Mergi direct la conținut »
UPDATE.Vladimir Putin amenință potențialii inamici ai Rusiei, după retragerea SUA din Tratatul INF. "Represaliile vor fi inevitabile". Reacția NATO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UPDATE.Vladimir Putin amenință potențialii inamici ai Rusiei, după retragerea SUA din Tratatul INF. „Represaliile vor fi inevitabile”. Reacția NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, 20 februarie, că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească "teritoriile unde se află centrele de decizie", în cazul în care Statele Unite vor instala noile sisteme de armament în Europa.

De Dragoș Tănase,

UPDATE. Afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin sunt „inacceptabile”, anunţă Alianţa Nord-Atlantică.

„Afirmaţiile Rusiei cu ameninţări la adresa aliaţilor sunt inacceptabile. Îndemnăm Rusia să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare”, a declarat Piers Cazalet, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

„NATO este o alianţă defensivă, pregătită să apere toate statele membre de orice ameninţare. Nu vrem o nouă cursă a înarmării, iar aliaţii au îndemnat în mod repetat Rusia să distrugă în mod verificabil rachetele cu rază medie de acţiune”, a adăugat Cazalet, citat de agenţiile de presă AFP şi DPA.


„Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă, însă, acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale parlamentului – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – menţionând că unele rachete ar putea atinge „Moscova în 10-12 minute”.

Liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite.

„Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor’, a ameninţat şeful statului rus”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale (parlamentul bicameral)

Acest avertisment intervine după ce Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august, scrie Russia Today.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Vladimir Putin a acuzat SUA că au recurs la „acuzaţii imaginare împotriva Rusiei pentru a motiva ieşirea lor unilaterală’ din tratat, apreciind că Washingtonul ar fi ‘trebuit să spună ceva sincer”.

La fel ca în alte rânduri, preşedintele rus a acuzat SUA de încălcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară de acţiune.

„Suntem pregătiţi de negocieri privind dezarmarea, dar nu intenţionăm să batem la uşi închise. Vom aştepta ca partenerii noştri să recunoască necesitatea dialogului pe bază de egalitate” a mai avertizat el.

În continuare, preşedintele rus a detaliat îndelung progresele în proiectarea de noi arme, în special rachete „hipersonice” prezentate în detaliu în discursul său către camerele reunite ale parlamentului, anul trecut: Kinjal, Peresvet, Zirkon, Avangard, Sarmat.

Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
Recomandări
Afacerile medicilor: refuzate să facă gratuit ecografiile din timpul sarcinii, pacientele Spitalului Argeș spun că doctorii le cheamă la cabinetele lor din privat
 

Putin le-a cerut americanilor mai întâi să „calculeze raza şi viteza noilor armamente” ruseşti, înainte de a lua decizii care ar putea crea noi ameninţări grave pentru Rusia, avertizând că în acest caz represaliile vor fi inevitabile.

Totodată, preşedintele rus a îndemnat SUA să lase de o parte iluziile privind obţinerea unei supremaţii militare globale, dar a menţionat că Rusia nu este interesată într-o confruntare cu Statele Unite, nu este principala lor ameninţare, iar Moscova doreşte să aibă relaţii de prietenie pe baze de egalitate cu Washingtonul.

FOTO – Ministerul Apărării din Rusia via Sputnik


Citește și… Doru Bușcu îi adresează o scrisoare deschisă șefului SRI Eduard Hellvig, spunându-i că un automobil de filaj i-a accidentat mașina de curând și că a fost avertizat că a devenit o țintă pentru serviciul secret!


 

Close
Închide
  Close