Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați medici nutriționiști din România, care are și emisiune la Pro TV, a observat că pe rețelele de socializare, mai ales pe TikTok, circulă „o băutură miraculoasă” din curcuma cu apă și lămâie, care ar trebui băută pe stomacul gol pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Vedeta s-a autosesizat și i-a îndemnat pe fanii ei să nu mai creadă aceste rețete miraculoase. „Nu tot ce vedeți pe rețelele de socializare despre slăbit e adevărat!🤯 Încă nu s-a inventat un ingredient pe care să-l înghiți și să topească grăsimea. Și dacă s-ar inventa, ar luat premiul Nobel pentru medicină și ar ști toată lumea! Așa că numai cei naivi sau complet nerealiști pot da crezare metodelor miraculoase de slăbit promovate pe TikTok. Și nu e problemă că nu slăbiți, problema e că poate să vă facă rău”, a susținut ea.

Ce efecte negative poate avea curcuma

Ulterior, medicul nutriționist a vorbit despre curcuma sau turmeric, care, în unele cazuri, poate avea efecte nedorite. „Dacă bei curcuma cu apă și lămâie pe burta goală, vă promit că nu se topește grăsimea de pe abdomen și nici piele mai frumoasă nu o să aveți🤭.

Curcuma este un condiment, nu un aliment și consumat în exces poate avea efecte nefaste. Efectul lui antiinflamator este valabil doar pentru aplicații externe la nivelul articulațiilor dureroase. Însă odată înghițit, mai degrabă produce inflamație/iritație.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Curcuma mâncată cu lingurița crește refluxul acid și duce la arsuri de stomac. La vegetariani și persoane anemice, utilizarea de suplimente de curcuma modifică absorția fierului alimentar. Tot în doze mari, curcuma interacționează cu medicamentele anticoagulante și le modifică efectul. Iar datorită conținutului de oxalați se poate lega de calciu și favorizează apariția de calculi renali la persoanele sensibile.

Cei care au probleme cu ficatul sau vezica biliară ar trebui să evite consumul de curcuma, altfel riscă o criză. Asta nu înseamnă că trebuie să eliminăm curcuma din lista noastră de condimente”.

Condiment turmeric sau curcumaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

În ce mâncăruri poate fi folosită curcuma

Totodată, medicul a recomandat să fie folosită curcuma la unele mâncăruri, dar în cantitate moderată. „Dă culoare și gust în supe, curry, mâncăruri de legume, orez, carne albă și pește, paste făinoase și cartofi. Iar pentru cei care suferă de artroză, un vârf de linguriță de curcuma pus în mâncare ajută la scăderea inflamației. Mai mult nu înseamnă mai bun, excesul face rău pe toate planurile și NU, nu ajută la slăbit!😢”, a încheiat ea.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Curcuma este planta medicinală originară din India, care se înrudește cu ghimbirul. Este utilizată de peste 4.000 de ani datorită proprietăților sale curative, dar și alimentare. Se deosebește după frunzele sale lunci și lanceolate, cu o nuanță de verde deschis. Florile de curcuma au culori diferite în funcție de fiecare specie în parte, iar plantele se înmulțesc prin replantarea rădăcinii.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.