Premiile Oscar

Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute și sub denumirea de Premiile Oscar, sunt o serie de premii acordate anual pentru performața artistică și tehnică din industria filmului. Câștigătorii diferitelor categorii primesc o copie a unei statuete aurii, denumită generic „Oscar”.

Istoria pe scurt a Premiilor Oscar

Statueta Oscar a fost inițial realizată de sculptorul George Stanley, după o schiță făcută de Cedric Gibbons.

Academia a prezentat statueta pentru prima dată in data de 16 mai 1929 la o cină privată ce a fost găzduită de Douglas Fairbanks la hotelul Roosevelt din Hollywood. Costul unui bilet pentru petrecerea din acea noapte a fost de 5 dolari. Au fost acordate 15 statuete drept premiu pentru activitatea din perioada 1927-1928 din industria filmului a unor artiști, regiziori etc de la acea vreme.

premiul oscar

Primul premiu Oscar pentru categoria Cel mai bun actor i-a fost acordat actorului de origine germană Emil Jannings pentru rolul din filmul The Last Command (film mut din 1928).

Prima ceremonie a Premiilor Oscar a fost difuzată la radio în anul 1930 iar la televizor a fost difuzată în anul 1953.

Cand au loc Premiile Oscar in 2019

Cea de a 91-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film sau „Premiile Oscar” va avea loc în 24 februarie 2019 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles. Vor fi decernate premii pentru 24 de categorii. Ceremonia Premiilor Oscar din 2019 va fi televizată în SUA de către ABC și va fi produsă de Donna Gigliotti și Glenn Weiss, cu Weiss și ca regizor.

Care sunt cele 24 de categorii ale Premiilor Oscar:

Premiile Oscar acordate in cadrul ceremoniei sunt: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun lung-metraj de animație, Cel mai bun film într-o limbă străină, Cel mai bun lung-metraj documentar, Cel mai bun scurt-metraj documentar⁠, Cel mai bun scurt-metraj artistic, Cel mai bun scurt-metraj de animație, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun cântec original, Cea mai bună regie de sunet, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bun design de producție (decoruri), Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cea mai bună editare de film, Cele mai bune efecte vizuale

Premiul Oscar este considerat cel mai prestigios premiu din cinematografie. Reprezintă cea mai veche ceremonie de acest gen din lume iar acum poate fi văzută live în peste 200 de țări din întreaga lume.

Citește mai jos toate știrile despre Premiile Oscar, fii primul care află lista actorilor câștigatori la Oscar.