Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Ce fac azi actorii din filmul "Liceenii". Erau idolii adolescenților înainte de Revoluție și în anii '90!

Ce fac azi actorii din filmul „Liceenii”. Erau idolii adolescenților înainte de Revoluție și în anii ’90!

Film-icon, "Liceenii" a funcționat ca un talisman pentru mulți dintre actorii din distribuție. Bănică jr, Oana Sîrbu, Mihai Constantin și Tudor Petruț, care pe noi ne-au încântat în rolurile lui Mihai, al Danei, al lui Ionică și al lui Șerban, au evoluat după această producție atât de frumos, încât azi se pot lăuda ba cu o carieră în actorie, ba cu una în muzică, ba cu ambele... ori cu o viață împlinită peste Ocean - cum e cazul lui Petruț. Iată ce fac azi, la 32 de ani după lansarea filmului, actorii din "Liceenii".

De Petre Dobrescu,

Ștefan Bănică jr, 51 de ani, nu mai are, practic, nevoie de prezentare. Și nici să spunem pe unde e, fiindcă e peste tot! La TV, ca jurat-antrenor al emisiunii „X Factor” de la Antena 1; la teatru, cu piese ca „Jake și femeile lui” (Metropolis), „Desculț în parc” (TNB) sau „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” (Teatrul de Comedie); pe scene muzicale din țară și de peste hotare, cu concertele sale rock’n’roll care i-au adus porecla de rege autohton al genului. Ștefan e, probabil, cel mai de succes dintre „Liceeni”, dacă ar fi să măsurăm nivelul de celebritate. Azi, interpretul personajului principal din film, Mihai Marinescu, are 51 de ani, doi copii (Radu Ștefan, care-i calcă pe urme, apărând deja pe scena Teatrului Național București, și Violeta, din mariajul cu Andreea Marin) și se pregătește să plece în primul lui turneu peste Ocean, în Canada, înaintea concertelor deja tradiționale pe care le va susține în decembrie la Sala Palatului.

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante
Recomandări

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante

Oana Sîrbu – eleva Dana Vasilescu, iubita lui Mihai – și-a găsit locul potrivit, după îndelungi căutări, pe scenele dedicate jazzului, într-un band acustic. Fosta câștigătoare a trofeului „Steaua fără nume” a descoperit că acest gen i se potrivește mănușă după ce, o vreme, a cântat muzică ușoară, formând un cuplu și pe scenă, nu doar acasă, cu Virgil Popescu, muzician ce i-a fost soț între anii 1989 și 1993. Oana are în prezent 50 de ani și este mama unui băiețel adoptat în 2009 (Alexandru Stelian), pe vremea când forma un cuplu cu actualul deputat Robert Turcescu.

Mihai Constantin, Ionică în „Liceenii”, este, la 54 de ani, unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național București. Fiu al marelui actorul George Constantin și al mezzosopranei Iulia Buciuceanu, sora actriței Tamara Buciuceanu (care a jucat la rându-i în în „Liceenii”, în rolul lui Isoscel!), Mihai a dat mai departe ștafeta actoriei băiatul lui, Matei, fiind al treilea din familie, pe linie bărbătească, admis la Teatru! Interesant este că Matei, fiul lui Mihai Constantin, și Radu Ștefan, fiul lui Ștefan Bănică jr, au jucat împreună la TNB în piesa “Totul în grădină”, la fel cum tații lor au jucat împreună în „Liceenii”.

Ce a ajuns să facă în Spania un român, plecat de la 8 ani. Toată lumea îl cunoaște și vorbește despre el
Recomandări

Ce a ajuns să facă în Spania un român, plecat de la 8 ani. Toată lumea îl cunoaște și vorbește despre el

Cesonia Postelnicu, 50 de ani, eleva Geta, este în prezent actriță a Teatrului Național București, unde joacă în piesele „Cinci femei de tranziție” și „Idolul și Ion Anapoda”. Nu a dat lovitura, ca alte colege, pe micul ecran, nu a prins roluri în filme și seriale, iar viața particulară nu e tocmai roz: a fost părăsită de soț, iar fiul ei a ales să locuiască alături de tatăl lui…

Ion Caramitru, profesorul Socrate, este, la 76 de ani, președintele UNITER și directorul Teatrului Național București, dar și actor și regizor al instituției pe care o conduce. A fost ministru al culturii între 1996 și 2000 și e însurat cu o actriță, Micaela Caracaș, cu care are trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei. De-a lungul carierei, a jucat în 30 de piese de teatru, a regizat alte 8, a apărut în peste 50 de filme și a primit peste 10 premii și decorații – este Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord), Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța, 1997), Doctor Honoris Causa al Universității de Arte George Enescu (Iași, 2008).

Povestea studentei care s-a opus abuzului sexual al unui profesor de la Babeș-Bolyai din Cluj. Ce s-a întâmplat cu Iulia după 8 ani
Recomandări

Povestea studentei care s-a opus abuzului sexual al unui profesor de la Babeș-Bolyai din Cluj. Ce s-a întâmplat cu Iulia după 8 ani

Tudor Petruț aproape că a preluat destinul celui pe care l-a interpretat în film. În „Liceenii” era Șerban Pascu, elev olimpic la matematică și, din acest motiv, preferatul profesoarei Isoscel, iar în viața reală este profesor de matematică! Însă nu în România, ci în America, unde s-a stabilit la câțiva ani după Revoluție, după ce s-a însurat cu o americancă. Tot peste Ocean, Tudor, rivalul lui Bănică la inima Oanei în film, și-a împlinit visul de a deveni scenarist, și-a umplut CV-ul de reclame și a devenit gazda unei emisiuni. Are 54 de ani și doi băieți din prima căsătorie, Alexandru și Ștefan.

Dan Cociș, elevul Adrian din „Liceenii” și „Liceenii Rock’n’Roll”, s-a îndepărtat de showbiz după cele două filme și n-a mai fost deloc tentat de actorie. La 50 de ani, el este un prosper om de afaceri, care deține, printre altele, Palatul și Domeniul Stirbey (este acționar la firma care le-a preluat) și o cofetărie în centrul Capitalei, căreia i-a dat cel de-al doilea prenume al său, Octavian. A mai fost manager și acționar la un club din București și a lucrat 5 ani la Secretariatul General al Guvernului, la începutul anilor 2000.

Tamara Buciuceanu Botez, profesoara Isoscel, are acum 89 de ani. Nu mai e foarte activă, de câțiva ani, dar rămâne la fel de îndrăgită ca întotdeauna! De-a lungul carierei, a jucat în peste 30 de filme, a evoluat pe scenele mai multor teatre mari – de Comedie, Bulandra, TNB – și a rămas în memoria multora cu rolul din „Coana Chirița”. Văduvă de 22 de ani, este mătușa actorului Mihai Constantin, elevul Ionică din „Liceenii”.

Sebastian Papaiani, tatăl lui Mihai (Bănică jr) în film, și Silviu Stănculescu, tatăl lui Șerban (Tudor Petruț), au plecat dintre noi, primul în toamna anului 2016, iar celălalt, în 1998. Papaiani suferise un accident vascular cerebral cu câteva luni înainte să se stingă și se afla la recuperare când organismul i-a cedat. Stănculescu avea leucemie.

Dorina Lazăr, mama lui Șerban în film, are 77 de ani. Este actriță a Teatrului Odeon, instituție pe care a și condus-o din 2003 până anul trecut, când a fost demisă de Gabriela Firea. Are un CV bogat, cu peste 40 de roluri în filme și peste 60 în piese de teatru. A luat premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internațional de Film TIF (Cluj, 2010), premiul UNITER pentru întreaga activitate (2008), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler (2000) și Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul „Năpasta” (1979).

Cristina Deleanu, directoarea liceului, are acum 77 de ani. Este căsătorită cu Eugen Cristea – prezentatorul emisiunii pentru copii „Feriți-vă de măgăruș”, în anii 1990. Are la activ peste 20 de roluri în filme. A fost actriță a Teatrului Național București până la ieșirea la pensie. (teatru unde soțul ei joacă în continuare).

Personaj din al doilea plan, pedagogul de la internat a fost interpretat de Ștefan Velniciuc. Amintim de el pentru că este tatăl unei vedete acum pe val, Alexandra Velniciuc – a fost la TVR, acum este concurentă la „Te cunosc de undeva!”, la Antena 1. Ștefan are 69 de ani și a crescut-o singur pe Alexandra, după ce mama ei a părăsit întâi domiciliul conjugal și apoi România, abandonându-și fără urmă de regret copilul, de care n-a mai vrut să audă vreodată…

Iarina Demian, mama Danei (Oana Sîrbu) în film, este, în realitate, mama unei alte vedete: cântărețul Tudor Chirilă, liderul trupei Vama și jurat-antrenor la „Vocea României”. Actriță, regizoare și producătoare de teatru și film, ea are acum 80 de ani.

Un alt personaj secundar care merită menționat este elevul care aduce cadou un iepuraș, pentru că a fost interpretat de… George Ivașcu. Actorul și regizorul care a acceptat să fie așezat de PSD pe scaunul de ministru al culturii, la începutul acestui an. Ministerul nu a făcut nimic notabil sub conducerea sa.


VIDEO / Radu Paraschivescu: „Limba dăncileză va triumfa la Bruxelles!”. A lansat o carte cu vorbe de duh ale politicienilor și cu un capitol dedicat premierului Dăncilă

VIDEO/ Gabriela Cristea și Tavi Clonda se opresc după cel de-al doilea copil. „Nu m-aș hazarda la al treilea”

Close
Închide
  Close