Despre China

China e este cea mai mare dintre toate țările asiatice. Ocupând aproape întreaga masă terestră din Asia de Est, China acoperă aproximativ a paisprezecea parte din suprafața terestră a Pământului și este aproape la fel de mare ca întreaga Europă. China este, de asemenea, una dintre cele mai populate țări din lume, rivalizată doar de India, care, conform estimărilor Națiunilor Unite, a depășit-o ca populație în 2023. Pe lângă numeroasele lucruri interesante și curiozități despre China, este bine să știm câte ceva și despre geografia și istoria acestei țări.

China are 33 de unități administrative aflate direct sub conducerea centrală; acestea constau din 22 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalități (Chongqing, Beijing, Shanghai și Tianjin) și 2 regiuni administrative speciale (Hong Kong și Macao).

Beijing (Pekin), capitala Republicii Populare Chineze, este, de asemenea, centrul cultural, economic și de comunicații al țării. Shanghai este principalul oraș industrial; Hong Kong este principalul centru comercial și port.

În interiorul granițelor Chinei există o țară foarte diversă și complexă. Topografia sa cuprinde cele mai înalte și unul dintre cele mai joase locuri de pe Pământ, iar relieful său variază de la un teren montan aproape impenetrabil până la vaste zone joase de coastă. Clima sa variază de la condiții extrem de uscate, asemănătoare deșertului în nord-vest până la muson tropical în sud-est, iar China are cel mai mare contrast de temperatură între granițele sale de nord și de sud ale oricărei țări din lume.

„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict
Recomandări
„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict

Diversitatea atât a reliefului Chinei, cât și a climei sale a dus la una dintre cele mai largi game de nișe ecologice din lume, iar aceste nișe au fost umplute de un număr mare de specii de plante și animale. Într-adevăr, practic toate tipurile de plante din emisfera nordică, cu excepția celor din tundra polară, se găsesc în China și, în ciuda incursiunilor continue ale oamenilor de-a lungul mileniilor, China încă găzduiește unele dintre cele mai exotice animale din lume.

Cu peste 4.000 de ani de istorie înregistrată, China este una dintre puținele țări existente care a înflorit și economic și cultural în primele etape ale civilizației mondiale. Într-adevăr, în ciuda revoltelor politice și sociale care au devastat în mod frecvent țara, China este unică printre națiuni prin longevitatea și rezistența sa ca unitate politico-culturală

O mare parte din dezvoltarea culturală a Chinei a fost realizată cu o influență externă relativ mică, introducerea budismului din India constituind o excepție majoră. Chiar și atunci când țara a fost pătrunsă de astfel de popoare „barbare” precum Manchu, aceste grupuri au devenit curând absorbite în mare parte în țesătura culturii chineze Han.

Această relativă izolare de lumea exterioară a făcut posibilă de-a lungul secolelor înflorirea și rafinamentul culturii chineze, dar a lăsat și China nepregătită să facă față acelei lumi când, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost confruntă cu națiuni străine superioare din punct de vedere tehnologic.

România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului
Recomandări
România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului

A urmat un secol de declin, deoarece China s-a trezit relativ neajutorată în fața unui atac străin. Trauma acestei provocări externe a devenit catalizatorul unei revoluții care a început la începutul secolului al XX-lea împotriva vechiului regim și a culminat cu instituirea unui guvern comunist în 1949. Acest eveniment a remodelat geografia politică globală, iar China a ajuns de atunci să se claseze printre cele mai influente țări din lume, arată britannica.com

Granițele și vecinii

China se întinde pe aproximativ 5.250 km de la est la vest și 5.500 km, de la nord la sud. Frontiera sa terestră are o lungime de aproximativ 20.000 km, iar coasta sa se întinde pe aproximativ 14.000 km. Țara este mărginită de Mongolia la nord; Rusia și Coreea de Nord la nord-est; Marea Galbenă și Marea Chinei de Est la est; Marea Chinei de Sud la sud-est; Vietnam, Laos, Myanmar (Birmania), India, Bhutan și Nepal la sud; Pakistan la sud-vest; și Afganistan, Tadjikistan, Kârgâzstan și Kazahstan la vest. Pe lângă cele 14 țări care se învecinează direct cu aceasta, China se învecinează și cu Coreea de Sud și Japonia, peste Marea Galbenă, și Filipine, care se află dincolo de Marea Chinei de Sud.

Curiozități despre China

Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state
Recomandări
Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state

China este o țară suprinzătoare din multe puncte de vedere, tocmai din acest motiv și există numeroase curiozități și lucruri interesante care se pot spune despre ea.

  • China a fost economia cu cea mai rapidă creștere din lume timp de peste 30 de ani (aproximativ 10% pe an timp de trei decenii). Acum este a doua cea mai mare economie din lume, PIB-ul din 2020 fiind de 15,8 trilioane USD. China este cunoscută drept „fabrica lumii”. Este cel mai mare producător mondial de beton, oțel, îngrășăminte, îmbrăcăminte și jucării.
  • Deseori, datorită populației numeroase, se crede că chineza este cea mai vorbită limbă din lume și cel mai greu de învățat. Mandarina este limba oficială chineză și este predată în școli din toată China.
  • China are cel mai lung pod de trecere peste mare din lume. Podul Hong Kong-Zhuhai-Macau este cel mai lung pod de trecere peste mare din lume. Lungimea totală a podului este de 55 de kilometri (34 de mile), inclusiv un tunel de 6,7 kilometri (4,2 mile).
  • Descoperă care sunt cele mai lungi poduri din lume.
  • Ascensorul Bailong din China transportă vizitatorii la peste 300 de metri pe marginea unei stânci.
  • China folosește 45 de miliarde de betisoare pe an.
  • Cel mai mare mall din lume se află în China, dar este gol în proporție de 99%.
  • Fursecurile Fortune celebre în magazinele chinezești și asiatice nu au fost create în China, ci în San Francisco, la începutul anilor 1900.
  • Banii de hârtie au fost inventați în China acum 1.400 de ani.
  • Tenisul de masă este sportul național al Chinei.
  • Playstation-urile, X-box-urile și alte console de jocuri occidentale au fost ilegale în China până în 2014.
  • Fiecare soldat din armata de teracotă a lui Qin Shi Huang, de 8000 de oameni, are trăsături faciale distincte.
  • Cuvântul cenzură este cenzurat în China.
  • China are un program de reabilitare pentru dependenții de internet.
  • Doar 7% dintre oamenii din China se consideră religioși, dar mai mulți oameni merg la biserică duminica decât în întreaga Europă.
  • Gâștele sunt uneori folosite în locul câinilor ca animale de poliție în China, datorită naturii lor agresive.
  • Cel mai lung blocaj rutier din istorie, care a durat 12 zile și a avut peste 100 km lungime, a fost în Shanghai.
  • Cetăţenii chinezi trebuie să aibă un permis de la guvern pentru a avea copii.
  • În ciuda faptului că se întinde pe peste 5 fusuri orare, întreaga China urmează doar unul dintre ele, ceea ce înseamnă că soarele nu răsare până la ora 10:00 în unele zone.
  • Există un loc în Shanghai numit Thames Town în China, care este o versiune în miniatură a Londrei și este doar una dintre multele copii în miniatură.
  • 35 de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri.
  • Mulți oameni ies în pijamale în Shanghai.
  • Mulți copii păstrează greierii ca animale de companie în China.
  • Albul este culoarea chinezească pentru înmormântări și doliu, spre deosebire de negrul tradițional în multe alte zone.
  • Calendarul chinezesc durează 60 de ani pentru a se finaliza, dar are încă 12 semne zodiacale diferite, la fel ca și calendarul occidental.
  • China deține toți panda giganți din lume, toți cei din altă țară sunt doar împrumutați de la ei și orice pui de panda născuți în străinătate sunt expediați înapoi în China pentru a crește fondul genetic.
  • În 2010, o oală de supă veche de 2.400 de ani a fost descoperită în Xian, China.
  • Orașul Interzis, un complex de palate din Beijing, conține aproximativ 9.000 de camere.
  • Împreună, toate liniile de cale ferată ale Chinei ar putea face înconjurul pământului de două ori!
  • Mortarul folosit pentru a lega pietrele Marelui Zid a fost făcut cu orez lipicios.
  • Împăratul Tang de Shang din secolul al VII-lea avea 94 de persoane care îi făceau înghețată.
  • Temperaturile din depresiunea Turpan din China pot varia de la 49°C vara la -29°C iarna.
  • Delfinii albi chinezi, care trăiesc în sudul Chinei, sunt adesea roz.
  • China are aproximativ aceeași dimensiune ca SUA continentală, dar are un singur fus orar oficial. SUA continentale au patru.
  • Maimuțele cu nasul moale din Yunnan din China trăiesc la o altitudine mai mare decât orice altă primată, cu excepția oamenilor.
  • Cel mai mare grup, Han, reprezintă aproape 91% din întreaga populație. Dintre cele 55 de grupuri minoritare, Zhuang, Manchu, Hui și Miao au cele mai mari populații. Majoritatea grupurilor minoritare au propria lor cultură distinctivă. Unele au, de asemenea, propriul lor sistem de limbă și de scriere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (36)

Irinel   •   26.03.2024, 09:23

Imi place mult.Felicitari !

lucianestor   •   13.03.2024, 22:49

Un articol extrem de interesant, despre o tara spectaculoasa.

georgepascu10   •   23.02.2024, 10:11

O țară interesantă, cu numeroase atracții turistice.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
FANATIK.RO
Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
GSP.RO
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
FANATIK.RO
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Știrileprotv.ro
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
Unica.ro
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Observatornews.ro
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
HOROSCOP
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
RECOMANDĂRI