MENIU CAUTĂ
28 Feb. 2018 05:30 , de Daniel Ionașcu

Furnizorul de cablu și internet UPC România ar putea ajunge în curtea Vodafone

Distribuie

Furnizorul de cablu și internet UPC România ar putea ajunge în curtea Vodafone, după o tranzacție de 14 miliarde de euro între operatorul britanic de telefonie și grupul american Liberty Global. Acesta din urmă controlează UPC în România.

Vittorio Colao, șeful Vodafone, a recunoscut luni existența negocierilor în cadrul Congresului Lumii Mobile de la Barcelona, potrivit Reuters.

Vodafone vrea să preia mai multe active ale Liberty Media din țări unde activitatea celor două companii se suprapune. Între acestea se regăsește operatorul de cablu Unitymedia din Germania, dar și activele din Estul Europei, unde cele două companii sunt prezente. Potrivit Financial Times, o vânzare a activelor ar însemna o retragere pentru Liberty Global din Europa.

Între țările respective se regăsește și România, unde Vodafone este al doilea operator de telefonie mobilă în funcție de numărul de abonați, după Orange România. Concomitent, UPC România este unul dintre cei mai mari furnizori de cablu și internet, după RCS-RDS și Telekom România, fosta Romtelecom.

UPC România avea la finalul anului 2017  un număr de 2,41 milioane de abonamente, iar veniturile sale au crescut cu 6,5%, până la 734 milioane de lei. Vodafone Romania înregistra 9,94 milioane de clienți la 31 decembrie 2017.

Achiziția de către Vodafone a activelor Liberty Global vine în contextul în care grupul britanic vrea să își extindă oferta de servicii de la fix la mobil, dar și pentru cablu și internet. În aceste domenii din urmă Vodafone este în urma competitorilor în țara noastră. Pe de altă parte, UPC România nu activează pe piața telefoniei mobile, astfel că activitățile celor două companii se suprapun foarte puțin.

În anul 2011, RCS-RDS, companie controlată de către omul de afaceri Zoltan Teszari, a dorit preluarea UPC, dar aceasta nu s-a realizat.

Război între Vodafone și Deutsche Telekom

Pe de altă parte, Tim Hoettges – șeful Deutsche Telekom, a replicat tot luni spunând că autoritățile de reglementare nu ar permite ca tranzacția să aibă loc și că aceasta este ”total inacceptabilă”.

Vodafone a cumpărat în 2013 Kabel Deutschland, cel mai mare operator de cablu din Germania pentru 7,7 miliarde de euro. Ulterior, în 2016, cele două grupuri și-au combinat operațiunile din Olanda, tranzacție de 3,5 miliarde de euro. În 2015, cele două grupuri au mai dus o dată tratative pentru o serie de unități, dar au lăsat totul baltă.

În urma declarației lui Hoettges, Colao a revenit și a spus că acesta este ”un pic nervos” din cauza creșterii Vodafone în Germania și a spus că acesta ”vrea să închidă competiția”.

De asemenea, Colao a afirmat că Deutsche Telekom este cel mai mare operator telecom din Europa, are cel mai mare număr de puncte de acces în cea mai importantă piață europeană și că este practic ”un gigant”, astfel că nu ar trebui să se plângă de competiție.

Anterior, Deutsche Telekom a cumpărat divizia Liberty Global din Austria pentru 1,9 miliarde de euro.

Cine deține Liberty Media

Liberty Global este o companie controlată de către miliardarul american John Malone. Acesta are o avere de 8,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Un alt acționar al Liberty Global este Bill Gates, care deținea în 2015 un pachet de 5,1% din companie.

La cotațiile actuale, Deutsche Telekom are o capitalizare bursieră de 63,4 miliarde de euro.

Citește mai multe despre Deutsche Telekom, UPC și Vodafone pe Libertatea.

Comentarii