UNITER, Uniunea Teatrală din România, a organizat o conferință de presă în cadrul căreia actrița Dorina Lazăr a vorbit despre demiterea sa din funcția de director al Teatrului Odeon din Capitală.
Potrivit Primăriei Municipiului București, măsura a fost luată în baza raportului Corpului de Control al Primarului General, care a vizat, printre altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare şi respectarea legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor comerciale.

„Cred că dacă mi se întâmpla un lucru de bine, n-aș fi putut să vă adun pe toți aici. Dar e bine când există o solidaritate… În clipa în care noi suntem aici și vorbim, la noi la teatru se găsește noul director interimar al Teatrului, domnul Cristian Șofron, împreună cu funcționarii de la Primărie îmi adună lucrurile… Am ceva de mâncare în frigider, trebuie să mă duc să mi le iau de acolo”, a spus binecunoscuta actriță Dorina Lazăr chiar la începutul conferinței de presă pe care a susținut-o la Uniter.

„Sunt cea mai veche mobilă a Teatrului Giulești/Odeon. Din 1969. Sunt de 20 de ani pe post de conducere, început odată cu un concurs, când am fost numită director artistic. la un moment dat, Sandu Dabija s-a săturat de administrație și a plecat să-și facă profesia pentru care Dumnezeu l-a hărăzit. Și am rămas director plin, pe post de actriță și cu leafă de actriță, jucând și făcând management în același timp, pe leafă de actriță. De la Primărie mi se tot spunea, de ce nu treceți pe post de consultant și să fiți plătită cu bucata. Și am spus că pentru că vreau să am libertatea să latru. Și dacă e un lucru pe care eu nu pot să-l fac, n-o să-l cer actorilor. Și nu le cer decât lucruri pe care eu pot să le fac la vârsta mea. După aceea a venit povestea cu pensia, am ieșit la pensie, am rămas pe post. Și a apărut povestea cu managementul. Am dat vreo câteva concursuri.

Nu cred că mi-am iubit casa așa cum iubesc teatrul, am pus întotdeauna teatrul înaintea vieții, înaintea intereselor mele de viață. Sunt și singură, copiii s-au pus la casele lor. Totul a fost foarte bine până când…  de fapt, nici nu știu de la ce a pornit. Vă jur că nu
știu de ce sunt în conflict cu Primăria. În primăvară, când s-a discutat bugetul instituțiilor subordonate Primăriei, domnul Traian Petrescu, directorul Direcției de Cultură, mi-a spus că trebuie să tăiem din buget.

Și am spus că nu tai din buget, pentru că nu-mi ajunge după aceea nici să plătesc colaboratorii. Și într-o zi, domnul Petrescu mi-a spus să îl caut pe un domn consilier al doamnei Firea, Cogescu cred. L-am sunat și mi-a spus  că trebuie să tai din buget.
I-am spus să ne vedem o jumătate de oră să-i explic. Mi-a spus că nu are timp. Și atunci am spus: „Dacă nu tai nimic din buget, ce mi se întâmplă?”. „Vă căutați alt loc de muncă, doamna Lazăr”.

Pe mine m-a pufnit râsul și vă rog să mă credeți mă pufnește și acuma pentru că, la 77 de ani, următorul loc de muncă e Străulești 2. Și eu nu stau aici pentru că nu am loc de muncă, stau pentru că mi-e drag și pentru că cred că am făcut bine ce am făcut”, a declarat Dorina Lazăr.

21268095_1441286955947704_1253371307_oIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

„N-am gura încuiată. Că vorbesc mult și că ar fi bine să fie ciocu’ mai mic… Le-am spus-o pe șleau, gura bate…fundul, dar, la vârsta mea, eu nu mai am nimic de pierdut. Sunt pensionară, sunt bătrână. Ce să mai aștept. Eu am crescut independentă, în sensul că mama mea a fugit de acasă, s-a făcut artistă și am crescut cu vreo 3 mame vitrege și a trebuit să a trebuit să hotărăsc pentru mine. Și atunci, pesemne, m-am îmbărbătat, am hotărât pentru mine și și în clipa de față hotărăsc pentru mine, că nu am de ce să fac sluj și să pup poala popii”, a mai spus renumita actriță Dorina Lazăr.

Alături de artistă au fost mari actori ai României, care au venit să o susțină. Printre aceștia s-au numărat: Rodica Mandache, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Ion Caramitru, George Mihăiță, Ilinca Tomoroveanu și mulți-mulți alții.

De altfel, Rodica Mandache a și citit, în cadrul conferinței pe care Dorina Lazăr a ținut-o la UNITER, o serie de mesaje de la mari regizor, critici de teatru și artiști care nu au putut fi prezenți la eveniment, dar au ținut ca Dorina Lazăr să afle că sunt alături de ea.

La rândul ei, actrița Mariana Mihuț a comentat și ea situația în care se află colega sa, Dorina Lazăr.

FOTO: Dumitru Angelescu


Anual, sistemul sanitar românesc înghite între 7 și 8 miliarde de euro. Unde sunt banii?


 

Urmărește-ne pe Google News