MENIU CAUTĂ
04 Dec. 2018 19:40 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Viorica Dăncilă, în vizită oficială la Bruxelles: Depun diligenţele pentru ca România să adere la zona euro în 2024

Distribuie

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se află marţi şi miercuri într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde are programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu membrii Colegiului Comisarilor şi cu secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranhlom-Mikkelsen.

UPDATE ORA 19.40 Premierul Viorica Dăncilă a declarat,  marţi, că va depune diligenţele necesare pentru ca România să acceadă în Zona euro în anul 2024.

„România şi-a luat angajamentul de a adera la Zona euro odată cu îndeplinirea condiţiilor, iar, recent, am setat un orizont temporal clar pentru acest obiectiv, anul 2024. La rândul meu, îmi asum că voi depune diligenţele necesare pentru a conduce ţara mea în această direcţie”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene, intitulată „Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project”, organizată de Institutul Aspen România la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, potrivit Agerpres.

Premierul a subliniat în context că România „niciodată nu a ezitat să privească cu deschidere orice iniţiativă menită să aprofundeze cooperarea europeană”.

„În acelaşi timp, ne aşteptăm şi ca fiecare iniţiativă să privească cu deschidere România. Avem autoritatea morală de a aborda acest subiect, cu atât mai mult cu cât eforturile noastre de a adera la Spaţiul Schengen nu au primit încă un răspuns de aproape 10 ani. Cu toate acestea, asigurăm cu succes securitatea unei extinse părţi externe a Uniunii Europene, contribuind activ la procesul de consolidare a instrumentarului de securitate în plan european”, a mai declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului efectuează marţi şi miercuri o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României şi a Comisiei Europene.

Agenda premierului va cuprinde şi dezbateri privind priorităţile şi programul preşedinţiei României la Consiliul UE, viitorul Uniunii şi schimburi de opinii între membrii Guvernului şi cei ai Colegiului Comisarilor pe aspecte referitoare la Cadrul Financiar Multianual, migraţie, Brexit, Piaţa Unică şi relaţii externe, precizează Executivul.

Marţi, premierul român va participa la conferinţa „Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project”, organizată de Institutul Aspen. De asemenea, va avea loc o întâlnire a delegaţiei guvernamentale cu europarlamentarii români.

Reuniunea Colegiului Comisarilor cu guvernul statului membru care urmează să deţină preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradiţional, înaintea începerii mandatului. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea preşedinţie şi de a discuta priorităţile acesteia.

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a invitat-o, luni, pe premierul Viorica Dăncilă să spună oficial, la Bruxelles, dacă toate atacurile din ultima perioadă la adresa Comisiei Europene reprezintă poziţia oficială a statului român. Reacţia dură a oficialului european vine după ce a fost acuzată, de consilierul premierului, Darius Vâlcov, că „minte prin omisiune” referitor la parteneriatul public – privat.

Citeşte şi: EXCLUSIV/ „Poliția nu m-a căutat niciodată în trei ani!”. Libertatea l-a găsit în Anglia pe tânărul care a văzut cum comisarul a lovit-o pe Ana pe zebră. Șoferul-comisar s-a dus acasă la tatăl acestuia, și el martor, ca să-i influențeze!

Comentarii