Aceste premii reprezintă o distincție deosebită pentru cei care le câștigă și reprezintă un obiectiv pentru cei care aspiră să lucreze în această industrie. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc anul acesta pe 12 martie, la teatrul Dolby din Los Angeles.

Despre Oscar

Premiile Oscar sau Premiile Academiei de Film au fost acordate pentru prima dată în 1929 la Hollywood Roosevelt Hotel din Los Angeles. Ideea pentru un premiu de film a apărut în 1927, când directorii studiourilor din Hollywood s-au întâlnit pentru a discuta despre problemele comune din industrie. Academia de Film din Statele Unite a fost înființată în același an și a început să organizeze ceremonia de decernare a premiilor Oscar în fiecare an din 1929.

În prima ediție a premiilor Oscar, ceremonia a durat doar 15 minute. De atunci, numărul categoriilor s-a extins și ceremonia a devenit un eveniment important în lumea filmului. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din cauza rechiziţionării metalelor preţioase pentru a sprijini eforturile de război ale ţării, premiile Oscar ce au fost atribuite în acei ani erau mulaje din gips vopsite în auriu. În anii 1950, premiile Oscar au devenit un eveniment internațional și au început să fie transmise în întreaga lume.

Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
Recomandări
Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”

De-a lungul istoriei sale, premiile Oscar au recunoscut excelența în cinematografie și au consacrat unii dintre cei mai mari actori, regizori și producători din lumea întreagă. Statueta Oscar a devenit un simbol al succesului în industria filmului și o distincție deosebită pentru toți cei care o câștigă.

20 de lucruri de știut despre premiile Oscar

Iată 20 de lucruri importante de știut despre premiile Oscar:

 • Premiile Oscar au fost acordate pentru prima dată în 1929, la Hollywood Roosevelt Hotel.
 • Premiile Oscar ar fi numite, de fapt, după un om de afaceri din New York numit Oscar Pierce.
 • În prezent, premiile Oscar sunt denumite oficial Premiile Academiei.
 • Premiile Oscar au 24 de categorii, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor și multe altele.
 • De-a lungul istoriei, doar trei filme au câștigat cele cinci premii majore: Cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cel mai bun scenariu. Aceste filme sunt: „It Happened One Night” (1934), „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) și „The Silence of the Lambs” (1991).
 • La cea de-a 93-a ediție a premiilor Oscar, care a avut loc în 2021, cel mai bun film a fost „Nomadland”, regizat de Chloe Zhao, iar la cea de-a 94-a gală a premiilor Oscar, care a avut loc anul trecut, cel mai bun film a fost desemnat „CODA”, pe care criticii nu îl vedeau ca favorit.
 • Primul afro-american care a câștigat un premiu Oscar a fost Sidney Poitier, care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în 1964.
 • Primul film străin care a câștigat premiul pentru cel mai bun film a fost „Hamlet” din 1948.
 • Cea mai tânără persoană care a câștigat un premiu Oscar a fost Tatum O’Neal, care avea doar 10 ani când a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din „Paper Moon” (1973).
 • Premiile Oscar sunt transmise în direct în peste 200 de țări din întreaga lume.
 • În 1953, premiile Oscar au fost pentru prima dată transmise la televizor.
 • Cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar a fost susținut de Greer Garson, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în 1942. Discursul ei a durat cinci minute și jumătate.
 • Unii actori și regizori au refuzat premiile Oscar. De exemplu, Marlon Brando a refuzat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în 1973, pentru rolul din „The Godfather”, în semn de protest față de tratamentul acordat populației amerindiene în Statele Unite.
 • Pentru a fi eligibile pentru premiile Oscar, filmele trebuie să fie lansate în cinematografele din Los Angeles înainte de sfârșitul anului calendaristic.
 • Peste 9.000 de membri ai Academiei de Film din Statele Unite votează pentru premiile Oscar.
 • Statueta premiului Oscar are o înălțime de 34,29 cm și cântărește 3,85 kg, este realizată din bronz placat cu aur de 24 de carate.
 • Katharine Hepburn este actrița cu cele mai multe premii Oscar, ea având patru statuete în palmares.
 • Câștigătorii premiilor Oscar trebuie să semneze un contract, care stipulează faptul că premiile pot fi vândute doar Academiei, pentru sumă nominală de un dolar, și interzice vânzarea lor unor persoane private.
 • Cele mai multe premii Oscar câștigate de un film sunt 11, realizat de „Ben-Hur” în 1959, „Titanic” în 1997 și „The Lord of the Rings: The Return of the King” în 2003.
 • Cel mai mare număr de nominalizări pentru un film este de 14, realizat de „All About Eve” în 1950, de „Titanic” în 1997 și de „La La Land” în 2016.
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”
Recomandări
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”


Citeşte și: Nominalizările pentru Premiile Oscar 2023. Care sunt filmele rămase pe lista scurtă

Cine a fost Oscar Pierce?

Oscar Pierce a fost un om de afaceri din New York care a trăit în secolul al XIX-lea. Deși numele său este astăzi asociat cu premiile Oscar, el nu a avut nicio legătură directă cu acestea.

De fapt, povestea legată de numele „Oscar” a apărut într-un moment în care Academia de Film din Statele Unite încă nu exista. În 1931, bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, a observat că statueta premiului Oscar arăta asemănătoare cu unchiul ei pe nume Oscar Pierce. Herrick a spus că statueta „îi amintea de unchiul Oscar, care avea o burtă proeminentă și o figură destul de stranie”.

De atunci, numele „Oscar” a devenit tot mai popular și a fost adoptat oficial de Academia de Film în 1939. În acel an, oamenii de presă au început să folosească termenul „Oscar” pentru a se referi la premiile care urmau să fie acordate, iar Academia a acceptat numele și l-a oficializat. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să susțină această ipoteză.

Curiozitati despre premiile Oscar

În afara celor 20 de lucruri prezentate anterior, există și alte curiozități interesante legate de premiile Oscar:

EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Recomandări
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
 • În 1973, Liza Minnelli a devenit prima fiică a unui câștigător al premiului Oscar care a câștigat ea însăși un premiu Oscar.
 • În 1974, Robert De Niro a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din „The Godfather: Part II”, fiind primul actor care a câștigat un premiu Oscar pentru interpretarea unui personaj jucat și de alt actor (Marlon Brando a câștigat premiul Oscar pentru același personaj în primul film din serie).
 • În 2019, „Black Panther” a devenit primul film de supereroi care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film.
 • În 2017, pentru prima dată în istorie, un film non-englezesc a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Filmul „The Salesman” din Iran a câștigat premiul la cea de-a 89-a ediție a premiilor Oscar.
 • În 2020, premiile Oscar au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19 și au avut loc în luna aprilie în loc de februarie, așa cum se întâmplă în mod normal.

Premiile Oscar rămân un eveniment important în lumea filmului, onorând excelența în cinematografie și reprezentând un obiectiv important pentru toți cei care lucrează în această industrie. Fiecare ediție a premiilor aduce cu sine momente unice și curiozități interesante care atrag atenția publicului și păstrează vie flacăra pasiunii pentru film.

Ce semnifică statueta Oscar?

Statueta Oscar cântărește aproape patru kilograme
Statueta Oscar cântărește aproape patru kilograme

Statueta premiului Oscar este un simbol al excelenței în industria filmului și reprezintă una dintre cele mai prestigioase distincții în acest domeniu. Statueta are o formă distinctivă, fiind reprezentată de un om deținând o sabie care se sprijină pe o rolă de film cu cinci spirale.

Statueta Oscar are o înălțime de 34,29 cm și cântărește 3,85 kg. Este realizată din bronz placat cu aur de 24 de carate și este confecționată manual.

Forma statuetei Oscar este inspirată de actorul mexican Emilio Fernandez, care a pozat pentru designerul Cedric Gibbons în anii ’20. Designerul a dorit să creeze o statuetă care să reprezinte stilul Art Deco al epocii și să simbolizeze cea mai înaltă distincție în industria filmului.

Statueta Oscar este astăzi considerată un obiect de artă valoros și este una dintre cele mai recunoscute și cele mai dorite distincții din lumea filmului. Câștigătorii premiilor Oscar sunt considerați ca fiind cei mai buni actori, regizori sau producători din lumea întreagă și sunt recunoscuți pentru contribuțiile lor la industria cinematografică.

 • Acest articol conține informații obținute cu ajutorul Inteligenței Artificiale, verificate și editate de către un redactor.

Foto: Profimedia

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Playtech.ro
GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Viva.ro
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Observatornews.ro
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Știrileprotv.ro
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
FANATIK.RO
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Orangesport.ro
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Unica.ro
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață