Mergi direct la conținut »
Vodafone va crea prima rețea 4G de pe Lună - VIDEO
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Vodafone va crea prima rețea 4G de pe Lună – VIDEO

Luna va avea propria rețea 4G. Aceasta va fi realizată de către operatorul de telefonie Vodafone, care s-a aliat cu furnizorul de echipamente Nokia și cu producătorul auto Audi, parte a grupului german Volkswagen, scrie Mashable.

De Daniel Ionașcu,

Acestea se aliază cu organizația PTScientists pentru a crea o rețea 4G pe suprafața Lunii. Echipamentele vor fi transportate de către o rachetă Falcon 9, ce va fi lansată în 2019 de către SpaceX, compania miliardarului Elon Musk.

Acesta a făcut senzație de curând, când a lansat în spațiu o mașină proprie Tesla cu un manechin la bord. Aceasta va ajunge în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Revenind la tehnologia 4G de pe Lună, aceasta va fi de tipul Ultra Compact Network, iar Nokia spune că aceasta cântărește cât o pungă de zahăr.

Organizația PTScientists a fost creată pentru a concura pentru premiul Google Lunar Xprize, în valoare de 20 de milioane de dolari. Acesta urma să fie acordat celor care reușesc să ducă o sondă fără echipaj uman pe Lună și să efectueze o serie de sarcini, între care să transmită filmulețe și poze de înaltă definiție.

Competiția a fost declarată, însă, fără câștigător în acest an.

Audi va furniza două rover-uri lunare

Dacă Vodafone va realiza rețeaua, iar Nokia va furniza echipamentele, atunci ce va face Audi? Ei bine, constructorul german va furniza două rover-uri cu capacitate 4G pentru a comunica între ele.

Acestea vor face filmulețe HD și vor merge pe urmele misiunii Apollo 17.

Chiar dacă Ultra Compact Network nu va ajunge niciodată pe Lună, tehnologia tot va putea avea o implementare pe Terra, căci va împinge limitele tehnice posibile, ceea ce va ajuta cercetătorii la crearea unor rețele mai eficiente.

Revenind la lucruri mai lumești, Vodafone este pe cale să cumpere furnizorul de cablu și internet UPC România, ca parte a unei tranzacții de 14 miliarde de euro cu Liberty Global, proprietarul UPC, la nivel european.

Close
Închide
  Close