Cuprins:
Cu toate acestea, dincolo de aspectele la care tocmai am făcut referire, vorbim despre o țară mai mult decât interesantă, subestimată am putea spune, care este bogată în literatură, muzică, poezie, într-un cuvânt ARTĂ. și multe alte lucruri care reprezintă tot atâtea argumente pentru a-ți suscita interesul. Cu o istorie care se întinde pe mai bine de 3.000 de ani și cu o prezență distinctă în lumea contemporană, Iranul este pentru cei mai mulți o adevărată enigmă, cu multe straturi și nuanțe care abia așteaptă să fie descoperite. Pentru a afla toate secretele acestei țări trebuie să-ți îmbunătățești cunoștințele despre Iran, iar pentru asta te afli la locul potrivit.
Informaţii despre Iran
Iran (n.n. – în persană ايران Irān), denumită oficial Republica Islamică Iran, este o țară situată la intersecția dintre Asia Centrală, Asia de Sud și statele arabe din Orientul Mijlociu. Mai exact, geografic vorbind, Iranul se află între coasta de nord-est a Golfului Persic, coasta sudică a Mării Caspice, la nord de Golful Oman. Această țară islamică se învecinează la nord cu Azerbaidjan, Armenia și Turkmenistan, la est de Pakistan și Afganistan și la vest de Turcia și de Irak. De asemenea, Iranul are granițe maritime cu Kazahstan și Rusia (în Marea Caspică), Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
În același timp, Iranul controlează 12 insule în Golful Persic. Aproximativ o treime din granițele sale de 7.680 de kilometri este reprezentată de coasta Mării Arabe. Potrivit site-ului Nations Online, Iranul are o suprafață de 1.648.195 km², ceea ce plasează această țară pe locul 18 în lume, fiind de vreo trei ori mai mare decât Franța ori Spania, dar și mai întinsă decât Regatul Unit al Marii Britanii, Elveția, Belgia, Olanda și Germania la un loc. În plus, este puțin mai mică decât Alaska.
Criza ostaticilor din Iran din 1979
Istoria modernă a Iranului a fost marcată de o serie de schimbări politice semnificative. Revoluția Islamică din 1978-1979 a dus la căderea regimului condus de șahul Mohammad Reza Pahlavi. Acesta a fugit din țară în 1979, după decenii de guvernare coruptă și autoritară, dar și după numeroase tulburări religioase și politice.
Aflat de 14 ani în exil, la Paris, liderul clerical islamic Ayatollahul Ruhollah Khomeini a fost adus pentru a forma prima republică islamică din lume în același an. Instaurarea regimului islamic condus de Khomeini a avut un impact semnificativ asupra societății iraniene, mai ales în ceea ce privește relațiile externe. A urmat un război de opt ani cu Irakul.
Mai târziu în 1979, revoluționarii iranieni au preluat controlul asupra ambasadei SUA la Teheran și au luat ostatici 66 de lucrători ai ambasadei, relatează CNN. În schimbul eliberării ostaticilor, aceștia au cerut extrădarea fostului șah, care primea tratament medical în SUA. La scurt timp au fost eliberați 14 ostatici, dar restul de 52 au petrecut nu mai puțin de 444 de zile în captivitate. Ei au fost eliberați în cele din urmă după ce șahul a murit în Egipt, iar SUA au fost de acord să-i deblocheze activele.
Care este religia predominantă în Iran
Populația Iranului numără în momentul de față peste 89,45 milioane de locuitori, iar peste 9,5 milioane dintre aceștia trăiesc la Teheran sau Tehrān, un oraș situat la poalele sudice ale Munților Elburz, care este capitala și, totodată, cel mai mare oraș al țării și centrul politic și economic al republicii islamice. Alte orașe iraniene importante sunt Mashhad (2,3 milioane de locuitori), Isfahan (1,54 milioane), Karaj (1,45 milioane), Tabriz (1,42 milioane), Shiraz (1,25 milioane), Qom (900.000) și Ahvaz (841.000). Limbile oficiale care sunt vorbite în Iran sunt persana (denumită oficial farsi), kurda, azera, araba și baluchi. Religia oficială este islamul șiit. Iranul este o țară multiculturală cu multe grupuri etnice și lingvistice, iar cele mai mari grupuri sunt persanii (61%), azerii (16%), kurzii (10%) și lurii (6%). În Iran, predomină religia islamică șiită, în timp ce influența clerului este puternic resimțită în structurile de guvernare.
Cine mai folosește astăzi numele Persia
Iran a fost întotdeauna numele statului în limba persană, în timp ce Persia a fost numele oficial al țării în lumea occidentală înainte de 1935, atunci când regele Reza Șah a hotărât schimbarea denumirii oficiale a țării. Începând cu anul 1949, au fost utilizate atât denumirea Persia, cât și Iran. Cuvântul pe care îl folosim cu toții astăzi pentru a ne referi la acest stat islamic este utilizat între funcționari, precum și în contextul politic-statal.
Denumirea veche a Iranului, Persia, provine de la numele provinciei Fars sau Pars, care deținea o poziție dominantă în perioada în care locuitorii Greciei Antice, care au numit-o Persis, au încercat să cucerească acest teritoriu. În prezent, vechea denumire nu mai este folosită decât de către englezi. Acest lucru nu ar trebui să surprindă deoarece Persia este raportat la Iran ceea ce este Anglia în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii. Există, însă, o legătură mult mai importantă între civilizația europeană și denumirea Iran deoarece, etimologic vorbind, cuvântul Iran este înrudit cu termenul Arian și se traduce prin „teren de aur”, relatează enciclopedia online Wikipedia. De-a lungul istoriei, acest nume a fost atribuit, periodic, atât popoarelor de origine indo-europeană, adică arienii, care trăiau în Podișul Iranului, cât și Podișului însuși.
20 de curiozități despre Iran
- Dovezile arheologice descoperite în regiune sugerează că Iranul a fost locuit încă din perioada preistorică, aproximativ în anul 100.000 î.Hr.
- Persia a fost unul dintre cele mai mari imperii ale lumii antice, primul imperiu persan, cunoscut sub numele de Imperiul Achaemenid. Fondat de Cyrus cel Mare în jurul anului 550 î.Hr., acesta a unit trei civilizații timpurii sub un singur guvern: Mesopotamia, Valea Nilului din Egipt și Valea Indusului din India. Capitala era la Persepolis.
- Națiunea iraniană este una dintre cele mai străvechi civilizații continue din lume, cu comunități și așezări pe platoul iranian ce datează din anul 6000 î.Hr.
- La apogeul său, sub domnia lui Darius cel Mare, primul Imperiu Persan se întindea din teritoriile care astăzi sunt România, Bulgaria și Ucraina până la Valea râului Indus, în nord-vestul Indiei, și la sud, până în Egipt, notează site-ul Facts Institute.
- Iranul are 24 de repere înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar alte 56 figurează pe lista cu sit-uri care urmează să fie prezentate spre nominalizare.
- În anumite etape, Persia a fost ocupată de Alexandru cel Mare al Macedoniei în jurul anului 330 î.Hr., și de Genghis Han al Mongoliei, în jurul anului 1220 d.Hr. Invadatorii arabi au adus islamul în regiune în anul 636 d.Hr.
- Războiul Iran-Irak a fost purtat între cele două țări vecine din 1980 până în 1988. Au fost uciși atunci un milion de iranieni și între 250.000 și 500.000 de irakieni.
- Iranul găzduiește unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, deșertul Lut, sit inclus pe lista UNESCO. Aici s-a înregistrat în 2006 o temperatură-record de 70,7 °C
- În ciuda unor temperaturi foarte ridicate, în Iran se poate schia! În Munții Alborz, din nordul țării, există stațiuni de schi la mare altitudine, cu zăpadă ideală pentru schiat.
- Semnul cu degetul mare, care în majoritatea țărilor se traduce prin „OK!” este ofensator în Iran, fiind considerat că semnifică același lucru ca degetul mijlociu ridicat.
- După suprafață, Iranul este a doua cea mai mare țară din Orientul Mijlociu, după Arabia Saudită și a 18-a ca mărime din lume.
- În 2007, oficialii iranieni au reținut 14 veverițe pentru… spionaj! Se presupune că acestea purtau mici dispozitive de înregistrare sau radio care erau folosite pentru misiuni de spionaj.
- Iranul este supranumit „capitala mondială a operațiunilor de nas”, cu până la 200.000 de persoane care suferă operații estetice pentru redesenarea nasului în fiecare an.
- Jocul de polo își are originea în Iran și datează din perioada 600-100 d.Hr. Jocul a fost inițial un antrenament pentru unitățile militare de cavalerie, care jucau cu până la 100 de participanți de fiecare parte. Mai târziu avea să se transforme în sport național.
- Iranul este cel mai mare producător de șofran, cu o producție de peste 90% dintr-un total de 250 de tone de condimente produse la nivel mondial în fiecare an. Uneori, șofranul este mai scump decât aurul, fiind cel mai scump și mai căutat condiment din lume. Acesta costă chiar și 65 de dolari gramul.
- Ghepardul asiatic, aflat pe cale de dispariție, mai poate fi văzut doar în Iran. Se crede că în prezent mai trăiesc mai puțin de 50 de exemplare în sălbăticie.
- Iranul este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. Deține cea de-a patra cea mai mare rezervă de petrol la nivel mondial și a doua cea mai mare rezervă mondială de gaze. Rezervele de petrol reprezintă peste 13% din totalul mondial.
- Drapelul Iranului are trei dungi orizontale verde-alb-roșu, cu o stemă în centru și inscripții arabe pe margini. Culorile reprezintă credința islamică a țării alături de pace și de vitejie. Inscripția de pe steag se traduce prin „Allāhu akbar” (n.n. – „Dumnezeu este mare”) și se repetă de 22 de ori, onorând data revoluției: 22 Bahrām, în calendarul iranian.
- Iranul are o istorie lungă în fabricarea covoarelor persane, iar în 2007 Iran Carpet Company a produs cel mai mare covor țesut manual din lume. Acesta măsoară 5.630 m²și a fost realizat pentru o moschee din Dubai (Emiratele Arabe Unite).
- În Iran a fost construită prima fabrică de prezervative din Orientul Mijlociu. „Keyhan Bod” produce milioane de prezervative în fiecare an și a fost înființată în timp ce guvernul a încercat să facă față unei explozii a numărului de nașteri.
Vezi şi curiozităţi despre Liban!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
iugavirgil • 16.06.2024, 08:07
alte tari care se cred destepte nu au o asemenea istorie si cultura veche