De altfel, este cunoscută drept cea mai habotnică țară islamică din lume, una în care stereotipurile și prejudecățile sunt la ordinea zilei. Deși între timp a devenit o țară modernă, care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, Arabia Saudită pare ancorată în aceleași tradiții și obiceiuri care datează încă din secolul al VII-lea, motiv pentru care continuă să se confrunte cu o serie de provocări semnificative în ceea ce privește drepturile omului, diversificarea economică și stabilitatea regională.

Dincolo de faptul că este unul dintre ce mai mari producători de petrol la nivel global, Arabia Saudită este caracterizată de multe alte lucruri mai puțin cunoscute publicului larg. De aceea, ne-am propus ca în acest articol să-ți prezentăm cele mai interesante informații despre această țară din Orientul Mijlociu.

Țara celor două moschei sfinte

Arabia Saudită (n.n. – în arabă السعودية, as-Su‘ūdiyyah sau as-Sa‘ūdiyyah), denumită în mod oficial Regatul Arabiei Saudite (n.n. – arabă المملكة العربية السعودية al-Mamlakah al-‘Arabiyyah as-Su‘ūdiyyah), este cea mai mare țară din Peninsula Arabă și cea mai mare țară arabă din Asia de Vest. Aceasta se învecinează cu Iordania la nord, cu Irak la nord și la nord-est, cu Kuweit, Qatar și Emiratele Arabe Unite la est, cu Oman la sud și sud-est și cu Yemen la sud.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

De asemenea, Arabia Saudită este mărginită de Marea Roșie la vest și de Golful Persic la est și are granițe maritime cu Bahrain, Egipt, Eritreea, Iran și Sudan, potrivit Nations Online. În același timp, este singura țară care are o linie de coastă atât de-a lungul Mării Roșii, în vest, cât și de-a lungul Golfului Persic, în partea estică. Cea mai mare parte a teritoriului constă din deșert arid, câmpie, stepă și munți. Această țară este supranumită „Țara celor două moschei sfinte”, denumire care face trimitere la Mecca și la Medina, care sunt considerate cele mai sfinte locuri ale Islamului.

Cea mai mare țară din Orientul Mijlociu

Teritoriul Arabiei Saudite acoperă cea mai mare parte a Peninsulei Arabe, având o suprafață totală de 2.149.690 km2, fiind aproximativ la fel de mare ca Groenlanda, de vreo șase ori mai mare decât Germania, de circa patru ori mai mare decât Franța și puțin mai mare decât Mexic. De asemenea, aceasta este cea de-a cincea țară ca mărime din Asia, a treisprezecea la nivel mondial și cea mai mare din Orientul Mijlociu. În pofida întinderii foarte mari, Arabia Saudită are o populație predominant musulmană, care numără peste 37,34 milioane de locuitori (locul 40 în lume), echivalentul a 0,46% din populația planetei.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Religia de stat este wahhabismul, forma ultraconservatoare a islamului sunnit, iar 85-95% dintre cetățenii țării sunt musulmani suniți, în timp ce restul sunt șiiți, mai precizează Nations Online.

Densitatea populației saudite este de 17 locuitori/km2, 83,5% dintre locuitori trăiesc în mediul urban, în timp ce speranța de viață aici este de 78,10 ani. Capitala, care este și cel mai mare oraș al țării, este Riyadh, unde trăiesc în momentul de față puțin peste 4,2 milioane de oameni. Alte orașe importante sunt Jeddah, cu 2,86 milioane de locuitori, Mecca, cu 1,32 milioane de locuitori, Medina, cu 1,3 milioane de locuitori, și Sultanah, cu aproximativ 946.000 de locuitori.

Curiozități despre Arabia Saudită

Riyadh- capitala Arabiei Saudite
Riyadh- capitala Arabiei Saudite
  • În capitala Arabiei Saudite, Riyadh, există cea mai mare piață de cămile de pe mapamond. Aici sunt vândute în fiecare zi în jur de 100 de cămile.
  • Forța de muncă din Arabia Saudită numără în momentul de față aproximativ 8,41 milioane de lucrători. Interesant este faptul că 80% dintre aceștia, ceea ce înseamnă în jur de șase milioane, provin din alte țări. Cei mai mulți dintre ei lucrează în sectorul petrolier.
  • Zona petrolieră Ghawar din Arabia Saudită este cea mai întinsă din lume, având rezerve de 75 de miliarde de barili de petrol. Această cantitate de petrol ar fi suficientă pentru a umple 4,7 milioane de piscine de dimensiuni olimpice.
  • Cheltuielile anuale cu armata sunt de trei ori mai mari comparativ cu PIB-ul Afghanistanului. În decursul anului 2013 a fost stabilit un record în acest sens, cheltuielile cu armata ridicându-se la aproximativ 67 miliarde de dolari. Asta a însemnat o creștere cu 14% față de anul anterior. Din acest punct de vedere, Arabia Saudită ocupă locul al patrulea în lume, după SUA, China și Rusia, relatează Business Insider.
  • Arabia Saudită este a 13-a cea mai mare țară din lume și a doua dintre țările arabe, după Algeria. Totuși, 95% din teritoriul acestei țări este considerat deșert sau semi-deșertic, iar 1,45% din teren este arabil.
  • Cel mai înalt turn din lume se construiește în Arabia Saudită. Acesta se va numi „Jeddah Tower” (anterior Kingdom Tower) și va avea o înălțime de un kilometru atunci când va fi gata. Deocamdată nu se știe când va fi terminat, dar se știe că investiția totală pentru Kingdom Tower este estimată la 1,23 miliarde de dolari.
  • Arabia Saudită este singura țară în care femeile nu au voie să conducă o mașină. „Statul islamic conservator nu are nici o interdicție scrisă care să interzică femeilor să șofeze, însă legea arabă cere cetățenilor să folosească o licență eliberată la nivel local. Aceste licențe nu sunt emise femeilor, ceea ce face efectiv ilegal condusul unei mașini în cazul femeilor”, precizează sursa citată.
  • Rata șomajului în rândul femeilor este de 54,4%, față de doar 20,8% cât este rata în rândul bărbaților.
  • Arabia Saudită ar putea aboli execuțiile prin decapitare deoarece există o lipsă acută de „călăi” în țară. În plus, mulți dintre aceștia întârzie de obicei la locul execuției, cauzând incidente.
  • Peste un sfert din populația Arabiei Saudite are sub 14 ani. De asemenea, aproape jumătate din populația țării, mai exact 47%, are mai puțin de 24 de ani.
  • Sectorul petrolier contribuie cu 45% din PIB-ul Arabiei Saudite, care este mai mare decât PIB-ul Irakului, Marocului, Rwandei și al statului Tonga la un loc.
  • Cheltuielile pentru sănătate sunt de 4,5 ori mai mari decât PIB-ul statului Sierra Leone. Acestea reprezintă 3,7% din PIB-ul Arabiei Saudite.
  • Cu toate că teritorul său are o suprafață de 14,5 ori mai mare decât cel al statului Bangladesh, populația Arabiei Saudită este de șase ori mai mică decât cea din Bangladesh.
  • Într-un efort de a-și diversifica economia, Arabia Saudită construiește în momentul de față „șase orașe economice”, ceea ce ar putea aduce la PIB-ul țării o contribuție de 150 de miliarde de dolari.
  • Sute de mii de musulmani merg anual la Mecca pentru pelerinajul musulman Hadji, unul dintre cei cinci piloni ai credinței islamice. În 2012, aici au fost prezenți circa 3,16 milioane oameni, în jur de 1,7 milioane dintre aceștia provenind din afara Arabiei Saudite.
  • Arabia Saudită a anunțat un nou regim de vize pentru turiștii străini, o măsură destinată să ajute regatul să își pună amprenta pe harta turismului mondial. Se estimează că, până în 2030, numărul vizitatorilor saudiți și străini va crește la 100 de milioane.
  • Legislația din Arabia Saudiă interzice consumul de băuturi alcoolice pe teritoriul țării.
  • Femeile își acoperă fața cu un văl, care poartă denumirea de niqab, lăsându-și să se vadă ochii. În Arabia Saudită este interzisă expunerea feței și a corpului în public, cu excepția membrilor familiei.
  • Bărbații sunt obligați să își acopere corpul măcar de la buric până sub genunchi. În același timp, acestora nu li se permite să poarte accesorii din aur și/sau din mătase, acestea fiind considerate elemente specifice vestimentației feminine.
  • În acest stat musulman anticoncepționalele sunt interzise prin lege. Persoanele care nu sunt musulmane nu au voie să obțină cetățenia țării, iar femeile nu au voie să călătorească în străinătate fără acordul bărbatului.
  • Arabia Saudită a făcut parte din Imperiul Otoman din 1517 până la începutul secolului al XX-lea, atunci când Imperiul Otoman s-a prăbușit.
  • Regatul Arabiei Saudite a fost declarat oficial în septembrie 1932, când Ibn Al Saud s-a proclamat regele Abdulaziz. De atunci, dinastia Al Saud a condus regatul și deține monopolul puterii politice.
  • Arabia Saudită găzduiește în cadrul Festivalului Național Janadriyah o tradițională cursă de cămile „Cupa Regelui”. Aceasta reunește la start până la 1.200 de participanți și se desfășoară pe un circuit de 20 de kilometri.
  • Sportivele saudite nu au avut voie să participe la Jocurile Olimpice până în 2012. La ediția găzduită de Londra au participat două femei din Arabia Saudită, iar în 2016, la Rio de Janeiro, din delegația țării au făcut parte patru femei.
  • Turnurile Abraj Al Bait din Mecca dețin recordurile pentru cel mai înalt turn cu ceas din lume, cel mai înalt hotel din lume și cel mai mare cadran de ceas din lume, cu un diametru de 43 de metri.
  • Arabia Saudită ocupă locul 13 în clasamentul mondial al obezității, cu 69,7% din populație clasificată ca fiind supraponderală.
  • 15 dintre cei 19 teroriști care au fost implicați în atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra SUA erau originari din Arabia Saudită, potrivit FactsInstitute.

Foto: Shutterstock.com/123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI