Mergi direct la conținut »
Rusia acuză că SUA ar fi încălcat tratatul INF după ce ar fi instalat rachete balistice în România
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Rusia acuză că SUA ar fi încălcat tratatul INF după ce ar fi instalat rachete balistice în România

Rusia acuză că SUA ar fi încălcat tratatul INF după ce ar fi instalat rachete balistice în România

Rusia transmite că SUA încalcă de mulți ani Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea de sisteme balistice în România. Kremlinul susține că NATO a instalat arme nucleare și în alte țări aliate.

Acuzațiile au fost făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei discuții cu Vladimir Putin.

„Referitor la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, după cum ştiţi, este în vigoare din anul 1988 şi avea un termen nedeterminat. Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune. Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România și se fac pregătiri pentru a le amplasa și în Polonia și Japonia”, i-a spus Lavrov lui Putin, potrivit site-ului MAE rus.

Rusia a suspendat tratatul INF, semnat în anul 1987 (intrat în vigoare în 1988), după o decizie similară a Statelor Unite.


CITEȘTE ȘI: Bucureștenii se plâng că apa de la robinet are un miros neplăcut și spun că ar fi poluată. Reacția Apa Nova: „Apa este potabilă. S-a folosit o cantitate mai mare de clor, în limita legală”


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close