Despre căpșuni și beneficiile lor

Căpșuna (Fragaria ananassa) își are originea în Europa în secolul al XVIII-lea. Specia este un hibrid dintre două specii de căpșuni sălbatice din America de Nord și Chile.

Căpșunile sunt fructe de un roșu aprins, suculente și dulci. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și conțin, de asemenea, cantități decente de folat (vitamina B9) și potasiu.

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei.

De obicei, consumate crude și proaspete, aceste fructe pot fi folosite și într-o varietate de preparate, de la dulceață de căpșuni, la compoturi, jeleuri și deserturi.

Vitaminele și mineralele cele mai abundente în căpșuni sunt:

  • Vitamina C. Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant necesar pentru sănătatea sistemului imunitar și a pielii.
  • Manganul. Găsit frecvent în cantități mari în cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, acest oligoelement este important pentru multe procese din organism.
  • Folatul (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și funcția celulară – și fundamental pentru femeile însărcinate și adulții în vârstă.
  • Potasiul. Acest mineral este implicat în multe funcții esențiale ale organismului, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale.
  • Într-o măsură mai mică, căpșunile oferă, de asemenea, fier, cupru, magneziu, fosfor și vitaminele B6, K și E.
Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani
Recomandări
Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani

Bogate în antioxidanți și compuși vegetali benefici

Antocianinele sunt responsabile pentru culorile vii ale fructelor și florilor. Acestea sunt de obicei concentrate în pielițele fructelor, dar fructele de pădure – cum ar fi căpșunile – tind, de asemenea, să aibă antocianine în pulpă.

Conținutul de antocianine este de obicei proporțional cu intensitatea culorii, crescând considerabil pe măsură ce fructul se coace.

Alimentele bogate în antocianine sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea inimii.

Căpșunile sunt clasate printre principalele surse de antioxidanți fenolici – cu niveluri de 2-11 ori mai mari decât alte fructi.

Elagitaninele și acidul elagic reprezintă o mare parte din acești antioxidanți din căpșuni.

Acestea au primit o atenție considerabilă și au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta include combaterea bacteriilor și un risc redus de cancer, arată healthline.com.

Rețete de compot de căpșuni

Căpșunile sunt minunate proaspete, însă dacă vrei să faci compot de căpșuni este bine de știut că și acesta este delicios și păstrează din plin aroma inconfundabilă a acestor fructe. Iată câteva rețete de compot de căpșuni din care să te inspiri.

Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat
Recomandări
Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat

Compot de căpșuni fără conservanți

Compot de căpșuni fără conservanți

Ingrediente:

Mod de preparare: Căpșunile se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Apoi se pun în borcanele sterilizate umplând trei sferturi din fiecare borcan. În fiecare borcan se pun trei sau patru lingurițe de zahăr, după gust. Se toarnă apa în borcane și se pun capacele.

Pe fundul unei oale mari se așază prosoape de bucătărie, apoi se pun în ea borcanele. Ca să nu se spargă în timpul gătirii, fie se așază borcanele la distanță unul de altul, fie se pun prosoape între ele.

Se toarnă apă în oală, cât să ajungă la capacul borcanelor. Se lasă la fiert, la foc mare, până dă apa în clocot. Apoi se dă focul mic și se lasă să fiarbă 40 – 45 de minute. La final, borcanele se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

Compot de căpșuni și rubarbă

Ingrediente:

  • 400 g tulpini de rubarbă
  • 200 g căpșuni proaspete
  • 150 g zahăr
  • 1 litru apă
  • linguriță suc de lămâie
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”
Recomandări
Elena Udrea, primele declarații la ieșirea din închisoare: „Văzând cine face politică azi mai că m-ar bate gândul să revin. Glumesc. Am făcut Gala Bute cu mândrie”

Mod de preparare: Taie rubarba în bucăți de 2-3 cm și căpșunile în jumătăți. Amestecă apa și zahărul și fierbe până se dizolvă zahărul. Adaugă rubarba și fierbe la foc mediu 10 minute. Adaugă căpșunile și sucul de lămâie și fierbe încă 5 minute. Oprește focul și lasă compotul să se răcească, apoi pune-l în sticle și păstrează-l la frigider.

Vezi și alte rețete de compot de rubarbă

Compot de căpșuni aromat

Ingrediente:

  • 1 kg căpșuni proaspete
  • 400 g zahăr (poți ajusta după gust)
  • 1 L apă
  • 1 baton de vanilie sau 1 linguriță extract natural de vanilie
  • jumătate de lămâie (zeama + coaja rasă fin)
  • 1-2 cuișoare sau un vârf de scorțișoară pentru un plus de aroma (Opțional)

Mod de preparare

Spală bine căpșunile sub jet de apă rece, îndepărtează frunzele și codițele, iar dacă sunt prea mari, le poți tăia în jumătăți. Într-o cratiță mare, pune apa și zahărul, adaugă batonul de vanilie tăiat pe lung sau extractul, zeama de lămâie și puțină coajă rasă. Fierbe siropul timp de 5-7 minute, până devine ușor legat și parfumat. Dacă ai adăugat cuișoare sau scorțișoară, strecoară siropul la final.

Așază căpșunile în borcane sterilizate, umplându-le până la trei sferturi, apoi toarnă siropul fierbinte peste fructe, până le acoperi complet. Închide imediat capacele. Așază borcanele într-o oală mare, pe un prosop și acoperă-le cu apă. Fierbe-le timp de 20-25 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Lasă-le să se răcească lent, în apă.

După răcire, borcanele se păstrează într-un loc răcoros și întunecos.

Compot de căpșuni cu trandafiri

  • 1 kg de căpșuni proaspete, ferme
  • 250 g zahăr
  • 800 ml apă
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 4-5 frunze de mentă proaspătă
  • 1 linguriță sirop de trandafiri

Spală bine căpșunile, îndepărtează codițele și, dacă sunt mari, taie-le în jumătate. Într-o cratiță, pune apa, zahărul și frunzele de mentă. Fierbe 5 minute la foc mic, până când siropul prinde o ușoară aromă de mentă. Scoate frunzele, adaugă zeama de lămâie și siropul de trandafiri, apoi lasă să dea un clocot.

Așază căpșunile în borcane sterilizate, fără să le îndeși. Toarnă siropul fierbinte peste ele, până sunt complet acoperite. Închide imediat borcanele și fierbe-le într-o oală cu apă în care ai pus un prosop pe fund, timp de 20 de minute.

După răcire, păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecat. Compotul va avea o aromă delicată, ușor florală, perfectă pentru servit rece.

Nectar de căpșuni

Ingrediente

  • 1 kg căpșuni proaspete;
  • 350 gr zahăr;
  • 300 ml apă;
  • Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Spală bine căpșunile și lasă-le la scurs. Nu le îndepărta codițele decât în momentul în care s-au scurs de apă, deoarce căpșunile se pot îmbiba cu apă pe la cotoare.

Pune apa și zahărul la fiert, amestecă până când zahărul se dizolvă și se obține un sirop scăzut. Îndepărtează codițele căpșunilor și pune fructele într-un blender vertical. Mixează câteva secunde totul.

Adaugă spuma căpșunilor peste siropul de pe foc, adaugă zeama de lămâie și lasă să fiarbă totul până când dă în clocot. Îndepărtează spuma care se formează deasupra.

Trece apoi printr-o sită deasă nectarul de căpșuni, apoi pune-l fierbinte în sticle sterilizate și așază capacele. Sterilizează apoi sticlele cu nectar astfel. Așază-le într-un vas mare, lat, în care ai pus un prosop de bucătărie și pune apă fierbinte la bază.

Mai fierbe totul pentru încă 2-3 minute, apoi lasă sticlele cu nectar în vasul cu apă până când se răcesc. Nectarul poate fi păstrat în cămară până în momentul servirii. Poate fi servită cu bucăți de căpșuni în pahar, cuburi de gheață, felii de lămâie sau lime și frunze proaspete de mentă.

Află și Cum să faci sirop de căpşuni

Cum se sterilizează borcanele pentru compot de căpșuni

Dacă nu ai un sterilizator, aparat care ar reduce timpul de lucru, poți utiliza mai multe variante de sterilizare: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor sau în mașina de spălat vase, dacă ai una.

Chiar dacă borcanele sunt curate, trebuie sterilizate la fiecare folosire înainte de a le umple cu conținutul pregătit, tocmai pentru a rezista mai mult timp.

Un borcan de sticlă poate fi utilizat de mai multe ori, cu condiția de a-i pune mereu capace noi. Iată care sunt pașii de urmat:

Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Pune apă astfel încât să se oprească la 2,5 cm față de gura borcanelor. Lasă pe foc să fiarbă apa, cu un capac deasupra. Dacă sunt borcane mici, după ce dă în clocot mai lasă să fiarbă 15 minute, dacă sunt mari, lasă-le 20 de minute. Scoate capacul, stinge focul și mai lasă borcanele 5 minute. Scoate-le din apă și lasă-le la răcit 24 de ore, la temperatura camerei. Dacă atunci când desfaci borcanul auzi un pocnet, înseamnă că a fost bine sterilizat.

Mai poți steriliza borcanele pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus. Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte, compot sau dulceață. Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat.

În mașina de vase, se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.

Sursă foto – Shutterstock.com

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.