci, mult timp să le tratez pe fiecare dintre ele”, le-a transmis Dăncilă celor din Opoziție.
Dăncilă: Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici
”Românii s-au săturat de scandal și certurile și învrăjbirea din politica românească. Am credința în puterea adevărului și în credința acestui popor care a dovedit că nu se lasă păcălit de manipulări. În anul 2020 se va termina acest mandat, iar românii vor trage linia și vor surprinde esența lucrurilor”, a mai spus Dăncilă.
Ea le-a transmis iniţiatorilor moţiunii de cenzură că, atunci când nu au mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, s-au legat „de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici”.
„Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscute de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră”, a declarat Dăncilă, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate ‘Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgenţă naţională!’, iniţiată de Opoziţie.
Dăncilă: Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului II de pensii
Premierul s-a referit și la Pilonul II de pensii și a arătat că fiecare român trebuie să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii.
„Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului II de pensii. Nici nu s-ar putea pentru că fondurile acumulate acolo aparţin românilor, iar dreptul la proprietate este garantat prin Constituţie. Vrem, însă, ca fiecare român să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii şi îmi vine greu să înţeleg cum e posibil ca un partid care se pretinde liberal să militeze pentru lipsa opţiunii, impunerea de către stat a locului unde trebuie ţinuţi banii. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării sau naţionalizării Pilonului II, nici nu ar fi fost tehnic posibil”, a declarat Dăncilă, de la tribuna Parlamentului.
Șefa Executivului a menționat că Guvernul nu este responsabil de evoluţiile inflaţiei, aceasta fiind în „grija şi răspunderea” Băncii Naţionale a României.
„Nu Guvernul este responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale”, a declarat premierul.
Dăncilă: Sunt și președinte Executiv al PSD și susțin sută la sută efortul colegilor mei parlamentari de a reforma sistemul judiciar
Potrivit Vioricăi Dăncilă, chiar dacă dezbaterea privind Codurile penale s-a purtat doar în Parlament, Opoziția nu ratează ocazia de a introduce subiectul în moțiunea de cenuzră împotriva Guvernului.
”Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ce se întâmplă aici, în Parlament, dar nu mă deranjeză. Eu sunt și președinte Executiv al PSD și susțin sută la sută efortul colegilor mei parlamentari de a reforma sistemul judiciar și de a alinia Codurile penale la principiile consituționale și la prevederile europene pentru înlăturarea oricărui abuz”, a spus ea.
Premierul a arătat că sunt „multe minciuni care circulă în spaţiul public” despre modificările aduse legilor justiţiei.
„Asistăm, din păcate, la cea mai amplă campanie de dezinformare şi intoxicare a opiniei publice de după Revoluţie. Sunt multe minciuni care circulă în spaţiul public şi care mizează în mod evident pe resorturile emoţionale ce ar putea cataliza o reacţie socială ostilă, indignată şi radicalizată faţă de efortul majorităţii parlamentare de a transpune în legislaţia penală deciziile Curţii Constituţionale, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, nu în ultimul rând, prevederile Directivei 343 din 2016 privind prezumţia de nevinovăţie”, a declarat Dăncilă.
”Asistăm la cea mai mare campanie de dezinformare și manipulare de la Revoluție”, a spus în final premierul Viorica Dăncilă.
Moțiunea de cenzură, ziua Z. Opoziția vrea astăzi să dărâme Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Aritmetica însă nu le este favorabilă, nici după ultimele zile de negocieri. 80 de voturi le mai lipsesc celor de la PNL, USR și PMP. Fără a rupe coaliția de guvernare, moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să treacă. Doar PSD are 220 de deputați și senatori, în timp ce ALDE mai aduce 29 de voturi. Pentru ca Guvernul să pice în Parlament, sunt necesare 233 de voturi.